JUS standardizacija
- | STANDARDIZACIJA
Predlog br. 4163
JI IL "TC" C —- „__ "__ ~ ___ r_K- _ - _---- _ "___ _-____- -_ " __ _ TT__TČ{ć-dAČ_-T-TT}rYLT PT Tr Tr _ __ _- -TTr"T-c"TrCT"""""""TFULUNNJK
2.Ž
213
Krainji rok za dostavljanje primedbi: 1. septembar 1962.
ČELICI ZA ZAKOVICE Tehničk) uslovi za izradu i isporuku
Opseg
U ovom standardu obuhvaćeni su vruće valjani čelici, koji se upotrebljavaju za izradu zakovica (u daljem tekstu
»čelici&«).
Kvalitet Poreklo čelika
Čelici na koje se ovaj standard odnosi proizvode se u Simens-Martinovim ili elektro-pećima, ili po nekom drugom
postupku koji garantuje sve osobine propisane ovim standardom.
Vrste čelika i hemiiski sastav
Vrste čelika, odnosno njihove oznake, navedene su u tabeli 1.
Hemijski sastav ovih čelika nije obavezan, sem za sadržaj P i S koji mora odgovarati podacima navedenim u tabeli 1.
Čelici Č. 0246 i Č. 0248 moraju biti neumireni, a Čelici Č. 0247, Č. 0446 i Č. 0447 umireni.
DK 669.14.621.884 JUS C. B0.506
Tabela 1 Smerna analiza) : 15 S”) |(P+S __ | U 0 0 O max | max | max Č. 0246 do 0,10 tragovi 0,25 do 0,35/| 0,05 | 0,05 | 0.09 Č. 0247 0,06 do 0,12|0,15 do 0,35/0,25 do 0,50/ 0,05 | 0.05 | 0,09 Č. 0248 do 0,10 tragovi 0,25 do 0,40, 0,04 | 0,04 | 0,07 Č. 0446 0,12 do 0,16/0,15 do 0,30/0,40 do 0,60| 0,05 | 0,05 i 0,09 Č. 0447 0,12 do 0,18|0,20 do 0,50/0,50 do 0,80| 0,05 | 0,05 | 0,09 1) Navedene vrednosti odnose se na analizu šarže, tj. na analizu vršenu iz uzorka uzetog iz lonca za vreme livenja ingota. 2) Pri analizi gotovih proizvoda dopušta se povećanje sadržaja P i S i to: kod proizvoda od neumirenog čelika za 25"/„, a kod proizvoda od umirenog čelika za 10%; u navedene vrednosti uključena su i odstupanja s obzirom na različite postupke analize. Uzorak za analizu gotovog proizvoda mora biti uzet sa cele površine preseka.
Mehaničke osobine
Mehaničke osobine ovih čelika moraju odgovarati podacima navedenim u tabeli 2.