JUS standardizacija

objašnjenje nekih odredaba pravilnika o kvalitetu žita, mlinskih proizvoda, hleba, peciva i testenina

(„Službeni list SFRJ”, br. 40/77)

U "Službenom listu SFRJ", br. 40/77 ob=javljen je Pravilnik o kvalitetu žita, mlinskih proizvođa, hleba, peciva i testenina čije odđredbe regulišu kvalitet žita i proizvođa od žita, tj. kvalitet brašna, hleba, peciva i testenina. Da bi se primena ovog pravilnika olakšala daju se objašnjenja:

Na osnovu člana 3. stav 1. ovog pravilnika "proizvođi koji se stavljaju u promet u originalnom pakovanju moraju na omotu, sudu ili etiketi imati deklaraciju"·koja služi kao obaveštenje potrošaču a podaci koje ona mora da sadrži dati su u stavu 4. istog člana pomenutog pravilnika.

Ovaj pravilnik stupio je na snagu 13.

avgusta 1977. gođine a primenjivaće se počev od 1. jula 1978. gođine. Time je u ovom roku od godine dana data mogućnost za pripremu propisane deklaracije.

Na osnovu člana 3. stav 4. tačka 8. ovog pravilnika obavezno je u deklaraciji navesti i količinu materija sa biološkom vrednošću koje se dodđaju proizvodu radi obogaćivanja njegovog sastava. i

Ova obaveza se odnosi samo na One pro-

izvode kojima se takve materije dodaju

a to su: obogaćeni hleb, vitaminizirano brašno i sl.

Obaveza deklarisanja osnovnih sastojaka proizvoda (člana 3. stav 4. tačka 9) odnosi se na sve proizvode iz OVOg pravilnika izuzev žita i brašna.

Proizvodjačku specifikaciju donosi organizacija udruženog rađa. Proizvodjačkom specifikacijom utvrdjuju se kvalitet i druga svojstva proizvođa

za koje nije donesen pravilnik o obaveznoj primeni jugoslovenskog standarda

ili pravilnik o kvalitetu, kao i za proizvođe čiji su kvalitet i druga svoJstva delimično odredjeni, osim za seme i sadni materijal poljoprivrednog i šumskog bilja. i

Prema tome, ovaj član odnosi se na brašno kao i na sve druge proizvode iz ovog pravilnika.

Na osnovu člana 6. stav 1. tačka 5.ovog pravilnika organizacija udruženog rada, za proizvode za koje sama odredjuje kvalitet, mora izvršiti hemijsku analizu i u proizvodjačkoj specifikaciji navesti dobijene podatke na osnovu te analize. Organizacija udruženog rada

je obavezna da u proizvodjačku specifikaciju pored ostalog unese i podatke o količini vitamina samo za proizvode gde su vitamini dodati.

Prema odredbi člana 1. stav 2. uslovi propisani ovim pravilnikom moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu proizvođa, što znači da se ova odredba odnosi na sve subjekte koji proizvode i stavljaju u promet proizvode propisane ovim pravilnikom.

Seđdimentaciona vrednost iz člana 12. stav 1l. tačka 9. odnosi se na pšenicu sa 14 % vlage.

Količina sirovih proteina izražava se u odnosu na suvu materiju.

U članu 15. propisano je da vlaga žita koje se stavlja u promet ne sme biti veća od 14 %. Dogovorom izmedju proizvodjača i mlinske industrije o načinu preuzimanja utvrdjuje se dozvoljeni procenat vlage, koji medjutim niukom slučaju ne sme da buđe veći od 14 39%.

Dozvoljene količine mikroorganizama i mikrotoksina odredjene su Pravilnikom o minimalnim uslovima' u pogledu bakteriološke ispravnosti kojima moraju od-

1515