Južna Stara Srbija : istorijska, etnografska i politička istraživanja. Knj. 1, Kumanovska oblast : (sa dvadeset i tri slike u tekstu i jednom etnografskom kartom)

526 ЈОВ. ХАЏИ-ВАСИЉЕВИЋ

Тавче, као месо у тепсији меће се пилетина на пиринач у тавчету (ђувече);

Главна су јела од брашна (пите) ова:

делници разне врсте. То су пите филоване зељем, ко-

привом, празилуком, купусом м др. биљем, и по филу сен зову: зелник, шиквеник (п тиквењак), од коприве итд.

Јајченик, пита филована јајима и слатким млеком;

Урденик, пита филована урдом и јајима;

Баница, (гибаница) разних врста:

Вијена баница, ако су јој коре увијене у котур; сеченица, ако су јој коре положене једна на другу, па је исечена да се боље испече; дебела, ако је пуна и ако јој коре нису сукане свака за себе;

Пишије. Усуку се танке коре па се прже на масти у тигању као од прилике палачинке, па се пресавију по неколико пута у квадрат колики је од прилике тигањ. Ово смо тесто видели и јели на Овчем Пољу а нисмо проверили да ли се спрема и у другим крајевима области;

Тигањице (уштипци);

Качамак (или багрдан), такође се доста једе:

Строб, за време ускршњег поста прави се скроб од пројина брашна п воде са квасцем пи после се кува и једе или сам он или се њиме прелива издробљен хлеб у каленицама или тавама.

Тарана и јувка, на Овчем Пољу се меси преко лета за зиму тарана и јувка (једна врста резанаца);

Топеница, неколико пута преко године, нарочито зими, прави се од пројина брашна п масти;

Од риба не праве никаква особита јела; она се једе највише пржена на зејтину;

Пумсеви се п кувају (јахнија) пи пеку; и шкољке сем кувају и пеку;

Ракове врло слабо једу;

Дивљач се готови као п остало месо од живине или стоке.

Зачини се праве од брашна, црна лука или празилука, и они су махом без укуса; с тога су пи јела неукусна нити су „на око.“ У зачине се ретко меће алева паприка. Иначе, јела се доста папре. Још кад се присшаве метне се паприка да се кува или пече, како се које јело спровља.

Арнаути праве и од меса и од брашна разновренија јела. Њихова је кујна врло добра. Они се много хране и благотом. Ми смо у селима Машејчи, у задрузи Мула-Реџе и у Слупчанџ, у задруви Ћор-бадика п Сајита јели врло добра јела. Тамо има разних чорби, јахнија, ђувеча, гибаница п друго. Изврени су им зачини те су им и јела врло укусна.

уацитркаа.