Kako se hranimo

45

Намирнице а Пе Намирнице = оке 4 и Бео хлеб 264 Спанаћ 20 Шећер 385 Салата 14 Мед 313 Краставци 14 Макарони 362 Лук 41 Боранија 37 Патлиџан 22 Пасуљ 395 Кромпир 65 Купус 25 Јабуке 41 Целер 14 Грожђе 65 Сув грашак 345 Диња 17 Зелен грашак 57

ЗАКЉУЧАК

Са практичнога гледишта може се питање исхране овако свести:

Прво, што се тиче каквоће хране, узимати што разноврснију храну, у којој ће увек поред куване хране бити и сировина, и да животињска храна не узме превагу над биљном.

Друго, што се тиче количине такве хране, подешавати је према променама телесне тежине, тако да се ова одржава у зрелс доба на сталној, нормалној висини.

На тај начин нећемо бити изложени опасности од недостатка каквих витамина или амино-киселина или других познатих и непознатих састојака хране, као ни опасности од сувишне хране. Тражити задовољство у умерености и промени, то је, чини ми се, једина мудрост која се намеће у практичној исхрани као и у многим другим животним питањима. Све се то односи на здравог човека. Са појавом болести, питање хране добива сасвим други изглед, јер ненормалном стању организма пристаје махом нарочити начин исхране.