Karampana

KARAMPANA List kritike i pazara - izašla 3 februara

Ne zbog onih kojih se tiče, već zbog onih koji čitaju

Baš ste ludH Mislili ste da nikad više neću izaći na svijellost ovoga mutnoga bokeškoga neba, a eto ше. 1 Mnogima će biti milo, a ninogima i'' žao. Ali ko će svakomu da ugodi.< Mnogi su držali da je i mene zahvatila kriza i gripa. Daleko joj put, barem od mene. Islina naokolo mene, i ozgor i ozdol sve je u krizi i u gripi, ali ko će djavolu da naudi. To пајbolje zna Zanka, pa je zato i pobjegla od mene. A to joj neću lako oprostiti. Ipak, ja sam tu Tvrdja sam i od tre sorelle, . tvrdja sam i od San Giovanni. Prije će nesiat i fabrike Vučkovića i i fabrike Šmitove, nego mene. Мепе se ne hvata ni gripa ni kriza, jedino ako bi se imale proširiti kotorske iilice mogla bi đošpjeli u muzej. Tu bi mi možda bilo bolje. Jer ovako svak se oklinje sa mnom. Najviše u ovoj krizi. A da nije krize ne bi općina, ili ako volile opština, slavljala prirez na sapun i pokućstvo, šte dolazi izvan Kotora. Sreća što meni пе treba sapuna, a još manje pok.ućstva.J Nego mislim da će bit općina nanjušila da se imaju u ovoj godini ženili neki stari udovci i stari mladići. Njima će sigurno služiti dosta sapuna za interno pranje i tvrdijeh šušta i kreveta, a to se može dobiti jedino iz našijeh domaćih fabrika. Podji vraže s vragom. Sve se stari pomamili. Nego ako ćemo ozbiljno, imaju pravo, kad mladi neće zbog krize. A starijem nema krize. Oni svcga manje Irehaju. S druge straпе bićele čitali da je u Njemaćkoj došlo u modu škopljenje, pa bi se moglo dogoditi da se to i u nas uvede. A zakon je zakon, pa mu jc bolje izbjeći dok je na vrijeme. A zamislite šla bi bilo u Kotorul? I neke naše udovice hvata kriza, pa se pomamile. Najleže im je ova dva mjeseca, a kad dodjc Ijeto lakše podnose krizu. Kriza dakle svuda. Zato neke žene bježe od muževa, a neki muževi od žena zhog krize. Zhog krize neke su se signorine i nadule kao da su se boba najele, ili kao da su prosti Bože u scdmom mjesecu. Ncke radi krize skočile bi momcima na oči. Kriju se i dozivlju ih u mračnc tilice na Lužu ili uz škaljarske serpentinc. Aii neka

, upamte đa je lakše poći u pravu ta, mnicu... nego u okove ženc.- Ali za "i nekoje je kriza sama žena, ne zato što su oženjeni, već zalo im je žena donijela u kuću krizu koja ih vođi u tjionpr.JNjihov luksuz, njihovo rasipanje došlo je dotle da im se prodava pokućslvo, klaviri i : mnoge stvari. Ja bi takove žene tukla, a пе bi im đala plakati kad su se. pustili ženi ,pod papuću i da ona radi što hoće. JoŠ to rade nekoje žene što su ih muževi iz ništa podigli pa se pogospodile, jer onim drugim što su i prije bile gospodje moglo bi se jedno oko da zatvori. Zbog krize i banke su se sklonule iza nekakvoga paragrafa б, a bolje da su se i zalvorile kad čovjek ne može iz njih dignuli ni dinar iako je u krizi i па smrti. A mnogi su bijednici paru po paru štedjeli za crne dane i.kud će sigurnije da ih spreme nego na Banku, a sad? Pri svojim krvavo stečenim parama umri!, Najpametnije čini naš llko: guanti piglia, lanti mazza. On barem ne plače.za svojim parama kao mnogi Što su ih dali u parobrođe i u banke, on ih je spremio па sigurno mjesto. u . „Vinsku banku“, a kad umre isto će ga zakopat u zemlju gdje i druge što su štedjeli. Samo ncki koji su nanjušili da se primiče kriza, a bili su blizu banaka, digli su pare i kupili ili sagradili kuće. Nije potreba da vam ih po imenu kažem, jer nijesmo u Parizu. Evala im samo kad umiju. I advokatima je kriza, osim možda jednomc. A na svim vralima piše: „Vjeresija isključena". Sreća što naš đebeli doktor sagradio onu „villu“ baš • u početku krize, kao i -naša „Boka". Baš kad smo tu, da vam ispričam što sam čula od jednoga našega sugra'djanina, iako je dobroćanin, kod je vodio jednoga stranca prošloga Ijeta po gradu da mu pokaže znamenitosli ( oni znaie što rne imbroljo s parama koje je na meni zaradid). Idu oni kroz grad i kad su došli blizu mene, tumači mu on kako sam ja dika i ponos slavnog građa, ali đa su me zapustili radi krize, dok vidile, reče, kako inače mi silno napredujemo. Imamo kako ste

ividjeli najluksuznije brodursko društvoJ. ‘ iKakova Cunard Line? Jeste li vidjeli . jl uksuzne apartmane? Jeste li vidjeli, -i 'koliko činovnika i činovnićica, kolikoCJ oberdirektora, direktora’ vicedirektora ' i kontra-direktora ? Jesam, stranac, a sigurno vi imale i brodova Što plove okeane?.lmali odgovori vodič, ali su te morali pro-' dati, per mancanza di credilo. Kako,'.’ kako, upita stranac. ne razumijem. Ma, : to u vašem jeziku ne mogu da varaV protumačim, ođgovori vodič, ali je to v kolosalno. Za naše društvo ovo je ma-;V li grad, pa namjeravaju da ga prenesu na Cetinje u centar. Nego znate, ođ-‘ t vesti ću vas do Bizanta, on je naj-.4l slavniji naš heroj, samo su ga strpali *'' u đvorište, pošto nemamo još muzeja,V lali se taj već nešto коlо-‘ : ' 1 salhoTMizilate-ne volimo da pričamo, : mi rađimo. U nas ima preko 30 dru- . štava, šta mtslite? 1 ni jedno palo zbog krize. Kolosalno. Naša jrau-{|| zika, naša pjevačka društva i Engleze, 1 ’ su zadivila. A futbalisle? Primissirai.'.* Imademo .Narodni universitet*. Svake ! ' nedjelje po dva predavanja. Preko 40 ;profesora koji aktivno sudjeluju. Ka-; V' žein vam, kolosalno. A našc djevojkeV i uđovice? Non plus ultra. Ko pašle ; BoŠkovića. 1 tu ću vas odvesti, ali da i ja pojedem koju. Pogledajle onu plavušu više Drogerije! Ko zvijezda - danica! Ali ja sam se na to zakašljala i vodič je brzo uzeo stranca pođ ruku i otišao. y Sveti Tripune, mislim u sebi, kako \ se sve to okrenulo. Nije Kotor više ■ ‘ kakav je negda bio. Tempi passati, : / tempi beati.

Naš gradski život

Naš Grivičić glavom kreće Da se više ženit neće. Barba Stipe sve se Ijuti Što se more uvijek muti. Rajko Niko uvijek viče Kakovo je to vam piće. Marin lle slara lola Ne zna što je ženska smola.

Godina: Krize 1934 Broj:. ne pitaj

Evo vama Karampana stara A ne košta nego DVA dinara Uzmite je| pa čitajte Ijudi Ona će vas malo da probuđi. Nemojte se ni malo Ijutiti ■ Proć će kriza, sve će dobro biti’.