Karampana

Komar Velja diriguje A očima namiguje. Dušan Mršić vazda trči Po gradu se da ne mrči. Špiro Baldo gladi bradu Kad se sprema na paradu. Kordić Niko vino muti Dočim .Baldo mirno šuti. A gleda ih prijeko Baće Franko već je steko gaće. Miloš Pero dere brate Jer mu ovđje nema Bate. Težakić mu sekondira Nema ko ga konkurira. A naš svega ima I daje im đima svima. Boškovića svaka torta Divna to je fina sorta. Atilio samo ćuti Zna on kako poso muti. A Tripo se vazda tuži 1 kelnere baš ne ruži. I Gracija brijuć bradu Sve ti misli па paradu. Pa ni Leso nema mira Cijelu večer kibicira. A ni Leo nezna posta Kad zabava ima dosta. Mali Špiro nema mira Svakom curom koketira. Mister Luka kolo vuče Da mu žena što izvuče. Gospa Djurdja vilu gradi Znade ona kako radi. U Slaviji puha buJia Ko će sve to da izdura. Gospar Toni sve se muči Pjevačice da izuči. Pa svršimo alla fine da ostane nešto i za do godine.

Lov kotorskih lovaca

Podigla se jedna četa mala, Čeia mala kotorskih lovaca Svaki nosi pušku o ramenu, Svaki misli übiti ću zeca Pa mu srce već unapred kleca. Prvi ti je Brozičević Mato, Slari lovac oprobano zlalo. • A drugi je scrdar Vučkoviću Kome lako bilo ziđat kuću. Treći ti'je Cirkoviću Stevo Puška mu je ko debelo crijevo. .v-etvrti je Vacek vojevoda Koj najbolje bez auta hoda. A peti je Smitoviću Toni Kada šušne on i mačku goni. Sastala se kita odabrana Jednog zimskog maglovitog đana

, Autom su polje.preb'rđili I čašicu rakije ispili.. Tu su stali pokraj druma pusta, Da počinu malo se odmore. Dok su oni u riječi bili, , Nešto bušnu, nešto gore. Sušnu. Tada su se slalL.dogovarat, Ko će ići ko će zeca stići, Ko će prvi fišek opaliti. Mudar bio-Šmitoviču- Toni,-< * Mudar bio al se prevario, Pa je njima vako besjedio: Neka ide Brbzičević Mato, Оп je danas ponajbolji lovac, A mi ćemo čekati po slrani, Ako zeko iz busije skoči. А1 govori Brozičević Mato: Ao Toni sinja kukavice, Ao Toni luda strašivice, Ti se bojih od jednoga zeca 1 srce ti već unapred kleca, A da dodju vuci i hajduci Pobjego bi glavom bcz obzira. Progovara Šmiloviću Toni: Ko se boji? Mene lo vrijedja, Ja sam uvijek bio na megdanu. Pa prilegnu na nogam opanke I prihvati ono puške tanke, Te se počne uzbrdo penjati, Za njim Šarko počeo skakati. Bože mili čuda velikoga, Svi glcdaju šta će sada biti 1 šlo će im vrijeme dor.ijeti. Stao Šarko, nanjušio zeca, Stao Toni, a ruka mu kleca. Skoči zeko a puška planula Al ga nije brale dotaknula. Kad to vidje Šmiloviću Toni, Magla mu se pred oči uhvati Pade junak u potok duboki, Pa dozivlje svoje sudrugove: Ajme meni moja braćo draga, Ajme meni što ću poginuti, Priskoćitc brzo pomozite Donesite joda i povoje, Nije mojc pogriješilo oko, Nego zeko skočio duboko. Svi skočišc, tamo polekošc. А1 besjcdi Vacck vojcvo a: Oj Boga ti Šmitoviću Toni, Jesu li ti rane od prebola lli su ti rane od samrti, Nemoj nama ovdje umrijeli, Trebalo bi krsl ti podignuti Ko če zato Iroškove snositi. Odgovara Šmitoviću Toni: Moje će se rane zacijeliti, Al nemojte nikom govoriti. 1 dok oni u riječi biše, Najednom dvje puške planuše I dva zeca na zemlju padoše. Progovara Šmitoviču Toni: Evala vam moji sudrugovi, Evala vam rodila vas rnajka Jer se mene dobro osvetili. Dodajte mi poginulog zeca Da se krvi napijem junačke Što je mene grdno prevario. Otale se oni podigošc

Pravo, zdravo u Kotor sidjoše. Dočeka ih malo i veliko:. Gdje ste lovci, Sto ste ulovili, Jesle li su bolan umorili? > Al da vidiš Šmitovića Toni, Skače brše na noge junačke, Vadi.zeca, ,pa..s njim kući kleca. Za njim Vacek.ko pomaman skače, Ali Toni još brže izmače, Pa-poviće svojoj družinici: Što ćcmo se Ijudi da pravdamo, Moj je zeko kad su moje rane, Već slušajte što ću vama reći, Što ću reći to neću poreći: Ja vas sutra па večeru čekam. Dobro Toni naša perjanice. Povikala njegova družina, Samo kad smo zdravo kući sligli, 1 kad smo te iz potoka digli.

Dobrotski izbori

Bože mili čuda golemoga Što'se ono tamo zamaglilo U Dobroti pokraj mora sinja: II je došlo blago sa^brodova, II se ženi od Dobrote kneže, Pa se kupe kićeni svatovi. Nit je došlo blago sa brodova, Brodovi su davno ,u dizarmu, Zbog njih mnogom kuka kukavica 1 kukat će do sudnjega danka Nesretne ih porodila majka. A kukat će još i koja banka A najteže Gospa od Perasta, (Hoće li im duša biti prosta?) Ne ženi se od Dobrote kneže, Nije momak više za ženidbu. Već se kupe brate izbornici Jer su oni kićeni svatovi Koji će nam pobro odrediti Ko će biti načelnik Dobrote. Nije šala moja braćo draga, Ko će dijelit sve dobrotsko blago Da na čelo bude komudrago. „Boka' svoje aute ranžira, Ciro vele tako komandira. A ni drugi ne stoje zaludu, Na poprištu svi treba da budu. Učo Mirko zagrijo se vele, Oni drugi sve letke dijele, Obećaju mjesta, položaje. Koji neće bacaće ga vani, Ne bude li na njihovoj strani. Dobila je stranka Marka kneza Od Dobrote i Boke viteza. Ali da su Crnogorci složni, Ne bi bili dobroćani možni, Nek ih krijepi ova miso smjela, Da ne dodju svi sotto l’umrella.

Стр. 2

КАРАМПАНА