Kolo

Домаћице, направите распоред у своме послу... Сав прљав нооао: допошење утља вз подрума. чишћење пећи, изношење пепела, трешење теииха, (ташћење цииела и томе слично, тређал» би да се ради одједном. Најбол.е иајутра раио, н за оваЈ иосао обуците рреко хаљине мантил за рад а главу иовежите марамом. да прапшна од дагља и пепела не би падала на хаамшу или »осу. Затвм обујте старе врапеле и папуче са писким петама, које ћете моћи забацити с ногу још у претсобљу. Влато и гар из подрума не треба уносити у ообу. После заврпгеног посла мантил и мараму истресите од прапгине, ципеле очистите и сше то оставите у орман за други пут. Кад оперете руке и лице за тренутак ћете бити чисти и уредни иако ете радили тако прљав пооао. А колко се гоомада рубља месечно уштеди иа овај начин!...

Дамаст са читгкама

Овом моделу поподиевне хаљине као да је домовина Шпаиија. Израђена је од црног дамаста са интересантном комбинацијом набора и на рукавима украшеиа крем чипкама. (Го1о: Напсћеп) V-; •' ■ ^ ■ .у' •. ■ Под зимским сунцем Под зимским сунцем у планини брзо се поцрни. Ова млада дама иако се сунча обукла се топло: топле флаиелске хлаче, црна крзнена јакница и црно-црвено-бели шарени шал. Спортски је," а и лепо. (Го1о: Ке1апе)

На смучању Њих троје пошли су у планину на смучаље. Горе их очекују дивни снежни терени. Погледајте како су се лепо опремили: смучарске јаке ципеле, вунене хлаче, дивне беле јакне и плетене рукавице. И у спорту опи су елегантни и модерни.

(Го1о: Еигорз 2опаегШеиз( „Е. 8.")

А»о пре подне Морате да изађетај из куће, на пијацу или каквим дру< гим послом, уочи тога дана припреч мите ове што је потребно за спреман ње ручка. У сваком случају, припре« мите све, или макар већи дбо, пре! нето што наложит« ватру у штед-1 њаку. Све што је потребно из шпајза доч несите на једном великом послужавч нику или плеху. а после употребе свеј опет однесите натраг на своје место* Исто тако морате знати које се јело: најдуже кува и њега прво ставити па штедњак. Ако месите теСто са квасч цем, увек то учините раније. ла би могло довољно да кисне. Прање судова?... Јело ће бити до« бро и укуоно само ако су судови бп-< ли добро опрани. Ако на судовима) остаиу остаци претходних јела. нов4 јело изгубиће свој првобитни укус^ квалитет и хранљивост. 1

Ш1АМЈ Угаљ мјгого боље гори и издапшпјв је ако се воопе кухињском сољу. Умиваоник прљав и загађен наслач гама сапуна очистићете добро и брзо< ако на крпу сипате мало соли и тнмв истрљате умиваоник. Да се уље не ужегне ставите у бо« цу, која мора бити од тамног стакла* кашчицу кухињске соли. . Ора/Си, иако су веома старп, добнћв поново свој првобитни укус и бнћв опет потпуно свежи. ако их оставитв да стоје неколико дана у води кој» је мало посољена. ЈГимунови ће издржати веома. дугЛ и биће стално свелси ако их држитв у ооли. Посуде у којима се дуго времена кува чај ослободићете тамних насла« га ако их истрљате сирћегом у који сте претходно ставилл мало ооли. Ново едаиирано пооуђе издржа.ћвј веома дуго и емајл неће пуцати. ако: га један сат искувавате у води у коју; сте додали 500 грама соли и малсЈ сирћета. Оапун од кромпира добићете од ољуштених кромпира напола скувапих. Један велики кромпир довољаЛ је на' један литар воде. Употребљавл. се уместо сапуна за прање свилених шарених тканина. Добро раствара не< ћистоћу. а боје се не рааилазе. Разни чајеви Разни топли чајеви улотпунић'8 наш јеловник, неки од љнх ћа нас освежити и умирити пред сиач вањем. Можемо справљати разие чаје« ве, само их треба кувати нравилно дг( не би изгубили мирис и укус. Чај од камилице Је пријатап, узи« ма се као освежавајуће срество. а нв: само као лек нротив разних болестљ Чај од камилице треба увек ставити Д ' ХЛ-' 'ГН" ' . 11>оври, скинути с ватре, поклопити га Л оставити неколико минута. Чај од сушених шипака став.ља С0 У воду кад ври. На повећи лонап до< вољна је .једна кашика сувих шипака« Чај од сувог лишћа од јагода твља! се у врућу воду, оцеди и ослали ме« дом или шећером. Липов чај се ставља у хладиу водуј и кува. све док вода не почпе ла врв а затим се мало и искувава. Он пи.је> само лек. врло освежава и допуљава једноставну вечеру. Линов чај може дај се прокува два пута. Употребљеп. оце-« ђен чај налије се хладном водом и по* пово кува. Чај од мајчине луш.ице лобар је каЛ сретство против кашља. Ча.ј од љусака од јабука, Свеже или сушене љуске од јабука ставите ЈЈ врућу воду и кува.јте једпо трп мипу< та Чај ће бити још укуснији ако до< дате сушено малппово лишће.