Kolo

11]

(Го1о5: Ве1ага(1ег впаадетиг)

ције са својм породнцама зкивело у једној јединој таквој кући. Ту се развио породични живот своје врсте, један нарочити начин живота и говора, какав можда не постоји нигде вишв жа свету. Овај живот, освеитан вековима,, задржао се донекле и данас. Нарочито је ннтересантна конструкдија ових старих кућа. Основни план је врло једноставан, алн сама коиструкада прилично компликована, То је прави етаро-јапалск.и стил, стил сандува шшто. Тада још није бпло у Јапану утицаја континенталне архивктуре, ни кинеске нн будвстичке, које су доцније толико утицале на грађење јапанских храмова, маиастнра, јавнпх зграда и палата. Главни материјал било јо дрво н то кипарисово. Место зндова Јаки стубови забијени у камен, јаке греде преко њих, танки зидови од дасака са великим отворима за нокретна врата, то је нриземље. Три горња спрата дограђена су у виду забата. На крову нема отвора. Сваки спрат је једна једина просторија са нокретним прозорима, кроз к је допире светлост и ваздух. У цвлој граћевшш нема ниједног гвоздеаог

Десно — Кућа која памти шест покољења. Јак је коитраст и з м е ђ у њених старинских облика и наЈмодерпије уређеног џутомобилског пита који данас проЛаш крај ње.

Доле — Преко осам стотина година има ова ДРвепа кућа у козој се и данас може сасвим лепо жи* вети. Такоавани „тонхи-конген" стил је чисто Јопапског порекла. Иптересантно је Да је као п у неким пашим кријеви.ча цела кућа изграђена без и једног чавла или клинца и тако је консгруисаиа да издржава стојички све земљотресе.

ексвра. Греде, стубови, рогови, све је то спојено столарски или конопцима од јаке рогозе. Гвоздеии ексери и гвоздене спојнице чине грађевину крутом, а то је врло неподесио ,у земл,и где је земљотрес свакидашња појава. Помеиути пак начин грађења к.ућа даје грађовипи известан еластицитет тако да, као и човечје тело, лакше издржи изненадни потрес. 'Го јб уједно и узрок што су се ове куће у Миробо тако дуго одржале. Истина, и њих је нагризао зуб времана. Кров се обнавља сваких 20 годниа. С времена на време врше се извесне оправке, алн темељи су вековима остали непромеЈћени. Очигледно н планннска клима много је помогла, да се све прастаре куће очувају. У сваком случају, оне су показале невероватну издржљивост. Осам векова. осам стотина година није мало, а те куће и данас стоје као што су стојаде ире толико столећа. -р-с

Десно — Врачпи пар који овде обделава своје пиринчано поље потомство зе старих ратпичких племена која су се у 12 веку повукла у природна брдска утврђења. Живот је код њих племенски и засновап на посебан привредни начин „даиказоку", сви у породици живе наиме под једним кровом и цмају једно поље.