Kolo

6

Десно — Читав оркестар ма лих бубњева и добоша Даје оркестру, већ према пот V еби, спажап и ритмичан карактер. Лево — Две подешене мермерне плоче висе слободно у ваздуху; по њима се удара лаким маљицама. 0ви „инстру менти" дају један или више тонова у овом оркестру 1'интерове школе.

(Го1о$: Ве1ега<1ег В11с1абеп1иг) из дарства бајки, створио је на основу вишегодишњег рада и студија, професор Карл ОрФ. За изгрпдњу својих несвакидашњих инструмеиата инсннрисао се он узорима из средњевековне црквене музике, али поред тога је применио и сасвим модерне инструменте које је сам усавршио, пошто је претходно радио У заједници са неколико Фабрика музичких инструмената. Посебна одлика овог оркестра који је састављен поред нарочитог стакла и звучног наковња, из прапораца, »вонаца, тамбурина-деФова, Фрула и гитара, јесте необичан звук који овој музици даје ведро весел>е и лакоћу.

Горе — Међу мпогим другим инструментима за ко)с је идсза црпена чак из Срсдњег века, понова је васкрсао и клавикорд, пратиоц данашњег клавира. Лево — Пола туцета нарочито подсшених чаша — висипп водк је у свакој рцз.\ичита — чини пријатан оркестир за пратњу женских ееж-Ои.

На Олимпијади у Берлину 1936 године изазвала је велико интересовање уводна музика у свечаности. Ототине хиљада гледалаца имали су прилике тада првидут да чују звуке и композиције које једва да је неко између њих раније могао чути. Ту необичну музику, која може да се прилагоди — поред тога што је добра пратња •а женску гимнастику — позогшшту, нарвчито за претсталзе

Лево — С о ло мелодија на неке врсте упрошћеном кларинету, уз пратњу ксилофона и малих б у б њ е в а п р ат и ритмичну гимнастику на терену .