Kolo

Зашто се заљубљени оарсви свађају

— Камо среће да те никада нисам ни упоанала! ■— И ја важем ... камо пусте среће! — Дакле, међу нама је све свршено! Ово је крај! — Сјајно! Аљн то ннје сјајно; то није крај, него почетак свађе нзмеђу двоје вал.у<3љених. Оамо иочетак. Они ће продужити овако, само много горе и много жешћим тоном. И то ће трајати сатима... За време трајања ове сваће мушкарац је у стању да на главу своје обожаване саспе много више неопростивих енитета и пакости него што је хроз читаво детињство и младићско доба рекао својој сестри. Како то да мупжарац и жена који нису ваљу6л>ени могу да се савршено слажу без иједне грубе речи и да буду врло добри пријатељи, а да двоје који осећају неодољиво међусобну привлачност вагорчавају живот једно другоме овим честим свађама? Постоје четири велигка разлога аа ове .нровале облака". Први је: забринутост. Французи, који имају репутацију да анају све о љубави, кажу да у љубави увек постоји .Једно које љуби и једно које пружа образ". Онај који љуби је забринути ваљубљени, који је непрестано у неком стању узбућене панике, страха, да љубљено биће постаје равнодушно црема њему. А у љубави све друго је боље, сношљивије, од равнодушности. . Други.разлог је љубомора. Један филозоф је једаом веровагно из искуства, рекао да је љубомора „Окрутна као гроб". Уколижо је то тачно остављамо вама да просудите. Можда изгледа чудновато, али љубомора не мора да се увек односи на другу девојку или другог човека ва хоју љубоморна страна верује да хоће да уништи њену љубавну хармонију. Врло често се догађа да је мајка љубоморна на девојку која ће имати удела у животу њеног сина, или љен отац сматра да ниједан младић пије довољно добар ва његову ћерку. И тако та родител>ска љубав постане врло погодно тло за свађе између двоје заљубљених. Трећи разлог је: спорт. Постоји тип заљубљеног младића. То је врло примитиван или пећински — тип који ужива у свађама са својом љубљеном, исто тажо као што ужива у боксу или у лову. Ово несумњиво потиче још иа давних времена када би такав младић ударио

своју изабраницу мотком по глави, ухватио је за косу и одвукао у свој брлог. Интересантно је да овакви млади људи обично успевају да доћу до девојке која скоро исто толико ужива у тим сваћама и не схвата их нимало трагично. Ово су најнеугоднији заљубљени парови за друштво. Вез обзира на околии у почеће да синају једно другом такве увреде и пребацивааа да ће њихови слушаоци са згражањем помислити: „Да је меми тако нешто рекао не бих га више ни погледала! Сместа бих га оставила. —г А свакако да ће и он раскинуги вешдбу после свега овога што му је она рекла пред нама свима, на јавном месту." Четрвт сата доцније видећете тај исти пар како се весело осмехује сматрајући да сте ви тако чудновати зато што (1) не разумете да је ово „само њихов начин". и (2) што вам се тај њихов начин баш нарочито не допада! Четврти разлог је претвараље. Ово. је најневинији и најлепши израз мећусобне љубави. Заљубљени пар се узајамно задиркује јер сматра да је ово много пристојније и много мање досадно њиховим пријатељима него ли јавно испољаваље својих правих осећаја љубави. Младић назива своју љубљену „Моја оштроконђа", а она му одвраћа тиме што каже да се с њим упогаала и верила на једном „Веселом" журу и да се покајала чим се сасвим отрезнила. ■ Па чак и ови парови се сваћају да би унели ма.)10 промене у једноличности свакидашњице. Код њих постоји једна нарочита врста предбацивања које се не баца као цигла љубљеном бићу у главу, него као цвет пред њу. Затим долази вешто глумљена уврећеност и „1 Пта треба да вначе оне твоје речн —" и долааи цжгирање онога што су он или она рекли. И онда нежан одговор који растапа љутину после чега долазн помирење, слатко, у правом песничком стилу, пуно поезије и благосиљање тог малог испада који их није раздвојио него још чвршће повезао у ааједничкој љубави. Али ма који били разлози ваших свађа не смете да за/ЈОра.витс да врло мало љубави могу да издрже ударце непресталих испада, и ако не пазите може вам се догодити да одједном увидите да сте се последњи пут посвакали и да овога пута више нема помирења. •

Мантил из меког чупавог џерссза, хољина од глатког вунепог џеџсеја са четвороугаоним џеповима (Бечки пролећни модел из Белвенера). (Ко1о: Ве1§га<1ег ВИсЗаееШиг)

1) За прве топлије дапе, послужиће добро овај костим у комбинацији браоп и грао штофа. Рамењаче, џепови и појас су у грао боји, док је цео костим у браоп. 2) Дневна хаљина за изласке кро■ јена сасвим уз тело. Једини украси су апликације на рамеиу и куку, од црног лака. (Модел: Љиљана Шимић)

КОРИСНИ еавети • Пресољену чорбу ослебодићете пресланог укуса, додате ли мало шећера У праху и оставите је да се кува нешто дуже него обично. • Пресољено јело поправићете на тај начин ако ставите у њега добро искуван природни сунћер (никако гумени) да се са јелом кува извесно време. Исто тако помаже и сребрна кашика коју треба ставити у пресол.ено јело да се прокува извесно време. • Да се кухињска со не би овлажила треба у њу ставити мало кукурузног брашна. 0 Пециво старо и тврдо биће опет меко и свеже ако га ставите у сув вемљани суд који затим загњурите у врућу воду. Кад се вода охлади извадггте пепиво и оно ће бити као свеже. • Висквити ће остати сипкави ако их ставите у плехану кутију чије сте дно посули шећером у праху. 9 Ако се колачи прилипе за плех у којем су се певли, извадићете их без по муке ако плех ставите за тренутак изнад суда у којем ври вода. О Вода у којој перете судове постаће мекша ако у њу ставите комадиће лимунове коре. ® Сад када има доста снега, искористите га за чишћење ваших тепиха. Излупајте тенихе са обе стране на снегу; не дижете прашину — а прашина из тепиха одличпо се отстраии.

Домаћица вежба емојте рећи да имате довољно поч крета при обављању домаћих по« слова. Правите много покрета, али да ли их искоришћујете правилио за вежбање свих ваших мишића подједнако. Да ли дишете дубоко, одмарате ли се с времена на време да вас Физички рад не би преморио? Всжбе, које вам овде на слици приказујемо не спадају у јутарњу гимнастику али можете их применити кадгод хоћете у току свог свакодневног посла, Такав мали интермецо у послу — олакшаће свакодневне дужности, одржаће вас свежу и у добром распо.ложењу. Ала мс болв леђа!!

Подићи ћу лак* тове и рамепа и правити кружне покрете: 10 пута натраГ 10 пута напред

Одмах је боље!

1 г