Kolo

23

ПРОБЛЕМ БРОЈ 15 К, Маков

Бели еуче и даје црноме мат у два »отеза. Решење проблема блој 15 (Ф. Р. Росета): 1) 1Љв—и7.

КРАЛзЕВ ГАМБИТ Вели: Халприп. — Црни: Аматер. 1) е2—«4, е7—е5; 2) 12—14, е5— 14; 3) 881—13, §7—85; 4) М1—с4, §5—§4; 5) 1л4:П.+, КеЗ:17; 6) 8«—е5+, КГ7—еб; 7) ВсЈ1:84+, Ке6:е5; 8) (32<14+, Ке5:с14; 9) ћ2—ћ4! и«:ћ4+; 10) с2—сЗ+,1,М:сЗ + ; 11)8ћ1:сЗ, К<14:сЗ; 12) Бс1—ћ2+, КсЗ:ћ2; 13) Т>&4— е2+, Кћ2:а1; 14) 0—0 та*. Занимљив случај да мала рокада матира. Комбинаторна и теориски важна партија. Вели је жртвовао читав низ Фигура, али му је ипак толико бстало да противнику припреми мат.

прстен на дну језера Једио весело друштво пошло је у рано пролеће, на изл-ет чамцем по јеверу. Ообом су понели наравно доста хране: хлеба, путера, сира и т. сл„ нису заборавили ни боцу вина. Када су се налазили на средини језера, једна дама изгубила је свој скупоцени прстен који је пао са њеног црста право у воду. Захваљујући необнчној провидности воде прстен се лепо видео каво лежи на дну али се нико од присутпих није усудио да скочи у ледену воду да би га извукао. Изгледало је да је прстен гогубљен. али се ипак једаи од друштва сетио како да га извуче на површину. Како је он то учкнио?

у правој линији Од вас се тражи да на једној правој линији поставите три ловца, три вука, три козе и три главине купу-

са, али тако да нигде не буду Зедно поред другог два или више ловца, вука, козе или купуса. Сем тога: Вук не сме да будс поред козе (јер ће је појести) нити поред ловца "(јер ће га овај убити). Коза не сме такоће да буде поред купуса (јер ће она у сласт нојести купус). Алн зато купус може слободно да буде поред вука (јер вуци не једу. купус) или коза поред ловца (јер ловац никад неће пуцати на козу). Дедер сад, поставите то цело друштво у правој линши. Ако не будете успели. наћи ћете одговор у идућем броју. За столом Четври породине које се састоје свака од оца, мајке и једног детета морају да се сместе на 12 столица око једног округлог стола с тим да свахи мушкаран буде између једне жене и једног детета. свака жена измећу једног мушкарца и једног детета и свако дете измећу једног мушкарца и једне жене. Сем тога два члана једне породипе не смеју да буду једно норед другог. Како бисте разместили ове четири породице око стола? Убећени смо да ћете лако решити овај задатак. али ћемо ипак дати одговор у идућем броју. ТРИ БАШТОВАНА Три баштована. Јован, Петар и Душко имају сваки по једпу кућу и по један бунар. Али, као што се. налсалост, чешће догаћа суседи не живе баш у нашршатељскијнм односима.

0

III

•з

А

%

п

И вато су решили да сваки огради пут који води од куће до његовог бунара. Они су то и урадили и то тако да се путеви нигде нису укрштавали. Да ли можете и ви да решити тај проблем? Ако не, погледајте у идућем броју како су то извели баштовапи. две свеће Две свеће су упаљене истовремено. Прва, која је дупло дужа од друге изгорела би за два сата. Друга. која није исте дебљине, изгорела би за читавих пет сати. Можете ли израчунати кроз колико времена обе свеће би имале исту висину. Одговор потражите у идућем броју.

множење Признајемо да је овај вадатак мало тежи. Али пошто сте већ добро увежбани у овој врсти .лупања главе" надамо се да ћете га ипак успиш.но решити. Као што видите доле треба извршити једно множење. али... уместо бројки исписана су слова. Дозалутали путник

душе, свако слово означава Један одрећени број који је свуда исти. Иокушајте да пронаћете који бројеви треба да доћу иа место словп. Одговор ћете наћи у идућем броју. АВВХГДЂ

ЕЂ Г Б ВГЖД АЗЕ А АЕБД Е В

Питања 1 — Када је живео и чиме се све бавио Радоје Домановић? 2 — Која су му најпознатија дела? 3 — Ко је био први професор зоологије на београдско.ј Високој школи?. 4 — Да ли је др. Лазар Докић писао научна дела? 5 — Ко је био Иктинус? 6 — Ко је био Стеван Владислав Каћански и како су га звали? 7 — Шта значи реч кубур? 8 — Ко је био Рово? 9 — Где се налази река Рзав? 10 — Шта означава израз „про темпоре"? 11 — Које су главне реке које протичу кроз Португалшу? 12 — Чије је дело „Псовка"? 13 — Шта је полигенизам? 14 — Ко је био Плутарх? 15 — Ко је од наших песника најбоље погодио у својим песмама облик и дух женских народних песама у Шумадији? 16 — Који је наш министар створио обртни капитал Народнебанке? 17 — Када је и од чега усПео Гутемберг да добије покретна слова? 18 — Ко је написао „Божанствсну комедију"? 19 — Да ли се у ЈВожанственој комедији" налазе места која се односе на наш народ или 8емљу ? 20 — Ко је био Ђура Даничић?

ИЗ 15 -ОГ БРСНА Одговор на „за попуњавање"

4-

&

Уверени смо да је брало решио. овај вадатак. Али. ипак. за, сваки. случај. дајемо вам његово решење. Одговор на „пет спамчица и дводинарка"

7 !ол» ».Јлјте да т-«? : г. "Вом залуталом дуднјшу . ла .лролађе пут до куће где ће наћп одмор и ветеру.

Па овоме цртежу ви. видихе-. 1>акр је лако решити задатак. Треба само човек „да се сети" — и све је готово: Одговор на „два аутобуса" Да би биле две шансе према једној да ће „Р" да проће испред „Г". размак измећу _Г" и „Р" мора бити дупло већи од оног измећу „Р" и „Г". Зпамо пак да< је размак, измоћу лролаза аутобуса сваког предузећа 12 минута. Дакле је и размак измећу пролаза аутобуса „Г" 12 минута. што значи да „Р" пролази осам минута после ,.Г". а „Г" четири мииуте ■ иосле „Р".

А пошто Тедан ауто(Гус из предувећа „Р" пролази у 13,47 _Г" »ролази у 13,51. Други аутобуси предузећа _Г" пролазе дакле у 3. 15, 27 и 39 минути сваког сата. РЕШЕЊЕ УКРШТЕНИХ РЕЧИ Хоризонтално: 1) Срез. 4) Јуре. 7) Ј1уна. 8) Вучица. 10) Политика. 13) Уте* пштељ. 17) Ураган. 18) Рибе. 19) Асир, 20) Иран. Вертикално: 1) Слепа. 2) Руно. 3) Зави. 4) Јечи. 5) Уникат. 6) Ева. 9) Утиша. 11) Лутати. 12) Иљмен. 14) Егер. 15) И.Н.Р.И. 16) Елба. 17) Ума, ДА ЛИ ЗНАТЕ ОДГОВОРИ 1 — Војислав Илијћ, једал од нај<. већих песника кога је Србнја имала живео је 1862—1894. 2 — Први пут се Војислав Илијћ јавио сволим песмама 1878 г. и у• брзо стекао глас најбољег песника свога нараштаја. Песмв су му још за живота дожнвелв три нздања. 3 — Сима Аидрејевић Игуманов (1804 —1882) био је трговап и велики пародни добротвор. Роћеп је у Призрену. Подигао је мпого школа у свом крају и ударисг темеље, призренској богословши. 4 — Највреднши наш преводилаа Шекспирових дела био је др. Светислав СтеФановић. роћ. 1874 у Новом Саду. Поред тога писао је песме. приказе и позоришне комаде. 5 •— : Стереотипша је поступак у штампарству који се састоји у ваћењу (преговању) формнраних страна у једну целину са које се врши штампање. 6 — Јован Стерија-Поповић (18061856) био је претставник радионизма у време почетка нашег романтизма. Он је творад рефлексивних и интелектуалних песама „Даворје" и наш најбољи комедиограФ и сатиричар. 7 — Главна су му дела: Кирјања. Покондирепа тиква и Роман без романа. 8 — Нашу прву музичку шкџлу основао је композитор Корнелше Ста-нковић (1831—1865). Станковић је компоновао нрквене песме и радио на световној музици у народном духу. 9 — Нечиста крв је роман Боре Стаиковића (1876—1927) који је познат такоћер по својим приповеткама у којима је подвукао читав једал свет из околиие Врааа, којег је већ нестало. 10 — Свети Сава је израдио самосталност српске пркве 1219 године у Никеји 11 — Као први српски књижевник може се сматрати Свети Сава, јер је написао биографију свога опа Св. Симсуна. 12 — На берлинском конгресу Србију је , заступао тадањи министар спољних послова Јован Ристић (1831—1899). 13 — ХЗДандски сликар Рембрант (1606—1669) презивао се ван. РиС. 14 — ТангаЊика и Мозамбик' су двеколоније које се палазе на источном делу афричког континепта. Ове две покрајине гра- ' ииче мећу собом. 15 — Аустралија има око Ј милиона становника о.д којих је једва нешто јаче од 100 хпљада уроћецика Аустралијанаца, који с.у сви на веома ниском степену кУлтуре. 16 — Првп рукопис Фауста написао је ЈохаН ВблФганг Фон Гете (17.49—1832).- ... 17 — Гете је био чувен и као естетичар и природњак: Опште су му позната дела „Наука о бојама" и ..Метаморфоза бпљака' 1 , Он је уч.инпо такоће више са* времених открића у области природнпх наука. 18 — Глиггга је слика урезала у камење.или метал. 19 — Јапков камен је највећи врх (око 2.000 м.) планине Голије која се налази код Рашке. 20 —Голиска Моравз 1» Западна Мо!рава .