Kolo

18

Практична допуна женској гардероби

а оппгту радост женског света одложили су се најзад тамни зимски капути. Поред чињениде да је шша боја увек модерна и елегантна ииак се пред крај зиме осети мали замор од сталног ношења тамних боја. Радосно се ваде лаки костими који су не само лаки већ дражесни и свежи. Жена је ипак најелегантнија у костиму. Вез разлике да ли је костим строго класичног кроја. или тако-звано? француског. У суштини сву Драж чине блузице светл^х, пастелних боја. Данашн.е блузе дозвољавају машти да ствара од н>нх" читаве симфоније од ваздушастих материја и чипака. То иде у прилог вештој жени која има смисла за комбинаније. Она може из разних „рестлова" да створи мала ремек-дела која мозке номоћу кроја сама да изведе. Уоеталом чак ни то није потребно. Данас је уобичајено да < се јакнице од костима пигде не одлажу. Одлична ствар која иде у прилог штедње практичној жени. Довољно је ако од парчета жоржета или које друге материје направи мале прслучиће који вешто допуњују и замењују блузу. Ти прслуци или пластрони обично се праве од жоржета. чипака, али исто тако можда још лепше се праве од гшкета или које друге- тканине за прање. Само у таквим случајевима крој мора бити озбиљан о/шосно имитација блузе — кошуљипе. Савети за вашу лепоту им гране прво пролетње сунпе, женски свет мора да води рачуна да ли њихова природа подноси наглу временску промену. Код многих жена појављују се ни мало пријатне мрље на лпцу и врату. То је пигментална грешка која се може с мало пажње отстранити и избећи. Данашњи спортски женски свет одмахне лакомислено главом кад му се скрене пажња на то. Ипак ту греше. Жена мора и треба да води рачуна о свему што иде на уштрб њене лепоте и изгледа. Чему нзазивати пажњу нечим што нимало није лепо? Жена мора да буде лепа. свсжа. Свакако, лепота је индивидуалпа. Тачно. Али без обзира на поједине укусе, чист тен је основа њене лепоте. Још пре рата чим наиђу топлији

Тока од ирне сјајне сламе за свечапије прилике. Вео слоОодно пребичен једини је украс и ласкави к оквиг> свакој лепој жени.

Хаљипа за пролећне дане од штофа или теже свиле. Сукчба има напред и натоаг .,солеГ фалте. Гоцњи део )е врло блузипан. Крагнииа је као иа ..кош уљииама"-блузама: горњи део је четвртаето изпезан и од њега полазе набори (Модел: Мирјаиа Исгровић, учеиица гиии.)

Елегатни хаљина од меког сивог штофа. Кроз је практичаи ношто вешто нч докнаћиџ Ностим. Шешир од црног филца са широким ободом као и муф ишп пуњузу апартну иелину модела. ( Го1оБ; Еигора б°п<1ег(11еп84)

дани, млаћи женски свет избегавао је шешире. То је у неку руку оправдано. Пуних шест месени малтретирале се наше даме разним капама и турбанима. Коси је неопходно потребна светлост и ваздух. Али, чим жена примети да јој пролетље сунцв шкоди мора и даље, или да носи шешир са широким ободом или да бира стројну где нема суппа. Та неугодна појава не траје дуго. Чим се кожа привикне на промену може се без страха излозкити сунцу. Уосталом има толшсо разних Кремова и помада које штите кожу на лицу и местима изложоним сунцу.. Женском св.ету нарочито млаћем савршено п[)истаје тамна боја лина. А' за то је потребно . сунне и много ваздуха. Пвема томе трбба што пре постепено навикавати лине. и места која су незаттићеиа, на сунчање. Али само опрезно и умсрено.

Посао у кући — најбоља гимнастика С ез обзира да ли је жена дебела или мршава, гимпастика прет-' ставља за модерну жену једну потребу која је не само пријатна већ и корисна. Пре рата. жене су се бавиле разним шведским велсба.ма. Постизавале су завидне уепехе и биле прави конкуренти акробатима. Данас када Ае жена присиљена да сама свршава посао у кући, није јој потребно никакво мучење уз радио или грамофои. Кућа троши снагу. Али вешта жена. која уме да распореди посао најбоље ће Умети да попеси онако како је за њу на]бол>е. Нарочито треба да поведе рачуна да 1 јој претерани напор пе шкоди свежини и лепоти. Пре свега жена за време рада треба да . буде обучена што слободпије. Покрети морају бити слободни. Хаљина широка. Комотпа. Ако желите да изгубите сало око кукова и стомак, чпстите што чешће паркет. Ритмички покрети које ггри томе вршите очврспуће вам мишиће. сала ће у најскоријем времену нестати. иоге ће вам постати чврсте. еластичие. А нарочита награда и задовољство биће мелем вагпим очима* паркет који ће се сијати као огледало. И прање рубља одлична је гимнастика. Тада су запослени сви мишићи вашег тела и то подједнако. Дакле. наше даме треба да приону уз корито и да конкуришу првакињама на леду у вежбама које изводе на —■ паркету. Тиме ће једним ударнем постигнути два рсзултата.

Свечанија поподневна хаљина укратена бордурама наподног веза. (Модел: Иваиа Лско, уч. VIII р. гиии.)