Kolo

18

4) Црно од белога. Пут од кромпира д о „викса" за ципелв; свакако је чудноват. Г>) Деца свакодневно морају да пеии и чисте зцбе. Скроб од кромпира главни је саставни део пасте за зубе. С) Један од главних продуката који се добија од кромпира је гипиритус, као шпиритус за гориво, за пиће, за лекове, еа козметику купујемо га у апотеци и код бакалина. 7) Деца много воле бомбоне. Она и ие знају да у свим бомбопама и „филовима" кромпир игра важну улогу. 8) Лепак којим се лепе пакети, декстрин, такође се прави од кромпира. 9) Добра деца воле кромпир, а њихова мама уме од њега да приреди многобројиа укусиа јела која много пријају малим гурманима... 10) Јесте ли бојадисали јаја за Ускрс? Или пресликавали разне шарене слике? И оне су израђене од производа кромпира.

1) Кромпир је један од иајважнијих продуката пољопривреде. Његова употреба је мпогострана, може се чак рећи, општа. Сади се у пролеће, а вади у јесеп. Тада и деца помажу родитељима. 2) Огромие количиие кромпира употребљавају се за исхрану као и за многоструку индустриску прераду.

3) Ова велика дечја лутка је од целулоида. Само ни њсна мала сопственица не зна, да је већи део те масе направљен — од кромпира.