Kolo

Чишћење дечјег школског одела

ЗАШТО БЕЗ ПОТРЕБЕ ЉУТИТИ МУЖА

гу паљда да грднм род којем и сама ирипадам. Жена ће разуме се увек па1ш пред собом као и лгед мужем ивговпр, ]№■ ји ће некад и упалити, али шта вреди! Он је љут, Она је лервозна, догфо расположен .е је ишчезло : уступило место пребацииашима и оптужбама — свађи. То свс ннје морало бпти, да се са облачељем почело четнрт сата раније. Али мушкарци ово гкенско тврђење одбацују к остају при свомс, односно убеђени су да сс њихова жена мора макар једпом вратити, да сс на њу мора чекати макар десет минута ча» и кад јутра ти аа зак. има ред свега м м мало у праву. Нетачност је нажалос-т, позната женска особи иа. Мало који мушмрац м о ж е дасе нохнал!г да' њ е г о в а драга долази на састапке на време. А и кад би тако било, ипак не би. смео да се закуне да иикад шгје учинила изузетак. Чекати, то је дужиост драгнх и пријатеља. Л при том нет, дссет минута пе називам чекањем. То је' сасвнм разумљива дужност мушкараца који заказују састанке. Још само могу да вас певино поса> ветујем: објавите рат жснској нетачпости, ваљда после тога нећсте вечито чекати, 11 %

1/1а почетку школске годнне, 1/јГ свака мајка, поред осталих дужности, мора да се брние и о одржавању школског одела. Мајка зна и из искуства да дсца иигде толико не кваре одело као у школи. Није то само због чешаи.а одела о клуиу све док се сукњица или панталоне не усијају, иису то само нодеранп лактови: највећи неиријатељ одела је школска прашнца, које но учноинцама има више пего што је дозвољено. Томе додајте још и случајне иезгод^, као што су мрље од ироливеиог мастила, туша или боја. Морате признати да би без темељног чишћеља, с времена на време, школско одело било уиропашћено за увек. Навикавајте децу да по повратку из школе одмах обуку домаће хаљиие. То је важио са хигијеиског гледишта, а и одело ће -се добро ироветрити. Одело за школу морате свакодпевно добро нроветравати и ишчеткати, наји ре сувом а затим влажном четком. Иреко иоћи обесите хаљине на вегаалицу да се на тај начии исправе ако су биле изгужвапе. Мрље треба очистити одмах док још лису застареле. За мрЛјС од блата узмите четку наквашену водом у коју сте додали мало салмијака. Из вуневих тканипа масне мрље очистите бен.зином. Само потпуио суве тканине могу се очистити бепзнном. Ако одело које чистите није добро. ишчеткано и еуво мрл>е ће постати још веће. Одело за школу, било оно за дечаке или девојчице, мора се свремена на време испеглати преко мокре крие. П6сле таквог неглаља мора одело Иеколико сати виситп на вешалици, да бисе осушило, јер ако се обуче ваажно одело ће се још више изгужватн.

Доле: — Јссењи маптил са широким кимоно рикпвима. Маптил се закопчава па чикавима који су обогаНепи крзпом плаве лисице.

КАКО ТРЕБА

/1 мам прпјатељнцу која је у брак /// донела све могуће добре особине и зато је њен брак онакав какав се само иожелети може. Али анај, сирема ли се суируга увече у позориште ■ или у поподневиу шети.у. Оп је већ одавно спреман за одлазак, закопчава и огкопчава капут, нестрнљпво забацује шешир, цупка с ноге на иогу, звецка кључевнма а жешша још никако да буде готова. Још само да очетка рамена (нападала на н.их коса од чешљања) само да узме чисту марамицу (ваљда тек неће ону од синоћ), још само да иогледа шавове па чаранама да иису заврнути, још јсдном само мало напрашитп пос пудером, пред огледалом се још неколико пута окренути и најзад потрчати нз куће. Често пуга — а то обичпо доста далеко од куће — сети се газдарица куће да је у куиатилу заборавила да угаси електрику (ах, ти однратни рачуии за светлост) да није добро затворила и закључала шифоњер (увући ће ее тн гадпи мол.ци) да није затворила прозор (колнко ће само прашине нападати) и тако даље и тако даље. Настајо муљевито одлучивање, мужевл,еве руке иретрнане су свим могућим -иррдмстима које јс жена понела собом (иајпре ташна, рукавице, сребрна лисица) а да јој прн трчаљу не би сметали. Мрзовољни „господар куће" . стрнлјИво чека да се Она врати. Још се не усуђујем да поменем пепредвиђене незгоде као што је напримир пуштена пстља на паучинастим чарапама, откипута порамепица на комбипезону. и томе сличио. А далеко сам и од тога да оговарам неуреднице, које пет.мниута пред полазак пришивају дугме које недостаје, удешавају и сувише шнрок појас, чисте цииеле, на брзину зашивају чарапу, узалуд траже нудријеру. Руку иа срце, не мо-

Горе — Црп костим: цела хаљипа са јакном. Јакиа је украшспа Оелом траком , а хаљину украшаваји порцпчићи.

неговати косу за време ; летњих врућина ј Масажа претставља најбољу и ) најефикаснију негу.

Босма је важно пптање косе у до- ; ба лети,их врућина. Или коса постапе сува, крта, изгуби сјај и пуна је перутн, или постане оштра, масиа и тешко се .че.шља. Узрок томе већииом је загушљива тоилота, нретерано бављеље на сунцу, морска нли речна вода. Ако нмате фину косу и суву, перите је лети једаниут иедељно шамионом, а између мивеља нрехрањујте је неким тоничиим уљем. Свако јутро и всче масирајте кожу на глави масним тоничннм сретством. Масажа је најбоља нега која се може пружнти коси, јер опа потпомаже иормалпу функцпју жљсзда. Ујутру ; масажа треба да траје пет а увече десет минута. Масирајте увск у два прав- , ца, нагоре и надоле. Месец даиа сваке недеље једанпут, ј правите „пакунг" од уља. Загрејте чисто бадемово уље и, одвајајући прамен по прамен косе мажите њиме козку на главн. То можете раднти. или старом чсткнцом за зубе илп комадом вате. ; После тбга, завите главу загрејаним ; убрусом, да би се отвориле кожне по- ј ре и уље ушло у љих. Затим оиери- . те' главу и отпдите к"0д фризера да ; вам нанравн водеиу ондулацију. Осим тога, за суву косу препоручује се веома мало бриљантина који даје | сјај коси и чува је од суица. И масној коси потребпо је лети прање сваке недеље једанпут. а и између тога чешће чишћење иарочитим сувим , шамионом. Тоннчно средство којим ће- ; те уредпо и спажно масирати кожу иа глави, не сме да буде масно. Немојте ца употребљавате бриљантип, већ неки аосиоп за косу. Најзад пазите да трајна опдулаиија одговара каквоћи ваше косе, избегавајте јефтине методе, којима се излажете да за свагда упропастите косу.