Kolo

3) Бесп1>екорног војпичког дџжања, маршује овај млади јапапски официр поред својих војпика које везује исти дух и иста војпичка дисциплипа. Број на оковратнику значи да јединица која маршује припада другом пукц Тенове гарде. Сви јапански официри носе старински мач самураја са дугим балчаком. Балчак је дугачак да се у борби из близа мач може обухватити обема рукима.

4) За јапапског војника не сме бити препрека. Свака варош у Кипи, где Јапан ратује већ три годипе, озидана је високим зидом и аато се јапански војници уче верању по зидовима. У касарнама где нема таквих тдова направљени су вештачки од бетона.

Iсебпим столом, шје зелени чај.

р Кониц, Токно)

б) Обезбеђење са свих страна, то је правило јапанске пешадије, зер се у герилском ратовању у Кипи или у индијско) џунгли не може знати откуда ће нспријатељ да искрсне. 6) Јапанци су народ реда и дисциплине. IIа свакој ципели сваког војиика (цокуле се скидају у ходпику) пише име војника и број собе. Тако су се овде сврстали: „Нарсдник Јамада, соба бр. 5", „редов Кашима, соба бр. 3", „рсдов Фуругава, соба бр. 3", итд. Лична јапанска имена зпаче: Јамада — Плапинско поље, Кагиима — Острво јелена, Фуругава — Стари поток итд. 7) Чистоћа је пола здравља. ЈаПански војник мора сам да држи своје одело и своје рубље у реду. Тако наша слика приказује „дан прања" у касарни. 8) Менажа. Војници који разносе јело имају на лицу маске. Такве маске носе сви јапански војници у крајевима где рагују. То је превентивна мера за заштиту од заразних болести. Риба, соја, пиринач, зелен — главна су храда јапанског војника. Месо Јапанци једу врло мало. Пије се прекувани зелени чај. 8) Два часа дневно могу војнике да посећују у касарни члапови њихових породица. Војници су већином здраеи сељачки момци, који у варошима служе свој двогодишњи кадарски рок. 10) Млади кадет имао је излаз и сада се вратио у своју касарну. Прва му је дужност да се „јави". Зато једноставно окрене дашчицу са својим именом на другу страну. Ако је окренута црна страна дашчице, значи да је војник у касарни; ако је окренута црвена страна, значи да није у строју. У вароши сваки војник мора да носи рукавице, кадгод има капу на глави и сабљу око паса. 11) Најлепши тренуци за јапанског војника су свакако они које проведе у „о-фуро", „мпогопоштованом купатилу". Јапански војник, као и уопште сваки Јапанац, купа се свакодневно. Поред тога воли у купатилу такву врућину какву Европејац не може да поднесе. Они се више паре него купају. 12) После радног дана пуног промене јапански војник има слободан час кот проводи у читаоници касарне. Затим се иде на спавање. Мссто на сламарицама, Јапанци спавају на „макурама". То су асуре које су у општој употреби и код осталог дела народа. Под главу мећу јастуке у облику ваљка. Тако, ето, живи од јутра до мрака јапански војник који је у овом рату показао примерне војничке особине