Kolo

9

Л /гавОила Ђ/га/ш шмше? * удско знаље је отишло тако старала да пронађе методе како Ке Д далеко да се у великој ме- да разликује право драго камен.е ри и б исер и ДРаго камеи.е од вештачког.' А разликује се оио производи — вештачким пу- од вештачког ио својој чистоћи, тем. Али нраво др'аго камење оста- сјају и одблеску, иако се то на је — 1 ираво. Зато се и наука ио- нрви поглед простим оком не мо-

же да утврди. Зато је у Немачкој и осиоваи Институт за испитивање драгог камења. Сам Институт се иалази у саставу минералнонетралошког одељења универзитета у Фраикфурту на Мајии. Седиште му је у Идер-Оберштајну, главном дентру индустрије драгог камења на свету. Иниститут у свом раду, примењује најновије научне методе и тековине и њиховом номоћу утврђује се стоностотном сигуриошћу да ли је драго камење које се иснитује ираво или вештачко. И са свих страна света сгижу Институту иитан.а јувелира и трговаца драгоцености, поншљке за аиализу илн молбе за савет. , Но Ипститут има и научне цил>еве. Он исиитује хемиски састав драгог камења, испитује који су хемиски, процеси и физичке силе условиле стварање драгог камења. Испнтује анализом, а у најновије време и — реитгеиом. Тако је, на једној систематској и строго научној бази, створеиа цела иаука о испитивању драгог камења. И на осиову стеченог знања и искуства дају се мишљења свима које занима драго камење: трговцима, индустријалцима, брусачима, јувслирима, па и иаучницима. Тако наука, индустрија и лепота раде сагласпо, како се то каже — руку под руку. Јер, драги камеи за који тај ииститут тврди да је прави, заиста је нрави и може се мирне душе поклоиити — пекој леној жени. Макс Телпср (Го1;оз: Ве1§гас1ег В1Ма§еп1:иг)

1) Бисери се испитују у магнетском пољу. Оамо ту лока;*ује вештачки бисер извесие разлике у поређењу са иравим, природним бисером. 2) Потевши од Еве, све жене воле украсе. А нема лепшег украса ла женске руке од — драгог камен.а. Само, треба да буде право. 3) У Заводу за испитипан.е драгог камен»а израђене су нарочите, строго научне методе, коЈе сс засниваЈу на микроскопском иснитиван»у. 4) Драго камење испитуЈе се на Рентген-апарату Ту се најбол»е ииди да ли јје драги камен беа мане, да ли је нрави или вештачки.

5) 1>рушен»е драгог камења захтева велико стручно знање. И тај Посао се у Заводу за иснитивање драгог камења савесно проучава. «) Мрави „аквамарин" има светломодри одблесак. којим се тај драги камен разликује од свих фалсификата. 7) Брушење драгог камења захтева веште руке. Тек потом се драго камење испитује у самом Заводу.