Kolo

9

иједна болест није нанела толико зла човечанству као маларија. Због н>е су пропале читаве цивилизације, међу којима, по тврђењу научника, и стара Грчка. Маларија је н данас најраширенија болест на свету. Око 1600 године пронашли су Шпа нци да је кора једног дрвета које расте у Јужној Америци одличан лек против маларије. То је кинин. Али и поред тога, маларија је остала непобеђена. У својој постојбини у Европи, јужно од извесне лЈиније која од Шпавије преко Италије идр до Грчке, још увек је задржал!а своје позиције. Још и данас припрости свет мислч да маларија долази од »лошег ваздуха«, италијански »мал арија«. Међутим, ми данас знамо потпуно поуздано да маларију прзноси комарац врсте »анофелес«, чије ларве живе у води бара и мочвара. Животни процеси узрочника маларије одигравају се делом у телу зараженог човека, делом у оамом комарцу. Знамо и то да се тај животни процес одиграва у неколико засебних форми, и да кинин као лек не делује на све те форме. Извесне форме оста^ју поштеђене, имуне од дејства лека и зато се маларија и поред лечења кинином често вра!ћа. Исто тако, кинин нема дејства на најопаснију врсту маларије, на тако звану »тропску маларију«. Међутим, у то^ борби против општег бича човечанства немачка наука извојевала је валику победу. Она је пронашла нове лекове »атебрин« и »плазмохин«, који у сваком погледу надмашују кинин. Сем тога, она је научним испитивањем тачно утврдила животне процесе »анофелеса«, пронашла начине уништаван.а његовог легла у барама у мочварама, било исупшвањем било дезинфекцијом или тровањем. Ту се нису штедела материјална сретства и у Немачкој су огромне суме даване за сузбијање маларије. Исушене просторије употребљене су корисно за пољопривреду. За Немачком се повела и Италија исушивањем »Понтијоких мочвара«, а за њом следују и остале европске земљв. И код нас се у последње време почело у том правцу да ради. Наша серија слика прикаЈзује научни рад Тропаког медицинског института у Хамбургу, који у раду на сузбијању маларије стоји у Немачкој на првом месту.

2 — У Тропском мсдицииском инсти• туту вештачкиж путем се гаје комаџци, препосиоци опасне маларије. Ларве живе V парочитим посилама са водом која се држи на сталној темпа1>атури. 3 — Комарци се хране људском крвљу. Асистепткиња храни својом крвљ;/ „опасне зверке". Само женке комарци уједају; опе уједпо иосе јаја, из који.г се у води легу ларве.

4 — Ово није никакво мучење животиња, већ безболио узимање крви једне канаринке, која је такође оболела од маларије. Јер, маларија не напада само људе него и многе топлокрвне животиње. (Го 1 о .5 : Еигоргизсће Коггезропаепцеп!

1 — У 'Гропском медицинском институту, поред директне борбе са маларијом, праве се и пројекти за иајподеснију градњу кућа у тропским крајевима. Слика приказује једап пројект за врата осигурана од упада комараца.