Kolo

I

19

2) Исклепа и дуОока религиозпост главпо је обележје кпрактера ових људи који живе на вулкапу и којима пиети сталпа опаспост по живот. Вогослужења и литије су скоро свакодневна појава. 1) Птстаииште па острви Санторип јв зиприво кратср зедног вулкпиа. Горс, на стени, лсжи главни град остраа Тсра.

4) Вредне руке обрадиле су поља острва Санторин до последњих могућности Поља су зидовима заштићена од ветра Па слици се виде поља око манастица Перисе. 7) Од вароши до пристаништа ивицом 31 диог вџда кратера води стспенасти пут у завојима. Интересантно је да се стсна зове „скала". IIа острву нема ни кола ни аутомобила. 8) Општи поглед иа главну вароги Те рц. Архитектура белих као снег кућа је старинска и помало фаитастична. Куће су због сталне опасности од потрсса ниске а пут често води и преко к ровова.

6) ТСао симбол гесла кога се држе ста* новници Санторина: „Моли се и ради", поред саме саборне цркве диже се ста* ринска ветрењача. Цело ос.трво препуио је цркава и храмова најразличитијих стилова.

3) За време Ускрса иа острву Санторинџ на сваки крст се обеси лик Јудин испшкен сламом.

(Го1об: Ве1ега<1ег В1Маееп1иг-Еиго{о1)

пуио старих манастира и цркава, јер је становништво, и поред свог јужњачког темперамента, врло побожно и вредно. Са муком пр'етвара поља лаве у винограде, јужаачке вртове и поља памука. Никада, изгледа, није живот на овом чудноватом острву престајао, иако су природне силе претиле да га угуше. Јер, људска воља за животом јача је од пустоши смрти. В. Петерс

5) Улице вароши Тере су узане и личе на кулисе у позоргаиту. Па сваком кораку степенице које воде и преко домова .