Kolo

13

ПРОБЛЕМ БР. 60 И. Андерсен.

Бели вуче и даје црноме мат 5' два потеза. Овај аадатак добио је прву награду на једном даноком нробдемском турниру 1941 године.

Решење проблема број 59 (В. МансФелда): 1) сб— <17. " * СТАРОИНДИСКА ОДБРАНА (Играно на божићњем интернационалном турниру у Прагу) Вели: Опоченски. Црни: др А. Аљехип 1) <32—64, 8§8—1'6; 2) с2—с4, 6766; 3) 8ћ1— сЗ, 5ћ8— с!7; 4) 881—«, е7—е5; 5) §2—83, с7—сб; 6) Ј-.П—&2, ив—е7; 7) 0—0, 0—0; 8) Ш1—с2, е5:64; 9) 813:64, 8а7—ћб; 10) ђ2—ћЗ, 66—65; 11) Т11—61, Ш8—67; 12) с4:65, 8ђ6:65; 13) 8сЗ:65, с6:65; 14) 1x1—ћ2, ТШ—е8; 15) Та1—с1, 1,е768; 16) е2—еЗ, 816—е4; 17) 864—е2, М8—ћб; 18) 8е2—1'4, 8е4:1'2; 19) Вс2: 12? 1,ћ6:еЗ; 20) Ш2:еЗ, Те8:еЗ; 21) 814:65, ТеЗ—е2; 22) 865—с7, Б67—е7; 23) 8с7:а8, Бс8—ћЗ!; 24) Т61—68+, Ое7:68; 25) 1.82:ћЗ, 068:а8. Бели предаје. Аљехинова хладнокрвност и кад се иађе у слабој позидији славила је овога пута овој триумф. Оветски првак није хтео да пређе у безизгледну деФаЈмиву већ је повео кротивнапад, који је у великој мери био рискантан. Опоченски, ка/ко су касније анализе устаиовиле, није смео у 19 потезу узиматн коша, кога му је противпик жртвовао, већ је требао прво топом тући противничког пешака и напасти црну жраљицу. На, тај начпн комбинација приих била би оборепа. УТАКМИЦЕ У ИНОСТРАНСТВУ У Бечу ће се одржати турнир за овогодијпњи шампионат Немачке. — Шаховска олимнијада одиграће се у септембру у Будимнешти, а учествоваће миогобројне европске државне репрезпнтацпје, свака са по осам играча. Првенотво Париза освојно је Даннел пред Жибоом. — Шампионат Цириха завршен је победом мајстора X. Гроба.

В) У човека три 1гриЈател.а: Један га вози, други храни, ° тоећи чува? Одговори у идућем броју? НЕОВИЧАН БРОЈ Где сте математичари, да вам дамо један задатак. Постоји један број који се подједнако чита с обе стране. Ако се његове прве две дифре поделе извесним бројем дају резултат девет. Ако се пео број подели са девет. резултат опет садржи деветку. Ако се цео број помножи са девет, производ садржи две деветке. Ако се прве две цифре етаве испод друге две, па саберу, резултат даје деветнаестину целога броја? Кој.и је то број? Одговор у идућем броју. ПОДЕЛА КРУ^А Овај круг чију вам слику дајемо има 37 милиМетара у пречнику. У тај круг распоредите три Јтттапића од 30 милиметара дужине, али тако да цео круг буде подељен: 1) На два дела. 2) На три дела. 3) На четири дела. 4) На пет делова. 6) На седам делова.

IIРЕБРОЈАВАЊЕ ГОТОВИ НЕ Дуишо и Бошко пребројавају своје новце, па Душко каже Бошку: — Дај ми један динар, па ћемо обојица имати једнаке суме. — Дај ти мени четири динара! — одговорио је Бошко. — Ако ми даш четири динара, ја ћу имати два пута толико колико имаш ти! Колико је новаца имао Душко, а колејко Бошко? Одговор дајемо у идућем броју. ДАШТО МИ ТИ ДАШТО! 1) Изјутра читав хват, у подне с педи, а увече пружа се преко читавог поља? 2) У две мајке по пет синова; сви имају једно име? 3) Куца, звони, окреће се, ходи цео век, а није човек? 4) Чеето ме желе, чекају, но чим се нојавим, сви беже унутра?

13 — ТТГта су били квирити? 14 — Чије је дело: Крал^евић Марко ш> други пут међу Орбима? 15 — Шта је дастилоскопија ? 16 — Ко су "Баски? 17 — Како се звала старо-грчка богиња памћења? 18 — Шта је мнемотехника? 19 — Где је рођен а где је умро Вук Отефановић Караџић? 20 — Ко је била Мина Вукомановић?

Дозвољено је да се штапићи укрсте, али ни у ком случају није доввољено да им крајеви изиђу изван круга, нити да се етаве један преко другог како би им се смањила дужина. Решење није лако и зато га дајемо у идућем броју. ЧАРОБИИ ТРОУГЛОВИ

Покушајте да од ових осам троуглова нанравите шеет квадрата. Ми тврдимо да је то нотпуно, могућно, само треба мало размиелити. Уосталом, доказаћемо своје тврђеље (онима који не буду веровали) у идућем броју.

СЕЉАК И ЊЕГОВ КОЊ Кад еу једног старог сељака упитали пошто ће да прода кон>а, он је рекао: ,,Израчунао сам да једна крава. вреди коли.ко оеам оваца, а три краве вреде колико два коња. Овце. пак. гхродајем по 15 марака комад". Могкете ли да израчунате колико ће да еггаје коњ? Одговор вам дајемо у идућем броју. ОИЕТ ПОДЕЛА КРУГА

Можете ли да новучете седам правих линија кроз овај круг с једног краја на други и да га на тај начин поделите ва 29 делова?

Узмите лењир и писаљку и помучите се мало, а ако не успете потражите одговор у идућем броју. ДЕЦА И ПСИ У једној бапгги било је пуно деце и паеа. Једно дете избројало је да ту има укупно 70 ногу, а друго дете избројало је гла,ве и нашло да их има свега 24. Израчунајте. колико је било деце, а колико паса. Они који не буду успели у томе, наћи ће одговор у идућем броју.

Хоризоитално: 1) Завити. 4) Казнени ударац у футбалу. 7) Захтева. 8) Део човечијег тела. 9) Зоља. 11) Уговарати. 15) Острво за које се прича да је постојало. 21) Дружина певача. 23) Отровна змија. 24) Јако узбуђење. 25) Наоштрена. 26) Смрзнута роса. Вертикално: 1) Део главе. 2) Оетрво у Јонеком Мору. 3) Слабоумник. 4) Хлебар. 5) Врста птице. 6) Лице које није уиућено у нешто. 10) Малешно. 11) Животиња (падеж), 12) Град у Немачкој. 13) Свеза.. 14) Поседује. 16) Висораван у Азији. 17) Старогрчка област иа Пелопонезу. 18) Ненормално етање сна у хипнози. 19) Вика. 20) Део прозора. 22) Вулкан на Сицилији.

ЧИЈИ ЈЕ ОВО ЖИВОТОПИС? Данас вам дајемо животонис Једног од иајвећих мислилаца етаре Грчке. Свакако сте о њему већ чули. Треба само да се сетите о коме је реч. Дакле, питајте пажљиво. Рођен је у Атини 470 године пре Христа. Његов отац био је вајар Софроникуе. Био је опште позната личност у свима атинским улицама, на свима атинским трговима. Својим говорима уепевао је многе да разгали. али у његовим говорима било је пуно озбиљиих мисли. Био је нееумњиво велики мислилац и његов утицај на савремене грађане није био мали. Бпо је оштар судија и немилосрдно је процењивао све догађаје који су се одигравали у то доба. Због тога је често долазио у сукоб са својим пријателлша, а због тога му је често врло оштре прекоре упућивала и његова жена . . . Када га је Аристофон исмејао у својој комедији „Облаци", само се насмејао. Да ли сте могли да се сетите о коме |е овде реч? Ако вам овај довде изнети животонис још иије довољан да ногодите о коме је реч, онда нажл,иво читајте даље. Имао је већ шездееет година када су његови противници дигли против њега за оно време страшну оптужбу. Био је оптужен да не верује у богове и да тиме упропашћује омладину. Иако су му пријатељи омогућили да ее спа-се бекством. ипак је мирно иепио отров. Праву слику овог великог филозофа и сву његову мудрост приказао је тек Платон у евоме делу ,,Апологија". Чији је, дакле, то животопис? Ако ни сада још нисте могли да се сетите, остајс вам само да прочитате одговор који вам дајемо одмах доле. •«1ои(1х »<1н № ои еи' 'хв(1мој

ИЗ 60-ОГ БРОЈА Одговор иа „ИГРА С КВАДРАТИМА"

Може ли да постоји нешто једноетавније. Само се требало сетити. зар не?

Одговори на „ПТАЉИВА ПИТАЊА« 1) Твоје-име; 3) Зима; 3) Пети је узео тањир заједно е јајетом. Одговор на „ЛИНИЈЕ И КРУГОВИ-

Одговор па "ПУТОВАЊЕ ТРГОВАЧКОГ ПУТНИКА«

5)

ПИТАЊА 1 — Ко је био Петар Прерадовић? 2 — Шта еу биле мензулане? 3 — Шта је камфор? 4 — Како се зову урођенипи Сандвичних острва? 5 — Како ее зове тунел кроз који пролази желеЗничка пруга између Италије и ШвајЦарске и колико је дуг? 6 — Када је живео Фридрих II Велики? 7 — Шта је фототипија? 8 — Како ее зове својетво неких тела да еветле у тами? 9 — Откада потичу пирамиде и која Је највећа пирамида на свету? 10 — Ко је био Пиндар? 11 — Чија су дела: Српске библиографије, Примери књижевности и Законик Стефана Душана? 12 — Шта су киклопи?

„КАД СЕ ИРОМЕНИ ЈЕДНО СЛОВО" 1) Шабац — жабац; 2) Лисица — ласипа; 3) Путар — путер; 4) Чука — рука; Чаиља — чаклоа. Одговор на „ДВА РОМБА"

Ево, то вам је решење. ДА ЛИ ЗНАТЕ? ОДГОВОРИ 1 — Јова.н Окерлић је био критичар и није написао ниједну драму. % Утврђено је да киша готово увек еадржи амонијак, а киша за време олује. грмљавине садржи шалитрену киоелину.

3 — Џиновски кип. Колос са Рода, који је убрајан у једно од седам светских чуда, био је висок 31 метар. 4 — Трибали су били трачко племе, које је живео у грчко-римско доба у североисточиој Србији и источно одатле. Византиски писци у позније доба називали су Србе Трибалима. 4 5 — Тек 1868 године Орбија је приетупила искивању' сопетвеног новца и то бакарног од 10. 5 и 1 пореске паре. 6 — 30 ирвембра 1873 године установљена је иовчана јединица. динар. 7 — За динар је по законеком пројекту била нађена реч ербљак. 8 — Хумористички лист ,,Стармали" нокренуо је Јован Јовановић — Змај* Поникао је као продужење шаљшзбг одељка „Илустроване ратне хронике а коју је Змај издавао 1876—1878 године. 9 — Софисти. су у етарој Грчкој били. у другој половини петог века пре Хриета, путујући учитељи и проповедници мудрости. Доииије је углед софиста опао, а реч еофиста почела ,је да означава неекрупулозног говорника, који вештим извртањем смисла речи и збуњивањем тражи да аође до цил>а. 10 — Стародревни Овилени друм ишао је преко Ази.је, поред Касииског мора, затим преко Тиен-Шана и долинои реке Тарима водио у Свилени град. Та варош налазила ее отприлике ондв где је даиас Си-Нган-Фу, на ередњем Хоанг-Хоу. 11 — Још давно џре Римл>ана тим путем су и Египћани. Фенича.ни и Вавилонци путовали до Кине и враћали се оданде носећи камилама драгоцене предмете а на првом месту свилу. 12 — Г1ри мишићном раду ствара се у миЈмићима једна киселина, такозвана млечна киселина, која изазива замор у мишићима. 13 — У превентивиу медицину улазе ове гране: проучавање народног живота, хигијена на селу и у варошима, еузбијање инфективних болеети. тубер* кулозе, алкохолизма и томе слично. 14 — Такозвана турска купатила су у ствари римеког порекла. 15 — Лаза Костић написао је Перу Сегодинца. 16 ~ Срби еу примили Хришћанство око 830 године за време кнеза Мутимира. 17 — Рачуна се да је преиеториским лЛавотињама д и н о с ау р у,си м а било потребио око 250 кг хране дневно. 18 — Ватрени снопови, који се виде око Сунтда за време помрачек,а зову се протуберанце. ГБихова светлоет продире 312.000 километара у васиогту. 19 — Памук. који се добија из памучне биљке садржи: 90°/о целулозе, 8°/о воде, 0.4% воска и уља. 0,6% протоплазме и 1°/о пепела. 20 — Мува има око 4.000 очију. РЕШЕЊЕ УКРШТЕНИХ РЕЧИ Хоризоитално: 1) Дуд. 3) Оде. 6) Осим. 8) Абат. 9) Воцен. 11) Дах. 13) Али. 15) Уво. 17) Рум. 18) Нос. 19) Ева. 21) Гну. 23) Так. 25) с. р, 26) Брзак (Дратомир). 28) Кири. 29) Алпи. 30» Иго (Виктор). 31) Тим. Вертикално: 1) Дом. 2) Усуд. 3) Об. 4) Дати. 5) Ета. 7) Мех. 8) Ана,. 10) Цев. 12) Дгрои, 14) Лаета. 15) Уме. 16) Она. 20) Воз. 21) Григ 22) Уби. 23) Тка. 24) Крпи. 25) Ски. 27) Рим.