Kolo

18

11и оголелом брежуљку утврдила се једна комунистичка бапда која је свпјом паљбом угрожавала друм. Немачки војници у дубоком снегу заузели су положаје џ прихватили борбу. За неколико часова непријатељ је уииштеп. (Снимци: В. Ф. А.)

(ешким борбама на Иототном Фропту, ове банде почеле су, пошто им је у руке пало неколпко већих места, да угроЈггавају ваагнпје саобраћајнице и да тероришу мпрно становииштво. На то је Јземачка војпа сила предузела органи-

зовапу акцију ширих размера у којој учествују и домаћи националпи елементи. Поред осталнх родова оружја у акцији узима учешћа и авијација која у тешком терену босанских планина и шума чини иеоцсшиве услуге трунама.

Јемачки војници у белим спежпим гртачима пролазе завејаним босан■ ким плапинама. Овим путевима не \оже да прође моторизована комора е се употребљавају : санке са сточиом апрегом.

Пре пеколико дана почела је велнкл акцнја чишћења Западне Босне од комунистичких банди, ков су се ту, у забачеиом крају, без шкнпх саобраћајних путева, угнездиш у тешко пролазним планинама, крпевима и шумама. Верујући да је це1окушга немачка војпа спла заузета

ЗАПЛПНЕ БОСНЕ €Ш 1С€?ИГИИСТЛ

Мост преко реке }е срушен. Цемачки пионири стижу и прс-. дузимају да га оправе. Само први кораци су тешки, јер је река брза, а вода ледена. Али за кратко време мост ће бии^ поново оправљен.

Пемачка извидпица улази у једно место које је непријатељ у паничном бегству напустио. Иза себе. је оставио, као и увек, трагове бесомучног разарања. .

Већ у првим сукобпма комунистичтге банде су претрпсле тешке губитке којв не дају места сумљи у псход акције. Преко 5000 мртвнх н исто толнко раљених бандита остало је на месту борбе. По свом старом систему комунистичке банде приликом свог повлачења пале сва насељсна места која нануштајУј па су тако страдала места Слуњ, Кореница, Бос. Крупа и друга. Опе 'руше мостове, разарају путеве и друмрве, одв-оде силом становништво и стоку. Отуда становништво угрожепих крајева, које је искусило терор бандита, опљачкано и гладно, пошто већ месецима није видело хлеба н соли, одушевљено поздравља ослободилачке трупс, и иридрузкује им се у борби протиа заједиичког иепријатеља.