Kolo

17

Џац Мф< а

7

ад београдска домаћица узме у руке метлу да помете зацело јој уопште пе падне на памет како је та метла постала и одакле долази. Она ни не слути да има села која су напредна и богата само захваљујући метли. У околини Великог Градишта, на Дунаву, леже села Пожежено и Кусићи. Земљишта на којим се та села налазе и њиве ово села, покривена су дебелнм наслагама дунавског песка који ту недалеко протиче. Тај песак, пезнат под именом „живи песак", ношен ветром и кошавом, нарочито с пролећа, заснпа и оне мале њивице и парцеле на којима је иначе нешто боЉа, збмља. На том песку мало која биљка може да усиева. Тамо где се иесак меша с ритском земљом гаје се житарице и друге биљке, али тамо где је сам песак простирала би се неплодна пустин>а да није сирка. Сирак! То име које за лаике ништа не казује, значи извор благостан>а за Пожежену и Кусиће. Јер сирак је биљка од које се израђују метле. Само на живом песку успева ова биљка ситног семена. Огромне површине пешчара засејавају се сирком који ујесен, пожњевен и покошен даје врло дббро ситно семе за исхрану стоке и дуге метлице за израду метли. Стабљике и трска сирка носе се најпре у пушнице на сушење и бељење.

И'ЛвП<Ј-, ШИРОКИХ УЛИИ^. 411'.'ГИХ, уредних и удобннх кућа и напредно! живода...И ннкад човек не' би помпслио. кад на путевима који воде за Велико I радиште сретне пуна воловска колд иатовареиа свежшевима метли да је та, на и-зглед тако иеважна алатка свлке домаћице, извор благослања и аалретка целих села и заједница људи. Р. Ст.

1 — У јсдној Ј>адионици метли у Пожсжсиу.

2 — Мстас и мстлице, с всзаним снопићима сирка спремају се за прошивање.

4 — Мстле су готове. Иуна воловска кола носе их V Велико Грчдиште где се утоварују у ла1>е и транспортују за Веоград. После тога, осушенп снопићи иду у радиоиице где се на већ раније епремљеие могке и дршке везују жицом и после прошивају. На тај начин нос-тају метле. А села око Великог Грашгшта снабдевају данас углавном целу Србију метлама. Оно што је важно то је да :с метле цроизводе знми кад нема посла У пољу. Врсднн. младићи и девојке пз Пожежепе н Кусића, а п у другим селима и маљем броју, седају за нрпмптивпе справе, „машине" како оки зову, и везују и нрошивају метле Много метли излази исцод њиховнх руку сваког дана. Реп:о која кућа се не бави пр- пзводн.ом метли. Доноси то лепу пару, ма да је и овде спровнна ове скунља. Све теже се набавља жица, ексерчпћи, канац, дршке. Све скупље су уоеталом и наднице опих који раде. Али, села су ипак леиа и напредпа. Лети, у жилавој борби с водом која плави околину, извлаче сељаци као ратари илод из оскудне чом. т :.е а знми, као метлари допуп.ују рлодсве свога летњег труда. Тако су им села

3 — Ссло Пожсжепо у којем се раде мстле.

5 — Спопићи сирка слажу се у метле .