Kolo

ш Ш

Ш

у цшлашЈ

* /л а позив владе Рајха посетила Ј©, , Јј Ј пре кратког времена, једна деI— легација српских новинара, први пут после рата, Немачку. Оврха ]е пута била да се претставници српске јавности на лицу места увере о приликама у којима живе српски радниди у Немачкој. Том приликом, међутим, српски новинари могли су да виде Зош једну ствар: Да је немачки фронт непоколебиво чврст не само споља • него и изНЈтра, да је у Немачкој свако на свом месту и на својој дужности. Да тамо удружени немачки народ крајњим валагаи.ем спроводи нове идеје које треба да вначе обезбеђење и спас Нове Европе и њених народа. Утисак, који је овај пут направио па ваше новинаре не може бити бољи. ПрилИком свог повратка рекао је један од вођа пута: „Не може бити сумње да ће Немачка из овога рата изићи као победилац, јер је залагање целокупног немачког жарода јединствено у историји." И још једно обавештење донели су српски новинари из мачке: да српски радиик у Нвхмачкој важи као одличан радник, један од најбољих међу многобројним страним радницима који данас тамо раде. Он је марљив, вредан и солидан, Директори фабрика, надзорници логора и други који са њима долазе у додир пуии Доле — У прасуству повинара један сељак-омладинац прича п,ред микрофоном о својим доживљајима у Немачкој. (Снимци: Б. Ф. А. — Крукенхаулер)

оу хвале о оообинама српског радника, који се убраја међу најбоље. Они у Немачкој претстављају српски народ, с његове најбоље стране, јер доказују да је Србцја опремна да узме учешћа у нзградњи &'ове Европе, јер то и њој самој обезбеђује бољу и ведрију будућност. Објављујемо неколико слика с пута српеких новинара по Немачкој и њиховог боравка међу српским радницима^Из њих и оних које ћемо тек објавити као^и из написа које ће објавити дневна штамиа имаће прилике породице наших радника у Немачкој да виде како они тамо и живе и раде.

Деоно — Усред Беулина посетили су српски новинари једну велику зграду V којој живе српски радници. У свакој соби станују по четири/радника, али сваки има своју чисту постељу и свој орман. Десето доле — Пуијатан сусрет у, туђини. На свом путовању посетџли су Српски новинари и српске- омладинце? земљораднике који су дошли на шестомесечни течај у Немачку. Они код сељака у селима уче назмодернију земљорадњу. •

шШшштш. ШтШШШШШШШ

I .

■■ ■ . • , , . ..

Доле —- Лак болесник добпу поштеду и може да лежи код куће. Тежи болеспици имају болничку негу истО опако као и иемачки рчдници.

\ џ, Ш

шшш |јВ?:

шкг ј,. •V* јјјз«, „ -Јј

1 ШШ УшрШ ј

ју 11!х