Kolo

2

— Коландија ј.е зсмља ветрењача. Само то пису водо чце пего фпке које избацуји воду из миогоОројпг/х шала којима к испреплетено цело подручје Холанди\е која зе сва водоплавна. Ниша слика приказује један пејсаж с ветрсњачама.

1 — 11 а железиичку станицу у Компиењу стигао зе ових дана први воз с првом хиљадом француских ратних заробљепика који путују кући на 14-дневно осуство. После тога ће се као слободпи радници вратити иа рад у Немачку. За добровољпи рад у Пемачкој јавило се сада 250.000 француских ратпих заробљеп.ика. Па станици у Компиењу прву групу поздравио је државни секретар де Бриион.

3 — Кинези су довитљив народ, иако иису још у целости усвојили европску техиику. Пошто је радиа снага кинеских радника „кулија" јевтина, а куће су грађене од лаког мате. ријала, боље је да се кућа преноси, као што приказује наша слика, него да се гради нова.

4 — Старо и ново: ова) пекарски шегрт вешто тера бицикл и истоврсмено на глави носи скоро пола радње свог газде. Питање је само шта ћс на ово да каже саобраћајни полиција ...

'> — Сингерова шиваћа машипа продрла је и у најзашченија црначка нассља. Ова бака Црнкиња из црнач(е рспублике Хаити са машином на коленима шије хашне за своје унучиће.

2 — И поред рата културни живот у Берлину у пуном је цвату. Позо• ришта, концертне сале и биоскопи увек су пу• ни до последњег мсста. Публика у дугим рсдовима, стрпљиво и дисциплиновано, чека да купи улазнице за бископ• ску претставу.