Kolo

с.

4 — И слатки кромпир потиче као и обични из Јужне Америке. Има већу садржину гиећера него гиећерна репа, али захтева већу тоилоту од обичног кромпира. Врше се опити да се у већој мери заведе његово гајење _у јужним крајевима Европе.

5 — И ово је нова биљка која је добила своју важност тек у рату. То је биљка ,ЈПоземљуша 99 чији плодови дају одличан зејтин, а потсећа на кикирики и расте ио земљи. 6 — Ако не познајемо биљку, познајемо плод. Ова биљка се данас много гаји, 'јер се од ње добива зејтин и познати — кикирики.

01ЛЛј1<ј6/

(Онимди: В. Ф. А.)

еваки рат доноси собом и велике промеие. Привредне можда више него политичке. Тако се у ратовима многе биљке пресађују у крајеве у којима их раније није било. Чичак су, на пример, донели у Европу Хуни на копитима својих коња из далеких азиских степа. Ово још у већој мери важи за корисне биљке, чије гајење захтева потреба. Довољно је споменути да се кромпир, данас најважнија храна широких слојева, проширио по Европи тек после наполеонских ратова. Шећерна репа победила је шећерну трску из прекоморских крајева тек у прошлом светском рату. И садашн>и велики рат изазвао Је значајне нромене у том погледу. Приказаћемо у речи и слици неколико примера.

1 — Слез иије више само цвеће ни биљка за лековити чај, Услед рата сви народи спроводе рациона• лизацију своје пољопривреде и какоје утврђено да ј.е слез одлична сточна храна која, усто, гитеди иростор јер расте у висп• ну. Он се данас већ много гаји.

2 •— Семе росоиаса, роснице, увијено ' је у свиленкасте нити. Те нити се не могу упредати, али су одличан материјал за изолацију и пуњење. Због тога се сада ова биљка, поре• клом из Америке, гаји много у Подунављу.

3 —- Виљка ,,комфрај". пореклом ј.е са Кавказа и много личи на наше зеље. Има црвено цвеће које доцније иомодри. Ова биљка је толико плодна да се већ друге године може четири иута годишње да коси. Са 25 квадратних метара добије се довољно зелене хране за једну свињу.