Kolo

5 — У Шианији се могу често видети магарци^ у 'панталонама. Али то није нека иокладна шала него иажња према животињама. На тај начин шпански сељаци бране своју стоку од најезде мува за време летњих врућпна које су у Шпанији неиодношљиве. в — Талас антисемитизма попла&ио је и Јужну Америку. На слици се види један демонстрант кој.и улицама Буенос Аиреса носи таблу, којом се протестује против инвазије Јевреја који беже џз Евроие у Аргентину, 7 •— Д'овитљив човек уме увек себи да помогне. Тако је овај носач направио од свог самара ирактично седиште. \ (Снимди: Б. Ф. А.)

>*:ј

ШрЦ'-- л Ј Л1

1 — Пошто су осво^или огромна колониџална подручја која су некада ирииадала Енглеској, Америци и Холандији, Јаианци су одмах иристуиили делу обнове. Слика ириказује дизање из мора једног великог трговачког брода од 10.000 тона који је иотоиљен у иристаништу Батавије на Јави. Као гато се види на слпци, брод је изврнут на бок (лево на слици), а десно и у иозадини види се још неколико иотоиљених бродова. 2 —- Овако изгледају мреже којима се не лови риба у мору него залутале мине и иодморнице. Мреже су од јаких челичних беочуга. У илиткој води оне се наместе на илутаче и затим их брод за вучу носи до места где се спугитају у море. 3 — У Немачкој су, у последње време, почели да посвећују највећу иажњу народној ношњи. Предузете су све мере да се старинска народна ношња не само сиасе од заборава него и обнови. У ту сврху држе се и нарочити курсеви. На слици се виде две младе Данкиње у народној ношњи, коју ириказују ученицима једног таквог курса.

— Половином јуна навршава се сто годцна од рођења славног норвешког композитора Грига,. који је умро .1907 године у Бергену, у 6Џ години живота. Григ је дао норвешкој го уопште скандинавској. музиг^и нов правац, са јаком карактеристиком народних иесама гс фолклора уопгате. Његов ,,Пер Гинт" остаКе за увек класично дело нордијске музике.

з