Kolo

ЈТролазећи престоничким улицама могли сте често да сретнете једиог дивног пса. бернардинца. Огроман. али веома питом. бернардинац радо борави на калемегдану у свежини зеленила. Сем тога. свакако има уметничке наклоности. 1ер кад ожедни он са упути право Фонтани испред Уметничког павиљона и пије воду

Жл а оишту радост ** деце. на и многих одраслих. ..рингишпил" код Маркове цркв© поново се окреће. Недел»а понодпе и прасшични дани. разуме ое. принлаче највише света. али па тсоену око вртецисе Vвек је живо. Леца. као деца. хтела би да се врте пео лан. али ни старији нису »с раскида".

^Јсзона купања почела је већ. ^ Друштво које видите на слици умело је да споји уједдо све чари летњих дана: воду. сунцв и ва;»дух. и хладовину. Кад досадд кунање или суечање. завуку со у неки хладовити кугчк и игпа»у шаха. И тако дан б>рзо нролази.

из малог басена. Бернардинац гурмански пије воду испод лепо извајане женске фигуре.

оред чистог ваздуха и зеле** нила Топчидер нружа деци и разне разоноде. То су например продавци разних иГрачки. шарених капица. лопти. итд. Деца се веома радо заустављају пред тим „дућанима« и робом постављеном по трави и. разуме се. траже од старијих да им купе понешто. Девојчица је купила већ капу и ставила је на главу. а дечко. веома пажљиво. разгледа оно што 10 за себе изабрао.

У прошлу недељу извргаено је у Далматинској улици свечано отвараље Дома омладине Србозара. Свечаности је присуствовао и претседник Српске владе, армиски генерал г. Недић који је радничкој омладини одржао говор у коме је. поред осталог, истакао да ће они. састајући се у свом дому умети да ојачају српство. Омладинци су претседнику владе предали његову уметнички израђену слику. Очевидно дирнут претседник владе г. Недић примио Је овај дар. те се задржао дуго у срдачном разговору с њима.

*Ј*ераса кафане на калемегданском бедему оживела је. Најлепши парк Веограда увек је пун. поготово у ове тоиле дане. А кад је београђанин већ лошао у шетњу он воли мало и да се расхлади; па је -еасвим разумљиво да_ће. уз ииво и шприцере да се одмара и на тераси кафане'одакле се нружа диван поглед на Дунав.

Дунав и Сава код Београда. били су одувек богати рибом. И број љубитеља рибе. риболова и пецања много већи но што се обично мисли. Овогодишња сезона је већ почела и страсни пеиачи. иако је вода дош мутна. заузели су своја места на појединим деловима аде Хује или Ниганлије. Та се два места поштују као да сваки има тапичУ. Зна се које место припада коме члану пецачких клубова „Дунав" и „Риболовца". Изгледа да је ове године »унтересовање за ^шаранско ђувече" много веће ао раније. па се отуда повећао и број пепача. Да би што боље упутила пепаче у посдо Издавачко-просветна задруга издала је књигу о пецању под насловом „Риболов и пецање". Књигу је написао В. ФинкЗебић. Пецач кога приказује наша слика имао је Необичну срећу да на удицу ухвати ..сомче" од 12 килограма.

^сл.аци из најближе околинв ^ Бсограда спадају међу наше главпе снабдеваче. Многи од њих долазе пешке у град са пуним корпама. Пазар 1е био добар. Посао де завршен; и наши се снабдевачи враћају празних корпа а пуних џепова.

ЖДЈзвесни крајеви ^'д ч '\ % Београда који су * ^^ ^ ^ се некада налазили . -<■ • * ' ' , сасвим на перифе- ч г + 4 „ > , ' * рији^ а после поста- 4 '' * ' " * ли саставни део пре- % стонице добили су >< \ < прошле и ове годи- ^ \х ' V' " 1 не. поново перифе- \ ^ I риски изглед. Тако Ш .ЈС. \ -Ј је и са платоом на- , Ш званим „Црвени _ > Ш крст" или „плућа Ш ЈР. Београда« зато .што / 1» , -Ш _ '' шШ се налази на лепо] Жџ*; Ш му је можда најчизарев крст" стајао сасвим усамљен. на раскршћу измећу по- Ш љана и кукуруза. ЉТ* Тако зе то некада Јј& гадвк . Т... ШШ-. - у-, било. а тако је то ^ МЏ у ,11 опет — данас. Отари ^ 1' дрвени крст. коЈц 1е •јјј-Ш Ш традски књижар Во- г ' Ј \ ' ЛжМЖ- ' заревић. замењен зе ^ пре десетак година каменим. У то до- нЈ ба та.1 је крај добио. ^ проширењем Миле- 5 шевеске улице. по- ^ дизањем нових згоа- ^ /'' %ш!ш да и уопште регу- в лацијом. нови из- " - $Р~% ^ глед и ..Возарев ШМДЈ 5 " '' крст " нашао се усбеоградски земљо- ^"^ ■ < о., * * оадници претвопили трг у ораницу и V башту и Возарев крст пононо се чалази између кукуруза. Баш као некада. (Снимци: А. Симић 10. приватна својина 1)

ЈЖ ред школама је обично увек веома живо. весело и гласпо. Али се једног дана у годиии све утиша и тада нред школама влада скоро свечано расположсп.е. У дане када се очекују сведоџбе све се некако уозбкљи и пастаје необична тишина. Иоед овом гнмназијом окуиио се велик број ђака. али су они овог иута сасвим мирни. Као да очскују нресуду. И заиста. свсдоџбо су њихова нресуда...

ЈГ* издави пауи Зоолоппсе баште воли да. е времена на време. рашири * евој шарегш реп те се врти лево десно. свестан да се пролазниии заустцвљају и да га посматрају. Занимл»иво је. међутим. да паун никако неће да напусти хладовину и да нема начина ла га човек натеоа да изиђе *а сунце; као да се плаши да му сунце не опече богати шаренн реп.

к *