Kolo

*» зложба занатлиског подмлатка привлачи све већу пажњу. Велик ** број београђаиа посетио је изложбу у Уметничком павиљону доказујући и тиме интересоваље за напоре свих оних на којима лежи будућност земље. Прошле недеље изложбу де посетио и претседник српеке владе, генерал г. Недић, у пратњи више чланова владе. Прегседник г. Недић пошто је разгледао све изложене радове изразио је своје задовољство, а као признање поделио је неколико награда најбољим излагачима.

|\У|ачке се радо сун1 ж чају. Оне су прави мадстори у ленствовању и. да калсемо, сунчању. Ова маца изабрала је доста широки простор испред излога једне кафане да би уживала у овим лепим јесењим данима.

ЈЈ акоатлетска и тешкоатлетска и сва остала такмичења, доста дуго, занемарена код нас, привлаче све више гледалаца. И то је добро IIер то доприноси свестранијем развијању нашег спорта. Данас су све споптске приредбе, не само футбалске. добро посећиване. Пре

утакмица и за време пауза наравно лшво се расправља о спортским догађадима и резултатима. Па и више од тога, многи и сами покушаваду да пробају своде знање и снагу. Посматрање утакмица изазива жељу да се посматрач и сам бави спортом. Ето, тако је и овај господин искористир паузу измећудва такмичења па да подигне не баш лаке теговв. Публика радознало посматра, а у публици свакако има већ и других који ће исто тако покушати да и они дижу терет, да прескачу прежо конопца, да скоче у даљину 4 да баце куглу. диек итд.

««ногобродне породице нису код нас реткост. * А Породице са по четворо-петоро деце можемо, Вогу хвала, чеШће да сретнемо. Али. породица Александра Отаменковића, служитеља Општинске штедионице, сва1сако и код нас спада у најмногобројније. Јер. Отаменковић и његова лсена имаду шест синова и четири кћери. И свих десеторо де живо и здраво. Ови су вредни, послушни и добри ђаци.

1Т рирода често воли да се ша** ли и да ствара плодове разног. чудно.г облика. Ево вам слике дедног кромпира коди заиста необично изгледа. На први поглед личи на идол неког црначког племена. а кад се мало бо

ље погледа даје утисак. дедне мало гломазне елисе. Ето, тако овај кромпир, најобичниди беога другог само не оног што јеете. градски кромпир, даде утиеак све-

тарање за сиромашне. за невољне. за избеглице примерно де. Држава, општина. Црвени крст, разне хумане установе и приватна лица чине све што могу да би се онима коди су у невољи изашло што боље у сусрет. Тако су V кући задужбине Персе

Миленковић у Табановачкод улици смештене сиромашне породице са многобродном децом. И разуме се, у згради и пред зградом, на чистом ваздуху увек је живо, као увек где има много деце.

|Т оред осталих плодова и па44 прике де ове године било доста. По београдским пијацама налазе се читаве камаре и много-

I

Црква Ов. Александра Невског. на Дорћолу. свечано де прославила своду славу. Црква де била пуна верника који су присуствовали служби, учествовали у литиди и у задедничком свечаном слављу. Литургиду је служио митрополјит Јосиф уз асистенцију 6 свештеника и два ћакона. На дектениде де одговарао хор Срба избеглица. олклорна група „Бокања", која је образована у Шумадиди и кода де сводим претставама у унутрашњости показала своду вредност, гостовала де прошле недеље два дана у Београду. Претставе су имале великог успеха и публика де са очевидним задовољством пратила извођење подединих тачака. „Прело" де имало највише успеха, оно де и уметнички надбоље обрађено. Група „Бокања' 4 , кода с искреном љубављу и пуно разумевања негуде праву народну уметност заслужуде свако признање.

ТЖ^гди се радо фотографишу. До скора то де валшло само за гра''^ђанеки сталеж, али од извеснног времена то валш и за еељаке и сељанке. коди раниде нису баш тако радо стадали пред обдектив. Данас се и то изменило и сељанке врло радо се фотографишу. Наш фоторепортер снимио де „колегу" у тренутку баш када де он снимао једну групу лепих сељанки пз околине Београда.

бројпи вепци паприке. На слици се види једаи део једне пијаце са читавим низовима алеве • •ла>-

(Онимци: А. Симић 8. 0. Грдијан I. приватна сводина 1)

н 10