Kolo

10

цро&пшисело

Бивши управник града Београда Манојло Лазаревић сахрањен је прошле недеље, уз велико учешће сталог Беоглада и његових пријатеља и бивших сарадника. "Орвдна и ггродузстпа годоличтса " аматвоска позорипгна тоупа недавно јо са успохом поигказивала популарпи комад „Зону Заифирову". Млада девојка чију олику објављујемо играла јо, с успеасом. палловну улогу. 'Оем тога, као што со види, н»ена је старинска хал^ина била раскошна.

„ I (Онимци: А. Оимић 2, М. Роглић 1, Ириватна својина $> * ШЏШ

^Јвахсе годино.на почетку. шк о лско године Балкаиска улида, нарочито онај део који се налази до теразиског малог ларка, добија веома жшз изглед. Данима и недељама скупљају се ту ђапи свих београдских соедњих школа. Настаде тада права правцата Берза кљига. Разуме се да је берза веома ж.ива и доста гласна. Продавци и купци гласно нуде и траже „робу". Гласно, живо и весело.

Белој Цркви живе ове две старе госпође које приказује наша сли. ка. Оестре-близнакиње. Имају нреко осамдесет гоДина и ниједна од њих није била удата, чак није нжкада ни помислила на удају. Деценијама живе оно заједно. Окромно и задовољно. Оостринока љубав је иајважније од свега у животу ових необичних близнакиња.

ЦЖлада боксерска екипа агилног ОК Трговачког у прошлу недељу први пут јо изшпла на ринг. И том приликом, сусрела се с прваком Београда Чу\каричким. И млади бохосери ОК Трговачког, добрв тренирани под надзором искучјног Гласа и стручног вођотва клуба. оправдали су све надо. И ако иас је ово био први наступ, они су се добро држали и подлегли су искусним борцима првака оа 3:9. Нарочито со истакао Отанимировић који је заслужено победио првака бантам категорије, члана ЧОК-а, Матића. Али и остали, сем Живановића, показали су да имају миого смисла за бокс. Екипа ОК Трговачког својим првим мечевима показала је да спада у најбоље екипе простонице.

О" атоварио Ера свог коњ.ића и пошао у град. у Ужице. Дошао Ера, ал' овог пута није поћорао мрс, ве<ћ товар дрва. Није ни то лоше. Јер, јесен је већ ту, па полако треба спромати и огрев. Сељаци из околине Ужица и њихови коњићи, вазда натоварени свакодневна су и врло карактеристична појава у. том живописном крају наше лепе Орбије.

,. 'мел/а СРПСкА МУЗИкД

Ллеђу оавременим српским ком/у[ позиторима Слободаи Лазић заузима једно од најлепших места. Неколико љегових композиција, тако: „Лучила", „Марија—Маре", „Мајскв ноћи", „Плава жена", „Тужно шушти бокор ружа..." и друте освојиле су све љубитеље музике. Али Слободан Лазић није само композитор песама и „шлагера" већ је и издавач. Једини и први српски издавач музичких дела. Младо музичко издавачко предузеће недавно основано носи звучно име: „Прва српска музичка едиција Х-мол". И тако нови српски композитори, међу којими се истичу Симић, Поповић, Илић, Гутеша, Ђукић, и разуме се сам Лазић нашли су своју „кућу", могу да рачунају с тим да ће њихове композиције, добро примљене од публике, бити и отштампане, односно објављене. Лазићу је дакле успело да окупи известан број даровитих композитора и да створи могућности и новима, онима који ће се тек појавити. А несумњпво је да једно музичко издавачко предузеће даје потстрека. Нарочито треба. подвући да ново издавачко предузеће не мнсли да се ограничава само на издавање савремениг, већ да носвети и потребну пажњу српским народним несмама и мелодија-

Компбзитор и издавач Слободан ЛааиН (Онимав: Прива/гва својжна) ма. Стварањем новог издавачког првдузећа попуњена је једна знатна праг »иина у нажем културном животу.