Kolo

едно од најчувенијих свет-

ских позоришта свакако Је бечки „Бургтеатар". Позо-

риште дивне традиције, славни храм

уметности, „Бургтеатар" увек је био на висини свог задатка. Па тако је то и

данас услед рата. У Бечу данас редов-

но играЈу осамнаест иозоришта, а на њи-

ховом челу налази се „вечно млади ,,Бургтеатар". Наше слике приказују

неколико фаза рада овог храма Талије.

Значајног

1 — Претстава је равршена. Великим степеницама, ирграђеним у стилу по$не Ренесансе, спуштају се гледаоци којм су још једном имали прилике да се диве претставама славног пороришта, које је основапо још 1776 године, ра време цара Јосифа II.

2 — „Кербер" верно чува ула$ у светињу. „Кербер" то је вратар који сатима и пре почетка претставе етоји пред уларом, а мора да се рано појави рбог тога што се још врло рано обрарују пред благајпом редови који стрпљиво чекају. Већином је то омладина, жељна да нрисуствује уметничким претставама.

ННн

— Будуће глумнце на галерији. Младе девојке, прекодана рапослене по рарним надештвима или предурећима, увече посећују пороришну школу и, раруме се, присуствују а галерије, великим претставама, удубљени и опијени заносом уметничког стварања. 4ноги великани „Бургтеатра 99 почели су каријеру на ,,Олимпу 99 , како се у полоришноч езику зове галерија в^ликог бечког порориштг

4 — „Краљице 9 се одмарају у& кафу. У гардеробх славног Јосифа Кајнца нашле су се две глумице• краљице у „Нибелунрима", Лирелот Шрајнер и Хедвиг Блајбтрај. У овој гардероби спрема се сада за претставе дворски саветник Треслер, иајстарији ч гаи „Бургтеатра", који је после Кајнца стекао право на ову гардеробу. На слици се види и посмртна ма ска Кајнцова.

5 — ранимљива је традиција „Бургтеатра 99 која забр рањује члановима да се рахваљују на аплаузу изларећи пред завесу. На слици једна сцена из „Нибелунгена 9 у инсценацији Макс Мела са Хедвигом Блајбтрај и Маријом Ајр. (Снимци: Б. Ф. А.)