Male novine

Књижевни огласи

Сава Антоновхгћ, проФесор и Пет. Ж. Никети -ћ учитељ написади су и дали у штампу књигу СРПСКА ИСТОРИЈА, (СА СДИКАМА). За основне шкоде. Књига је удешена према, више годишњем наставничком искуству и наставном програму, а написата по најновијим резултатима историјске науке и педагошким начелима. Сем овог, урешена је сдикама српских владалаца и најзнатнијим манастирима. Књига ће

изнети око 6 табака, а биће готова до 20. Августа. Цена је 70 пара, Наруџбине само за готово врше се преко књижаре Валожића у Београду и Нишу или преко писаца. Наштампана је и одобрена од Гдавног просветног савета и господина миниетра просвете ва ручну 1 } ачку књигу: ГРАШАТИЧИЦА за III разред основ. школе од ЖЗив. П. Симића Цкиа 50 пр . дин. Може ее добитп у књижари В. ВаЈожића у Веограду, Душана Вадожића у Нишу и евима књижарама у Србцји. 581, 25, 27, 28, 29, 31, ; 1, 2, 4. 5. 12, 15, 21.

Београдске тајне Изашла је из штампе трсћа свеска Нове интересантне књиге БЕ0ГР1Д Ш ШИСА (Престоничке тајш) Прича у пет књига и гдава са следећнм садржајем: I. На балу у пиварп. П. Г-ђа Симка. П1. Жута кућица на Енглсзовцу. IV. Г. министар. V. Жена полиц. чиновника. VI. Гардијски поручик. VII. Фијакер бр. 119. VIII. Тајне клуба беогр. госпођа. IX. Две шипарице. X. Неочекивани интервју. У трећој књизи је глава V. и VI.

Продаја. Железница Николајевића-компа није овд., која лежи од Дунава до Пожаревца, преко 17 киломегара дужиие, са 1 метар распона, шине од 10—12 кила по метру толике, две локомотиве, преко 60 вагона, као и остали прибор, а тако исто и једну машину локомобилу од 16 коњских снага потпуне здраву и добру продајемо. Ко је вољан купити нека се за цену обрати потписаном. Пожаревац 29. Августа 1890 год. 5ШЗ. Лазаревић 1—5 трговац овдашњи.

Љубомира Инрковића жена, а моја сна, ћерка Иилије Модашсвнћаиз Чачка, Параскева, отумарала је без мужевљевога знања и мога, у недељу 26 ов. месеца, украла је један кувер и ствари друге из куће. Позивам је да ми однете ствари враги. 671 2—3 Савка Ђирковић

Г. Васа Соколовић нијевише| мој пуномоћник, јер сам одузео од њега пуномоћство које еам му издао 7. Марта 1889; године. Ган у Бедгији. 30 августа 1990 Жан Ајтерхаген.

ОГЛАС За ОФицирску крагујевачку касину, потребан је гостнониј тар од 1 новембра ове, на до I новембра идуће године. Који жели да се за гоетноничара прими нека се обрати јса писменом молбом одбору јове касине најдаље до 15 сепј гембра ове године. када има и лично нрестати овог дана до 4 с&х, но подне одбору има ове касине, где ће моћи и јоетаде услове видети. Локад са нрибором као ш стан за гостионичара бесплатан. Олбор официр. крагујемчке 3—3 касине.

КОЛИЦА за возање деце са и без колевке ВЕЛОЦШЕД за децу у највећем избору и врло солидне израде добија се у трговини АДОЛФА РЕШОФСКОГ пређе А. Путник „код Трубе" Поруџбине из унут])ашњостн извршујем тачно ж еолидно.

Ова нриповетка илисгрује, заннмљиви, закулисни живот деда београдског друштва, које називамо „ вигии кр1Ј1ови а . Догађај, који се овде описује по својој занимљивости заслужује пажњу, он је по своме заплету и току тако вешто одигран, као да му је позорннца била који парискк булвар а не наш енглезовац. До сада јс био вешто прикриван, али сво где добисмо нрилику, да га нред нубдику изнессмо у његовој природној боји, без додатка и улеишавања. Свеска кошта 40 пара дин. Кљижара—ивдавач С. М. СтеФаковић. код „Св. Саве" у Всоград Пнкинтча ирииоветка 4бб 10—10

О г л а е и

ДОЈКИЊА тражи се, од 8 месепи стара. Јавити сс бабици Катарини| Јовановић иди Балканији. 672 1—3 ДУЋАН Васнна улица бр. 8, 3 квартира са две и ; три собе, кујном, и осталом удобношћу космајска ул. бр. 22 дајем под кирију од 1. Новембра. Светозар Јанкови& 678, 1—3 Ђак Велике Школе, тражи кондиције под повољним условима. Радн овога упитати уреднипггво овога листа. 676, 1—2 Фуруне за угаљ и дрво добио сам Светозар Јанковигћ у кући г. Гистс Миленковића 679. 1—2

краљ. српска државна класна лутрија Од стране унраве дутрнјске издати су раепореди играња за нову дутрпју, која се састоји од 30.000 лозова из којих половина т. ј. 15.000 лозова у току за пет месеци сигурно морају добити. Главни су добигци у1вучењу 20000. II 25000, III 30000. IV 35000' и у петом главном вучењу динара 150.000 у сребру, 75.000, 50.000, 40.000, 30.000 и т. д. Лозове управа још није издала за продају, ади у току овог месеца издаће. Подписати као продавалац лозова од више година, примићу и продаваћу лозове и ове нове кдасне лутрије. Пошто је још сада велика тражња ових лозова, то да би моје пошгов. муштерије могао потпуно енабдети, ја сам отворио упис на цретплату лозова за прво вучење. Дозови за I вучеље коштају 1 цео оригинал доз динара 24 у сребру, ;/. » „ 12 >/ <9 » » V V Ч Званичне распородеове лутрије свакоме на захтев бесплатно дајем — шаљем. Препродавци лозова из Србије који би се хтели примити распродаје дозова — ја нудим врло повољне усдове, треба се само на мене обратитн. Уплату за дозове треба упутницом шиљахи непосредно на моју адресу: Ђор-ђе Р. Одави-ћ Моја канцеларија за нродају лозова до 1. Ш)бра налази се у кући г-1,е Предићке у сокаку 1ске чесме и од 1. октомбра, моја канцсларија биће љаз Михаиловој улици у новој кући г. Н. Снасића. 77. " 7, 8, 11.

71 еди | (00 I

Власнш; п одговогни уредник Пера Тодоровић.

, СмИЉЕВО " ШТАМПАРНЈА П еРЕ ТОДОРОВИКА