Male novine

Бије их бакеуз Баш ови г. Пашићеви пријатељи немају среће с њим ; куд год се макну, бије их баксуз; чега год се дотакну, под руком им се раздроби : „Да се јадни за зелен бор хваге, И он би се зелен осушио!" Ето, таман они своме врлом вођи испеваше читаве химне, како је мудар, како је хладан, како је истинољубив; како увек говори само оно што је право, добро и истинито — а „врли вођа" устаде и јавно пред судом и пред целим светом отворено исповеди, да је у своме досадашњем политичком раду збиља чинио многе тешке погрешке, због којих је морао доћи на оптуженичку клупу — признаде, дакле, сам да није био баш тако мудар како га његови идолопоклоници величају. Али није само то, „врли вођа" признаде и многе друге веома значајне ствари, као на прилику оно, да у радикалној странци збиља има антидинастичара, и да је његова кривица, што их није оштро узимао на око и из странке изгонио. Признао је „врли вођа" још и многе друге лепе и врло важне ствари, које ми у нашем сутрашњем чланку нарочито набрајамо и истичемо*), И сад људи не знају штаће, како ће и куда ће управо са својим „врлим вођом." Новосадска „Застава", која је до јуче г. Пашића у звезде ковала, сад хоће у топ да га сатера — сад јој је он црњи, но и сами - Пера Тодоровић! А што, болан, што се бајаги толико срдите на вашег Баја-Николчу!... Баја-Николча, као Баја-Николча! Ближа му кошуља него хаљина; милија му његова глава но ваша, слађа му његова слобода него ваша — такав је он увек био, па такав је и сад, и чему се ви онда ту чудите! Ако ишта, ту би могло бити чудно само то, да ви све то тек сад прозревате. У о сталом. ва што <;■§ бајаги, можете срдити?! Па ако икад, г. Н. Пашић баш је сад овде, у својој завршној речи, рекао сушту и непобитну истину. Али вама баш то и не иде у торбу, што је овде Пашић био искрен и признао, и за себе и за странку, какви сте у истини. А ви баш то не би хтели, да вас свет види у правој и истинској боји вашој.

Преки еуд Јапно суђење у Преком суду оитуокенима за увреду Величанстапа ирасшурање забрањених смиса ДРУГИ ДАН 16 сеишемОра, четпртак ио иодне Пре суђења Публике која чека на суђење, једва да има двајестак, а пуштена је у судницу у 4*30 сах. по подне. Од дипломатског тела и женског света нема никога. Почетак претреса Мало касније од 4 и по сах. уведен је у судницу оптужени Франц Хелингер, раденик у Бајлоновој пивари. Бранилац му је г. Влада Бошковић. Кривица Хелингерова Држав. тужилац тужи Хелингера што се ружно изразио о Краљу Мила*) Тај чланак о Пашићевој исповести требао је да изађе раније, као што смо већ били јавили, али се задрисао због тога, што је писац био заузет другим прешним послом. Уредништво.

ну, кад му је казано да је 10 августа рођен дан Краља Милана. Франц се брани да . није истина и да су га сведоци оклеветали, што ихје тога дана, на рођен дан Краља Милана, терао да раде, а он није знао дајетада празник, а нарочито да је рођен дан Краља Милана. Оптужени рђаво говори српски и вели да је оне речи, за које се оптужује да их је изговорио о Краљу Милану, изговорио сведоку Живку. Ако га и сведок Алекса терети, то је лажно, јер би то морали чути и сви остали радници, а Алекса је још био далеко од њега, даље од осталих радника, те није ни могао чути шта он говори. У опште не зна за шта би Краља Милана и ружио. Прочитан је испит Францов код полициске власти, код које се бранио као и сад овде пред судом. Сведоци Живко Ко;ић, пиварски радник, из округа ваљевског, у Београду живи 11 година, 33 године, неисуђиван, сведочи како је Франц говорио оне речи, за које се оптужује, а то је било том приликим, кад је сведок сазнао 9. августа да ће се сутра дан славити рођен дан Краља Милана, па то казао Францу. То што је Франц говорио чули су и други радници, а он је о свему јавио надлежној власти. Заклеће се. Код полициске власти сведочио је тако исто. Дангубе тражи 5 дин. Алекса Чолић није дошао. Прочитан је његов испит код полициске власти, код које је сведочио да је сведок Живко њему и Франпу 9. августа говорио да је сутра дан рођен дан Краља Малана, а Франц онда рекао оне речи, за које се оптужује. Франц вели сведоку да лаже а за доказ наводи то, што сведок вели да се никад нису свађали, а међу тим Франц га је за неуредност тужио , т леФУ Илија Белијјк јиз-Бзогра^а. оад.ник г 46 година, неосуђиван. ради у Бајлоновој пивари, био је 9. августа болесан, те не зна ништа да сведочи. Заклеће се. Дангубе не тражи. Јован Пауновић, „Штрк*. 26 година, неосуђиван, био је 9 августа на раду, није чуо ни да је Франц што говорио са Живком ни да је Франц говорио о Краљу Милану. Заклеће се. Дангубе тражи 2 дин. Јохан Маучка, из Чешке, 55 година, неосуђиван, говори рђаво српски, био је 9 августа на раду, не зна ништа да сведочи. Дангубе не тражи. Коста Жтачопић , из Панчева родом, српски поданик, радник у Бајлоновој Фабрици, неосуђиван, био је 9 августа на раду у пивари, био је у близини Франца и Живка, али није чуо никакав разговор међу њима, само их је видео кад су отишли, па кад се Живко вратио питао га зашто је отишао, а он ниЈе казао ништа. Тек после 15 дана Живко је причао да је Франц говорио оне речи. Живко вечи само дајеказао: Овај има зашта да одговара. Сведок Косша заклеће се. Дангубе не тражи. Будимир ДимитријевиИ, родом из Цачка, 20 година, неосуђиван, био је на раду у пивари 9 августа, али није био у одељењу где су били Франц и Живко, те ни тада ни после није чуо ништа. Заклеће се. Дангубе не тражи. Миша Вуалић, из Баната, радник у Бајлоновој пивари, неосуђиван, био је у пивари 10 августа и чуо је да је Франц изговорио оне речи о Краљу Милану. Било је ту још радника, од којих двојицу именује, међу њима и

Маучку који поново вели да ништа није чуо. Сведок ће се заклети, а није у завади с Францом. Франц вели како Живко велидаје то било 9 а Миша 10 августа, први да је рођен дан, а други да је имен дан. Оба сведока су кумови. Пешар >Ховас , 46 година, радник је у Бајлоновој гшвари, од пре две године је дошао у Србију, рђаво говори српски, чуо је од других да је Франц онако говорио. Не зна ништа више. Ђура Атић, из Босне, у Србији живи 25 година, радник је у Бајлоновој пивари, где је био на ражу и 9 августа, али није чуо да је Живко с Францом што разговарао. Јован АндриЛ, 45 година, неосуђиван, био је на лицу места али није чуо да је Франц што говорио о Краљу Милану. Заклеће се. Берјан Ђорђевић, из пожар. округа, 24 године, неосуђиван, био је у пивари на раду 9 августа, није чуо никакав разговор између Франца и Живка. Дангубе тражи 2 дин. Бранилац упозорује на разлику исказа сведока о 9 и 10 августу и пита сведоке да ли су радили 10 августа а они одговарају да су радили тога целог дана. Дрок. Тузкилац тражи да се позове и сведок Алекса Чолић. Одбрана Бранилац г. Бошковић вели, како г. Бајлони има најбоље мишљење о Францу, и истиче мишљење, да је Франц рекао оне речи Живку, кад је тражио да се тог дана не ради, а то се потврђује и исказом Косте Живановића. Остали сведоци утврдили су да се разговор не може чути кад ради „дамф'\ а сви тврде да је радио. И он је за то да се испита сведок Алекса који свакојако није дошао с тога што се боји да лажно сведочи. А ако се он не нађе, моли да се Франц ослободи сваке казне. -фр#№( одха ,је дрм своЈОЈ .прво.ј од брани. Сведоци су заклети. После заклетве бранилац г. Бошковић напомиње, да се казивање сведока Живка не може узети као казивање сведока, Јер се он овде појављује као достављач. Судска одлука Суд је решио, да се по овој ствари не доноси пресуда док се не позове и сведок Алекса. Пресуде За овим је преседник саопштио пресуде по јутрос извиђеним кривицама, и то:' др. Миловану Суд је нашао, да је др. Милован Миловановић учинио дело увреде Краљу Милану, па га је с обзиром на кратки поступак Преког суда осудио с погледом на олакшавне околности, признање и добро владаље, на две године зашвора , који ће му се рачунати од дана кад се слободе лиши, да плати суду таксе и трошкове и браниоцу 60 дин. Митру ЈовичиЂу и Панти Животи^у Суд је нашао да је Митар учинио дело увреде Краља Милана а да за Панту није доказано да је учинио то дело С тога је Мишра осудио на две године затвора, који ће му се рачунати од данас, да плати с Пантом суду таксе и сведоцима по 5 дин. дангубе, а Панту пушта као некрива.