Mladi borac

заустави прву жену која наиђе и рече да разговарацса њом. Кад је издајник био близо њега Вуксан скочи као Пантер: "Сто ј .Руке у вис’*-одјекну улицом Вуксан је хтео да га живог ухвати.И ако изненађен жандарм ипак подиже пупгку-од^екну пуцањ из Вуксановог леворвара,не жандарм се још држао. Други метак је заглавио у Вуксаново м- пиштољу. Одигравало се све брзо,тренутци су летели,сваки секунд је скуп. Видевши да је леворвер издао Вуксан брзо хвата левом рЈшсом за пушку издајника а десном га удара по вилици и пидмеће му ногу. Настаје самртничко гушење. Жандарм је јак и покушава да окрене неустрашивог Вуксана али му то не успева. Чврстом десницом' и леворвером он удара по њушци подлог издајника,од чега га облива крв. Видећи крв и налазећи се чврсто у рукама Буксановим кукавички жандарм је почео да кука тражећи милост. Хитро користећи моменте Вуксан повлачи извлакач,пунилеворвер и окида-пуцањ' се поново рагзлеже и два метка у главу завршавају борбу са овим прљавцем, Весео и победнички' посматрао је Вуксан. Узе пушку,двоглед,отвори , пљуну на мрцину и оде... БОШКО

КОРЧАГИН

Имао је 15 год.био је сеоски слука родом из Доње Речице. Тражио је од свога оца да га пусти да иде у партизане»Отац питајући за савет партизана Динића из истога седа и добивши од њега обећање да ће га чувати,испуни жарку жељу свога сина« У одред иако млад показао се вредним и храбрим.Но зажелео се једнога дана да види мајку и затражио од команданта да га пусти кући који дан. Кући-на осуству ухватили га бугари.У затвору оу покушавали на разне начине да га натерају на издајство,али нису успели,Сељаци његовог села једнога дана однесоше 300 комада јаја бугарском команданту и 'овај га пусти уз гаранцију сељака да Корчагин неће више ићи у партизане, Одмах по пуштању допао је у одред и више' никад није хтео да иде на осуство,а сви партизани Јастребачког одреда кад год су одмарали тражили су да им Корчагин прича као је било у затвору код Бугара,јер је он знао лепо да прича.Корчагин за време најтежих дана био је најсигурнији партизан Крочагин-били су бугари у селу хајде да извидиш.Корчагине хајде као курир,блокиран је Јастребац само пази итд. Једном као курир растерао је преко 200 четнизса,бежали су четници и прешли дза села, Сеоски слуга козар,научио је у партпзане да добро чита и пише,држао је говоре на конференцијама. Он се ових дана налавио у селу О.јавишему да у селу има два бугарска подофицира. Мрзи он Бугаре.Бутари су побили преко 250 сељака испод Јастрепца његовог оца су хтели стрељати но он је побегао са стрељања. Хитро је скочио узео свој машин-гевер и излетео пред бугаре,бугари умрли од страха бацише пушке.Он уби једног и у том моменту му се закочи машингевер. Други бугарин видећи да му се заглавимашин-гевер узе пушку,али услед великог страха га не погоди.Корчагин скочи да се са њим гуши у исти мах му се и машин-гевер откочи и он успе да убије и другог хитлеровог слугу. Осветио се и сав је срећаи.Тако се у исто време свете стотине родољубивих омладинаца као Корчагин. Корчагин је сада један од вођа Топличке омладине,Сада му је 18 година,порастао је и оснажио се за време Народно-Ослободилачке борбе. БРАНКО.

АКЦИЈА OМЛАДИНСКOГ БАТАЉОНА II ЈУЖНО-МОРАВСКЕ БРИГАДЕ.

Од штаба бригаде добио је омладински батал-он задатак да нападне бугарску посаду у селу Влахову.Остали батал-они били су на обезбеђења.Не пријатељ је био утврђен. Тражили су се бомбаши који ће јурнути на бункере и убацигти бомбе , Јављање је добровољно, Јављају се омладинци - Искрен,Столе ЈБуба њих десет на броју. Успевају да убаце око 20 бомби. Непријатељ је јако запомагао, Омладинци из омладинског батаљона светили су се за злопине попињене нашем народу и омладини,,., БРАНКО.

15