Mladi borac

НОНГРЕС ЗНПЧДЈ

ct марталџ Шисиџ МIЈЋУ, НАПОРИМА, ЖРТВАМА И БУМЛАДИНЕ ДА НЕЋЕМО ЖАЛИТИ НИ ЗА СЛОБОДУ, У БОРБИ ЗА САВЈЕСТ, А И ОМЛАДИНКЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ. НАДАМА НАШИХ НАРОДА И НАШЕ ОЈЕ ЖИВОТЕ НИ СВОЈЕ СНАГЕ У БОРЈОМАЋИХ НЕПРИЈАТЕЉА ЈЕДИНСТВА Л ЗА ГВОЗДЕНО И СВЕОБУХВАТНО Е, ЗА НОВУ ДЕМОКРАТСКУ, ФЕДЕРАНИЈА ЗАХВАЛНОСТ ТЕБИ ЗА СВЕ И ОМЛАДИНУ. НАШЕ ДЈЕЛО, НА ( ПУТ СЛУЖБЕ ИНТЕРЕСИМА ОТАЏV, СЛОВЕНСТВА И СВИХ УЈЕДИЊЕГОЈИ ЧИТАВА ОМЛАДИНА ЈУГОСЛАЈУГОСЛАВИЈЕ ДРУГ ТИТО'

су спрелши да се боре за слободу српског народа. Поред жртава и напора које су дали младићи и девојке Србије у овом ослободилачком рату, они су били носиоци јединства читавог народа Србије у борби против окупатора и његових слугу. Својом борбом и пожртвовашш радом постигли су то да је данас свакоме у свету јасно на чијој је страни омладина Србије н које су њене заслуге и успесн. То се види по поздравима који су упућени I Конгресу антифапшстике омладине Србије од Светског омладинског већа и других разних омладинских организација у свету. На свом 1 Конгресу омладина Србије треба да још једном, једном за свагда каже свима онима који друкчије мисле, да српска омладина није никад била „оца Србије” Недића, Љотнћа ил и Драже Михајловнћа, већ да она с пушком у руци активно учествује у борби за ослобођење своје домовине и да у заједници са омладином чнтаве Југославије под воћством највећег сина наших народа, највећег пријатета ом.тадине, маршала Тита, гради себ и бољу и срећнију будућност. Поред тога, антифашистичка омладина Србије треба да са свога Конгреса пошаље убедљгае и братске поздраве омладти ост алих народа Југославије и да братство и јединство, стечено у овом тешком отаџбннск ом рату, још више учврсти и продуби. Омладдша Србије исковала је то братство и јединство дајући хиљаде својих синова који су пали по гудурама и планинама Црне Го- ре и Босне. Жртве које су дали млади Црногорци, Босанци, Хрвати, Словенци и Македонци за слободу и част народа Србије, запечатили су крвљу ово вековно братство и јединство омладине свих народа Јутославије. Омладина Србије водиће борбу док се не ослободи читава Југославија јер је свесна да без слободне Хрватске и осталих покрајина нема слободе српском народу, да без похода на Берлин нема слободе народима Југославије. Омладдша Србије зна да ће моћи најбоље изградити своју срећну домовину Србију једино у заједници са осталим народима Југославије, једино у својој новој држави, демократској федеративној Југославији. Овај велики задатак у остварењу векбвног јединства омладине Србије испуниће га исто онако како је испунила cse досадашње задатке. М. Н.

цим cc M r >o\ct џн ишшишњ -ш нспри^атељ.

шистичке омладине Југославије

ЗАДАТКЕ...

ma траже права, срећан живот и слободу за себе и свој арод. Диви се човек херојству о коме наша омладина пише кромно и просто. Не хваде се и не причају да би себе рославили. Они не живе за себе. Они су све своје поклоили свом народу и Титу. И своје животе ће радо и пуни реће дати за бољу будућност и слободу свога народа, за емократску федеративну Југославију. Страшне су странице исписане патњама и напорима у орби. Али они никада нису изгубили вере нити су претали да б уду весели и да певају. Невероватна су дела која је о.на извршила и недостижне у победе које је задобила. Само још једна омладина на вету је учинила то исто, а то је оовјетска. Омладина је хтела да са поносом изађе на I конгрес. ~>на Је извојевала сва права својом борбом. Она иде на вој I конгрес као борац-побед.ник. Она ће да објави целом вету своју борбу и своја дела. Она ће рећи истину о себи - да је одувек била Титова. Она ће на I конгрес доћи премна да прими нове задатке. I конгрес ће бити силна и вепичанствена манифестаија снаге, борбе, свести и Јединства наше омладине.

Делегати очекују Конгрес

Осветљена сала „Дома «ултуре“ у Аранђеловцу добила је данас озбиљан и свечан изтлед. У редовима до подијума седе 24 омладинца-ке одабраних из делегатне бригаде која се налази «а одмору у Аранђеловцу, пред одлазак на Конгрес у Београд. Сакупили су се они овде да покажу на) испиту шта су научили и штз знају о историји и борби нашег покрета, о Народно-ослободилачкој војсци, њеним руководиоцима и новој држави чијој изградњи треба да дбпринесе омладина Србије. Пре неколико дана организован ,ie курс за све делегате. Другови руководиоци делегација одржали су три реферата који су пажљиво саслушани и продискутовани. Батаљони су изабрали своје делегате и послали их да пред комисијом коју су сачињавали сами омладинци, покажу шта зна.ју. Делегати брзо и спремно одговарају на питања претседавајућег. Третира.ју се проблеми организаци.је народне власти и учествовања омладине у њој. Спремно и сликовито об.јашњавају другарице из врањског округа одлуке II заседања АВНОЈ-а, а млади ковач из пиротског краја који ,је на свих шест постављених питања одговсрио са бистрином и добрим позновањем ствариЈ објашњава задатке 1 Конгреса. Св:ки тачан одговор пропраћају присутни са одобравањем a ако се понекад и застане сви сложно помгжу и објашњавају, Цео испит пртиче у другарској пажњи. После испита комисија прегледа и сређује одговоре и објављује резултате такмичгра. Победила ,ie омладина пиритског округа. У свима батаљонима искоришћавају се и последњи дани да се научи што више и да се шго спремније изађе на Конгрес. На дап прославе Великог октобра делегаци.к су учествовале у пуном броју. Леп дан пун сунца n радости, застава и цвећа био је завршен великом приредбом коју су приредили делегати а којо.ј су присуствовали чланови Главног штаба Србије, претставници Савезничких миси.ја и огромна маса света. Сви су били одушевљени приредбом. Дани пролазе, све ближе је час поласка за Конгрес. Све веће је нестрпљење. Увече no~ ieрада ори се песма, игра се коло, а ноћ полако пролази још једаи дан ближе Конгресу.

Делегати из војске

ОР А Ц

5