Mladi borac

(Наставак с а 1 стране)

ном. На састанцима н конференцијама говорили су они омладини о тешком, напорном раду на Руднику, објашњавали су тешкоће око сече, осветљавали појединости из заједничког живота. И кроз њихове речи омладина је разумела шта значи ударништво, шта значи својом радном снагом помагати напаћене крајеве наше домовнне. Осетили су омладинци да њихови другови, који су пре месец и по дана отишли на Рудник, нису исти, видели су они у њима снажне ударнике. „Рудничани 1, су говорили, подељени у агитационе тројке, на свнм митинзима, приредбФма, конференцијама. Сваки моменат био је погодан да се омладини објасни значај бербе у Срему. Одржано је преко 50 конференција по омладинским домовима. После сваке растао је број пријављених омладинаца. Исто тако омладинци шабачког, ваљевског и крагујевачког округа активно раде на прикупљању што већег броја омладинаца. Ова три округа са београдскин треба да обаве једну четвртину целокупног посла, Заједно са 7.000 Сремаца, 2.000 Македонаца, 3.000 Бачвана, 2.000 Банаћана радиће 4.000 омладинаца из Србије, од којих 2.000 из самог Београда. У току неколико дана пријавило се више од 650 омладинаца и омладинки. Од њих је формирана 1 београдска радна бригада састављена од 500 омладинаца и омладинки, која је отишла 23 фебруара на рад предвођена педесеторицом ударника са Рудника. Снабдевени са 1.200 српова, 100 пари ципела, 300 џакова, 275 кг, сапуна и 100 кутија сапунског прашка кренули су омладинци на радилишта: 300 у Бешку а 200 у Руму. 22 фебруара, приликом формирања радне бригаде говорили су омладинцн ударницн са Рудника. Командант ново-формиране београдске бригаде Љубиша Ристовић, омладицац из IX рејона, који се као командант 111 бригаде на Рудннку истакао својнм ударништвом, рекао је: „Одмах после завршене акције на Руднику ми полазимо у Срем у бербу 1 Позивам остале поштене омладинце да нам се придруже у раду. Манифестоваћемо још једном нашу спремност да сваки задатак свршимо ударнички." Зорица Хођера, ударница, позвала је женску омладнну на заједнички рад. Она је нагласила да је „акција бербе прикупила много већн број омладине“ н да су „омладинке током рада на Руднику показале много прнмера херојства и пожртвовања. Ми ћемо створити бригаде и дивизије, ми ћемо обновитн нашу земљу“, рекла је она. Одласком I радне бригаде није завршена акција прикупљања омладине; s fl омладинаца-ударника остало је да настави и даље агитацију за бербу у Срему. Потребно јеФваком омладинцу објаснити да берба мора што пре да се заврши и да она значи повећање помоћи нашим крајевима, у којнма влада глад. Ниједан поштен омладинац неће остати скрштених руку. Својим одзивом наша омладина још једном he доказати способност за практично решење задатака којн се пред њу постављају. Масовним учествовањем омладина he на делу, непосредно и јасно испољити неизмерну љубав која је везује за све народе наше отаџбине.

НАША ДЕЦА У БУГАРСКОЈ

Централно прихватилиште за слање и смештај југословенске деце у Бугарско], отпремило је бугарским санитетским. возом из Београда 264 детета са 1 2 учитеља и 6 васпитача. Нзима ke се у Крагујевцу прикључитн 336 деце из крагујевачког округа са 14 учитеља и 5 васпитача. Са нашом децом Отпутовао је у Бугарску и известан 6poj словеначке деце са словеначким учитељима и васпитачима. Централно прихватилиште примило je ■извештај из Рушчука да је тамо смештено 691 дете. У самом Рушчуку има 6 домова за југословенску децу. Главном прихватилишту стигло је данас 230 писама од деце, учитеља и васпитача из Бугарске. Ова писма биће упућена деч]им родитељима. Према примљеним извештаЈИма сва деца, која су до сада упућена у Бугарску, стигла су здрава и задбвољна у своје домове. До данас није било ни једног случаја мало тежег обољеша, нити je било ма каквих незгода ни несреha на путу. Само је једно дете са успехом оперисано од запаљења слепог црева и то је једина озбиљна лекарска ннтервенциЈа код наше деце у Бугарској (Танјуг)

ВОЈНО-ПОЛИТИЧКИ ПРЕГЛЕД

Аиквнднрање немачких упорншта у позаднни фронта припрема за нове офанзивне ударце. Опште обележје војне ситуације у протекли.х седам дана остаје и даље пуна савезничка иницијатива на свим фронтовима. На многим секторима фронта, нарочито на Истоку, влада, у односу на темпо и обим операција претходних дана, релативно затишје. Операције се често своде на ликвидариње важних непријатељских упоришта у позадини фронта и стратегиско појачавање сопствених положаја и остављају утисак генералних припрема за нови офанзивни ударац. Ово нарочито важи за сектор фронта маршала Жукова, у чијој је позадини ликвидирано необично јако немачко упориште Познањ. Том приликом убијено је 25.000 Немаца, заробљено 23.003 и задобијен огро.ман ратни плен. Између осталог 365 авионаиsB4 топа. Заузимањем више десетина већих насељених места знатно су појачани совјетски положаји у Бранденбургу и на Одри. У Шлезији трупе маршала Коњева у жестоким борбама довршавају уништавање јаког непријатељског гарнизона у Бреслави. У Источној Пруској немачке опкољене дивизије долазе у све очајнији положај. Обруч око Кенигсберга свакодневно се систематски стеже. У огорченим борбама против јаких непријатељских тенковских и пешадиских снага осујећени су сви покушаји опкољених трупа да се пробију према пристаништу Пилау. Напредујући кроз северозападну Пољску у правцу Данцига, совјетске трупе су ослободиле град Черск, а опколиле Грудзјанц. У Померанији је заузет град Бројс Фридланд и низ других насеља.

Појачана ваздушна офанзнва против Немачке На западном и јужном савезничком фронту још увек нема крупнијих догађаја, али савезнички притисак на непријатељске положаје постаје сваким даном све јачи. Довршено је чишћење Луксембурга, Знатније офанзивне операције воде се у троуглу између Мозеле и Сара. Савезничке групе продрле су у Сарбург и воде уличне борбе. Посебно треба истаћи велику активност савезничког ваздухопловства. Берлин и читав низ градова у Немачко)' доживели су по неколико тешких напада из ваздуха, а 23 фебруар забележен је као дан највеће савезничке ваздушне офанзиве, у којој је узело учешћа- преко шест хиљада апарата. Новн успеси Народно-ослободнлачке војске на фронту у Босни На нашем ратишту постигнути су нови значајни успеси. Главне борбе вођене су на босанском фронту, У Источној Босни поново је ослобођен Зворник, Двадесет друга немачка дивизија, која га је била заузела пробијајући се са југа, готово је потпуно сатрвена. Од 12.000 војника, колико је дивизија бројала у свом пуном саставу, 8.500 је избачено из строја. Напредујући јужно од Саве, наше трупе су ослободиле Јању и опколиле неколико мањих непријатељских група. Друго жариште борбе налазило се јужно од Сарајева, у ближој и даљој околини Коњица, који је опкољен. Крупне непри-Iатељске снаге концентрисане у Сарајеву, долазе у све тежи положај, због велике угрожености и сталног пресецања њихове ■едиие комуникације са позадином, пута и пруге Сарајево —Брод, Напредујући са

запада, наше трупе су поново освојиле Травник и сада непосредно угрожавају два важна упоришта на овој комуникацији Зеницу и Жепче. Неиачка добила још два непријатеља Двадесеттрећег овог месеца радио Анкара је објавио саопштење да је турски парламент одобрио одлуку владе о објави рата Немачкој. Ову одлуку влада је донела с обзиром на меморандум британске владе да he се, у сагласности са решењима Кримске конференције, само она нација сматрати савезничком и имати право на учешће на међународној конференцији у Сан Франциску 25 априла о.г., која до 1 марта 1945 објави рат силама осовине. Само један дан после Турске, 24 фебруара и Египат је објавио рат силама осовине. Завршено заседање Светске синдикалне конференцнје Светска синдикална конференција у Лондону завршила је свој рад. Претставници шездесет милиона радника из свих крајева света расправљали су питање појачања и јединства радничке класе у ратним напорима против фашизма и у чувању борбених тековина, мира и слободе. На конференцији је постављен захтев да се појача помоћ ратом опустошеним земљама, међу њима и нашој земљи. Конференција је упутила поздравни телеграм маршалу Југославије и претседнику Националног комитета, другу Титу, У циљу стварања јединствене светске синдикалне организације образован је један комитет, у који су ушли и претставници наше земље.

Генерал Александер у Београду Ових дана учинио је посету маршалу Југославије, другу Титу главнокомандујући савезничких снага на Средоземљу генерал Александер. Свечани пријем, који је приређен гостима у сали Официрског дома, претворио се у срдачну манифестацију нашег пријатељства и оружаног братства са Великом Британијом. Прослава празника Црвене арми]е Свечаније и радосније него икада раније прослављен је ове године широм читавог света 23 фебруар, годишњица оснивања Црвене армије. Само у току последње године, Црвена армија је под генијалним руководством маршала Стаљина и његових војсковођа очистила потпуно своју социјалистичку отаџбину и заузела огромне областн Средње и Југоисточне Европе, враћајући слободу десетини малих народа, који живе на овом простору. Празник Црвене армије Београд је прославио једном од најлепших, највеличанственијих манифестација у својој историји. Преко сто хи.љада Београђана, искупљених на Позоришном тргу, клицало је одушевљено својој ослободитељици. Говорници овог великог збора, Марко Никезић, секретар ПНОО, Љубодраг Ђурић, командант Београда, Др. Златан Сремец, члан Националног комитета, Драгољуб Јовановић и Радован Зоговић, подвукли су нашу безграничну захвалност Црвеној армији, нашу неразлучиву повезаност за њом, нашу решеност да се учимо на великом примеру совјетских народа и њихове војске.

Београђани манифестују своју љубав према Црвеној армији

Транспорт хране за Црну Гору и Санџак

Транспорт хране за Црну Гору и Санџак почео је ових дана. Храна из свих округа, изузев западних, шаље се преко Младеновца где се налази централнн иагацин, а одатле се експедује у Љубић где се смешта у прихватни магацин. Окружли одбор УСАОС-а формирао је одбор sa организацију транспорта који на територији чачакског округа спроводи органнзацију претовара и мобилизацију транспортних средстава. Из Љубића he свакодневно ићи 4 вагона до Овчар Бање, јер рампа не дозвољава већу могућност истовара дневно, а одатле ће, због порушених мостова, чачански округ колима пребацивати до жељезнице у Ужичкој Пожеги. У Љубићу и Овчар Бањи формиране су омдадинске радне чете, које врше истовар и утовара Ужички округ транспортује на•мирнице до Нове Вароши. Од Ужичке По; жеге до Ужица жито he ићи жељезницом, а од Ужица до Драглице (45 килојметара од Ужица на путу за Нову Ва’рош) камионима, које ће дати команда [ чачанско-ужичког подручја. Од Драгдиде до Нове Вароши пребацивање ће се вршнти колима мобилисаним из златиборског среза, По свим местима где се врши пребацивање жита, формиране су омладинске радне чете и прихватилишта за стоку и људе. Тешкоће око транспорта су озбиљне. Прво, због недостатка транспортних средстава, лоших путева и оскуднце у поткову и сточној храни. Друго, због преоптерећености транспортних средстава у вези са снабдевањем војних јединнда, које иде тим правцем. Омладина златиборског среза редовно рашчншћава , пут од снежннх намета на својој тернторијн а одржава га у употребљнвом стању. Једаа од озбнљних проблема су џаковн. Омладина ужнчког и крушевачког округа спровела је акцију прикупљања џакова. Иако се свуда осећа велика оскуднца у џаковима, крушевачки округ дао је 200 џакова, док је омладина ужичког округа н поред далеко веће исцрпености н оскудиде аоказала внше разумевања и скупила неколнко стотина џакова. Нарочнто се у томе истакао рачански срез. У чачанском и ужнчком округу ouaaдинске организације повеле су жнву аолитнчку активност у циљу активизацн}е и мобилизације свнх снага на решавање тако важног задатка, који је наша народиа власт поверила омладини. Одржавају се полнтичке конференције са темама за братство и јединство наших народа на делу. У самим омладинским радним четама прорађује се материјал који третнра проблеме братства и јединства нашнх народа. Народно-ослободилачки одборн, ЈНОФ и одбори УСАОС-а у ужичком округу, настоје живом агитацијом да задатак мобилизације запрежне стоке буде заиста на добровољној основи. Под -паролом „Вратимо дуг пролетерима", омладина је спремна да реши све тешкоће, па ма какве оне биле, када је у питању братскн народ Прне Горе и Санџака, који гладује, а који је дао све за ствар слободе наших народа. Народ и омладина никада јборавља IV црногорску и V санџачку брнјгаду, које су се херојски бориле за ослвјбођење њиховог краја. Омладина са њој својственом упорнојшћу н одушевљењем, обавља све поверене послове. У томе се нарочито истакла омладинска радна чета из Ужица, у којој има више другарица. Такмичећи се она врши истовар џакова из вагона у магацин. Шеснаестогодишње омладинке дижу џакове, мере их и носе. Од њих је у цедој чети призната и најбољи ударник другарица Добрила Пејчевић, која је пренеда из вагона до магацина за три сата 105 џакова. Тако исто се истакла н другарнца Нада Ћировић. И десетина ужичкнх пионира дошла је на'станнцу да истовара џакове. Старијима је требало доста времена док су убедили пионнре да су онн још слаби да носе џакове. Тек када нм је речено да они треба да скупљају канап за везивање одвезаних џакова, они су пристали да одустану и да оду да траже канап. Пошто нису нашли канап пионири су скупили танку жицу и обезбедилн ie за све џакове. Пионир Миле Ивановић се највише истакао. Ето тако омладина решава и rai задатак. Алн и ово све није довољно. Потребно је још више уложити труда, још више самоодговорности и упорности да бисмо сутра могли ведра чела рећи народној власти; „Извршили смо и овај задатакГ"

2

МЛАДИ БОРАЦ

Број