Mladi borac

ЧИСТИМО ЦИПЕЛЕ

Неки немачки фон барон у чину официрз долазио је сваког јутра на угао Совјетске и Лењинске улице града Минска, стављао ногу на сандук и не гледајуКи дечка чистача наређивао: Чисти. Понекад би бацио дечку коју пару. Међутим, би ~заборавио" то да учини. Али никада није заборављао да пронађе неку ману. Педантан као сваки Немац, он би приметио сваки трун, који би заостао на ципели. Гунђао је, сиктао, беснео. Једног дана се фон-барону учинило да му чизме нису добро изгланцане. Он се разбеснео и ударио чистача чизмом у лице. Дечку испадоше четке из руку и он паде окрвављен са столице. Притрчаше његози другови чистачи, обрисаше му крв и стсвише хладни камен на нос, који беше отекао. У г.равцу фон-барона, који св удаљавао, претеКи се дигоше чврсто дечје песнице. ИдуКег јутра су дечаци понова седели на својим местима и бучно звали муштерије, као да се ништа није десило. Чистимо, гланцзмо! У одређено време дође фон-барон. Он приЈ}е оном истом чистачу, незграпно стави ногу на сандук и промрмља кроз зубе: Ну . . . Дечак поче одмах да маже машКу високе саре његових чизама. Чистио је чизме марљиво као никада пре тога. Од покрета његових руку тресла му се чупава глава, а на отеклом носу му избише крупне грашке зноја. После неколико минута чизме су се сијале као сунце. Го-о-т-о-во! . . . викну жустро чистач, лупнувши четкама. Немац погледа прво своје блиставе чизме, а затим ознојеног дечака и његов прасећи подваљак се затресе од задовољног смеха. Ха, ха, ха . . . грмео је његов бас пустом и по /разрушеном улицом. Ускоро су грађани били сведоци једног необичног призора: Немцима су се у ходу рас-

падале чизме. Иде улицом официр са достојанствено дигнутом главом и одједанпут се на његовој сјајној чизми појави жута пега. Пега се претвара у рупу, а рупа у рупетину. Високе саре се 'распадају до доле и на ногамз велике немачке зверке остаје нека врста сандала.

На улици су се почели појављивати Немци, који су носили ђонове под мишком. ШљапкајуКи босим ногама по тротоару, тетурао се познати фон-барон у чину официра. Сви су се чудили: ~Шта се десило са немачким чизмама?" Само се вешти дечецичистачи нису чудили. Они су добро знали ко је сагорео немачке чизме! А како и не би знали, кад су они сами сипали сумпорну киселину у маст за обу-Ку.

ЛЕОНИД ПРОКШИ

„Пионирска Правда"

ЖИТКОВАЧКИ ПИОНИРИ

Као што знамо реч „пионир" значи најмлађег радника. Наша снага је мала, али је воља велика да помогнемо нашим борцима. Ми смо свесно схватили борбу наших другова на фронту и зато смо оеда и поред игре посветили се раду. Сад ? се врло ретко виде деца по улицама да јуре беспослена или да се коцкају. Обично се виде у групама где раде по неки озбиљан посао. Ми житковачки пионири, до сад смо неколико пута ишли да товаримо репу, купус и пуно других ствари. Сви савесно радимо, а кад смо слободни скупљамо се у своме дому. Дом смо лепо уредили. Зидове смо облепили паролама посвеђеним наоЈОЈ војсци и другу Титу. Ту се скупљамо сваког дана и организујемо рад. Учимо разне песме, припремамо позоришне комаде које ћемо ускоро давати, Имамо и зидне новине, Прикупили смо доста лепих књига и основали смо књижницу. Наша библиотека није богата, али се надамо да ћемо је уз помоћ старијих другова проширити. Сем тога сваке недеље другови нам држе по неко предавање, поводом којих разговарамо шта ми мали можемо допринети данашњој борби.

Србислав Јаниовић,

командир чете пионира

Пионирка - водич партизана

Село Миклошевци. Сив, кишни дан. На прозорима једне сеоске куКе спуштене су завесе. У соби је скоро полумрак. Две особе седе погнуте за столом и нешто пишу. Са њихових шајкача пресијавају се петокраке. На столу хартије и црвена чоја, од које се изрезују звезде. Једна мала пионирка седи крај њих и реже. Стража малих девојчица и дечака разасута је на све стране по селу. Чувају другове. На једном у собу упада мала пионнрка Олгица и узбуђено да усташе улазе у село и да се ваља склањати. Два друга скупљају материјал са стола и нестаје их. Олгица јв изврши-13 аелико дело. На лицу јој се одразило задовољство. Али оно није дуго трајало. Зачула је отварање дворишних врата, Пионирка задрхта. ~Усташе су" помисли она. Сваки моменат био је вечност. Брзо се трже и изађе из собе. Међутим, два партизана била су у дворишту, дошли су \ башту на заказани састанак. Један о њ •- :-з-луд се мучио да отвори капију, ' . !в била закључана. Пионирка се за че ~ила крај њега и снажно га повукла за *в. ~Друже, ево усташа" рече она. Ок с: , зже и упитно је погледа, а она ЈђутеКи ухвати га за руку, дадв знак и осталој двојици и брзо их уведе у подрум. У подруму је мрачно. Три су револвера пуна, једно малс срце узбуђено куца. Очи мале пионирке горе широ/А отворенв. Мале уши напрегнуто ослушкују. По кад-кад мала напусти своје другове и кратко време се шуњо око капије, Потом се врака у подрум да јави како н ести има много, много усташа и Немаца. К-, :-лико тренутака Олгица је замишљена. А јндз полако шапуКе друговима да познаје други пут и да К*е их она провести. Три друга са лагано пењу мрачним степеницама, следеКи корак мале другарице. ВеК. су напољу. Четири прилике, три аелике снажне и једна посве мала . . . Брз ход, главе. А тада, три топла стиска руку са једном малом, чврстом шачицом на стази, што води к оз кукурузе и јвдан прстиК«, што уперен према брду показује пут.

ЉУБИЦА Б. ЛОПИЧИЋ

Ратне извештај

Наша војска осветника Добила од савезника Похвалу с признањем Армијом се сада зове, И успехе бере нове Храброшћу и знањем. Швабе задњу снагу прегну У свој свињац да побегну, Ал ништа не вреди ... Кад су знале банде њине Тол‘ка зверства да почине Сад им плата следи. У Хрватској, Словенији, Срему, Босни, Славонији Свуда иста слика: Наша војска злочин гони И весел а песма звони Младих победника. Руси ушли у Бреславу Не задржа ту поплаву Нико никад више. Фашисти се залуд б ране Под њима се ломе гране, Црно им се пише. У Келну сви невесели Куфери су поскупели Јечи клетва свуд ... И ако се снег још бели Цео град се журно сели Ма да не зна куд. Бомбардери снажно туку Сваки град и сваку луку Где год шваба има ... Ко је знао из Русије Да извлачи ђаконије Сада бомбе прима. Берлинци су рата сити Па не могу више скрити Своје гњевно „нећу‘‘ Гебелс цвили, Хитлер кука: „Па зар нам је мало мука, Баш немамо срећу". Турска, Либан и Сирија После много дискусија Сад мењају веш ... Свака од њих, ето, хоће Јефтино да бере воће Па напада леш ... У Токију опет вриска: Многи нестали са списка, А војници посге ... Изгорела силна храна Магацини ових дана Имали су госте.

ЦУРКО

ПИОНИРСКО ПОЗОРИШТЕ

Пионирско позориште Централног одборз УСАОЈ-а дало је 4 о. м. премијеру ~Пепељуге", која је, иако без много актуелне садржине, одушевила све гледаоце, већином мале пионире. Природна глума, песма и усп елл балет истакли су неколико врло талентованих пионира и пионирки. Пепељуга, Вилма Ва:иљевиЈ=) својом стидљивом игром дала је мзлу, намучену пасторку. Пепељугине сестре, Љиљана ЂукиЈ=> и Дубравка ПериЈ=>, успеле су да дају, ма да мало претерано, заједљиве и пркосне девојчице. Сопран дворске опере, Јевросима ПоповиЈ=l, чистим гласом отпевала је једну песму са пуно Група малих балерина, а нарочито ЂурЈ)ица БојаниЈ 5 ., која се у њој највише истакла, дала је складан балет, Од пионира-глумаца цар Светлан, Михајло и дворани, Ђорђе Балинт и Богдз.ч свакако су најталентованији. Сзи мали глумци дали су успелу целину, Сада је у позоришту нарочита живост. Поред свакодневних проба за приредбе, које гледати београдски пионири и припремања програма за емисију на радиу, спремају програм за турнеју по Бугарској. На пут попи крајем марта, а Софију и нашу децу у Бугарској. У раду имају много сметњи, а кео највепа је недостатак бине. Када би имали своју сталну са бином, рад би био слакшан. У позоришту има око 200 уписаних чланова, на пробе долазе увек око 120. Рад је подељен по секцијама: драмска, музичка и балетска. За сада постоји само драмска секција, а у пројекту је организација драмске школе за наше мале, уметнике.

БРИГАДА „РАТИТОВЕЦ“

Приликом капитулације Италије основали су пионири једног горењског краја своју чету* За сзог командира изабрали су пионира Душана. Пионири су организовали помоК Југословенској армији и према својим способкостима учествовали у борби против окупатор* и издајника. Носили су партизанима из непријатељског упоришта храну и одећу, телефонску жицу и материјал за штампарије. Све су то преносили псред немачких стражара, ко,и нису знали ко су пионири. У непријатељском упоришту појављивали су се свакодневно пар•тизански летци и Немци су одредили строге мере против цивилног становништва. Када никакве мере нису помогле, почели су сумњатиу пионире. Припремали су ударац Душановој чету, али су наше бригаде спречиле Немце у њиховој намери. Уништиле су негријатељску посаду и омогуКиле пионирима да се организују још јаче н да оснују три батаљона, који данас сачињавају ( ,Словенску пионирску бригаду Ратитовец". Пионири бригаде „Ратитоаец" прмпремају се заједно с? осталом омладином Словени е за II конгрес. Ове зиме сакупили су за во,'ску 700 смучарских штапова, много новца и рубља

Наша деца у Бугарској марљиво уче

8

Уредништво и администраци,.. Всогрид, Крвлевића Томислава 11 - телефон: 44-204. - Штампарија „Младн Борац", Београд, Милоша Ве. иког 14

М.7Л Д 1! Г, 0? Л Ц

Број 20