Mladi borac

Омладино Србије!

Капнтулацнјом фашистичке Неиачке, ослобођешем целе наше домовине, за оиладину Југославије створени су још бољи услови за њен развој. Пред вама стоје велики и часни задацк Омладина мора заложитн све своје снаге да би помогла нашим народима да што боље учврсте нашу армију гаранцију слободе и незавнсностн наше земље, активизирати сву омладину на пољу што брже и свестраннје изградше наше ратом опустошене земље, васпитати омладнну у духу новог југословенског патриотизма учинити омладину најбуднијим н највернијим чуварои тековина народно-ослободнлачке борбе, још више нроширнтн и учврстити свој Уједишени савез, то су задаци које пред нас поставља наш народ, држава и друг Тито. Слобода коју смо извојевали великим жртвама за нас значи још јачу, свестранију мобилизацију свих омладинских снага на извршешу горн.:;х задатака, за ствараше бољег и срекнијег живота свим нашим народииа. У борби за слободу наше земље омладина је била најударнија и најсигурнија снага како наше војске тако н наше позадине. Наша омладина треба и од сада да буде Најјачи и најсигурнији ослонац наше народне власти у изградши нове државе. У циљу извршеша горших задатака пред којима стоји омладина Југо-славије Први конгрес антифашистнчке оиладине Босне и Херцеговине позвао је омладину Србије каб и омладину свих федералних јединица на такмичеше. чији ће резултати бити објављени на Балканском оиладинском конгресу. Омладннска делегација Србије на Конгресу омладине Босне и Херцеговине потписала је у име омладине Србије уговер о такмичешу којн гласи;

8. Ко ће створнти више културних друштава, читаоннца, библиотека, одржати више предаваша из разних области науке. 9. Ко he дати сразиерно већи број бољих ђака у школама. 10. Ко he створити више спортских друштава и фискултуром захватити већи број омладнне. 11. Ко ће обухватити сразмерно више наших најмлађих у пионирске организације.

Позивамо на другарско такмичење омладину федералне Србије

Схватајући важност и потребу ударничког рада на пољу изградше наше домовине као и по свим секторима дјеловаша нашег УСАОБиХ-а, ми, делегати Првог конгреса у иие босанско-херцеговачке омладине, повивамо на другарско такмичење омладину федералне Србије. Такмичење ће почети 20 маја и трајаће све до Првог конгреса балканске омладнне, који ће се одржати у другој половини месеца јуна. Такмичићемо се у следећем: 1. Ко ће обухватити процентуално већи број омладине у УСАОЈ. 2. Ко ће више омладинаца и омладинки обухватити у радне • младинске јединице, чете, батаљоне и бригаде. 3. Која ће радна јединица дати више радних дана. Радни дан се рачуна 8 час. рада, што не значи да ћемо у току такмичења радити само 8 час. дневно. Ако се буде радило ио 1 2 час. онда ће се то рачунати као један и по радни дан. 4. Чији ће резултат рада, у односу на број радних дана бити већи. 5. Која ће федерална јединица оспособити више омладинаца иа стручним курсевима. У ова) број ће се рачунати и они омладннци који се затекну на курсевима у време одржаваша Пр вог балканског конгреса. 6. Ко ће више успсти да повећа капацнтет у индустрији у •дносу на ранију пронзводњу. 7. Ко ће дати веће резултате иа сузбијању неписмености.

Омладинци и омладинке!

Заложимо све своје снаге да омладина Србије дође ведра чела, са великим резултатнма по свим такмичарским дисциплннама на Конгрес балканскс омладине празник братства и солидарности омладнне свих балканских народа. Нека такмнчење обухвати сваки град, свако село и засеок, сваког омладинца и омладинку наше земље. Нека се такмичи округ са округои, срез са срезом, град са градом, село са селом, фабрика са фабриком, школа са школом. Наш омладински елан, пожртвоваше и упорност повежимо са планским постављашем такмичарских днсциплина. У пуној мери искористимо искуство досадашнзпх -гакмпчеша, Свк ваши напори, мвслн н акцвје иска буду прчмиетн духог* такиичеша и ударннштва. Нека из овог земаљског такмнчеша ннкиу нове хнљаде ударника хероја рада.

Ударници!

Докажите и у овом такмичењу да часно носите назив ударника. У ваш рад унесите још више плана, организације рада, постаните стручшаци свога посла. Пренесите своја искуства на друге. ВаспитаЈте и створнте нове ударнике. Покажите својим примером сваком омладинцу и омладннкн како се треба заложитн у изградњи и обнови наше земље.

Пионири!

Ви сте понос и нада нашег народа. У борбн за слободу ви сте показали својим делнма колико много волите свој народ. У такмичеау покажите cbojhm друговима Босне и Херцеговине, пионирима целе Југославнје да можете обухватити свако дете у Србији у ваш Савез пионира. Учврстите дисцнплнну ваших пионирских одреда. Ваш најглавннји зздатак, ваша највека помоћ нашој држави јесте да добро учите да будете одлични ђаци, да поштујете своје наставнике и родитеље. Учиннте све што можете да ваша помоћ пионирнма Босне и Херцеговине буде што већа.

Омладино Србије!

НАПРЕД У ЕЕЛИКУ ОФАНЗИВУ ИЗГРАДЊЕ И ОБНОВЕ НАШЕ НОВЕ ДРЖАВЕ! БОРЦИ ФРОНТА И ПОЗАДИНЕ БУДИТЕ УДАРНИЦИ! УЛОЖИМО СВЕ СНАГЕ ДА У ТАКМИЧЕЊУ БУДЕМО ПРВИ! ЖИВЕЛО БРАТСТВО И ЈЕДИНСТВО СВИХ НАРОДА ЈУГОСЛАВИЈЕ! ЖИВЕЛА ДЕМОКРАТСКА ФЕДЕРАТИВНА СЛОБОДНА ЈУГОСЛАВИЈА! ЖИВЕО ВОЂ И УЧИТЕЉ НАШИХ НАРОДА МАРШАЛ ТИТО!

СМРТ ФАШИВМУ - СЛОБОДА НАРОДУI

OPIAH УЈЕДЖЊЕНв! САВЕЗА Л. ЖТЖ Ф А Ш ИСТИЧКЕ ОМДАДИНЕ СРБИЈЕ

Врој 30 Година II

SofiOIL

16 МАЈ 1945

СЕКРЕТАРИЈАТ ГЛАВНОГ ОДБОРА УЈЕДИЊЕНОГ АНТИФАШИСТИЧКЕ ОМЛАДИНЕ СРБИЈЕ

По штарав* алсксва j ioto'

ЦСН А 1.- ДИНАР