Narod

СТР. 2.

<1 Л 1‘ О Д

6ГОЈ 33,

вео тако тешке часозе. Он је и.прсдаодпо ову експедицију к])о;{ земл.у плеуектих успомена н бирао осматрачнице, са којих су гости могли ичају што више прегледности н да се обавесте о цело<чуп ној акцијн. Са оголићеног платоа Сан Микела, изукрп^таног много ројном псћинама, који је бно ире годину дана вели* чанствена ргтна позорница, могао је г. Поенкаре да осматра бојно иоље |\а]>са. Могао ]е исто така да впди на другој обали Пзокца пећине у Селау и ровове на Монте Сеј 1 узи, изукргшане у чнсшм стенама; као н у опгате да добије јзсну слаку о св! ма тешкоћама борбеним на овом -делу европског фронТа. ■Затим се прешло у Горвцпју, а одатле па осмафдчнн* цу-ца Подгори. •Сутра дан обиђец је нов сектор. У цланини Карние, 1 енерал Капело, кчмандант друге армије, праказао је своје батал.онс, са којима су билп' и осреди француски п ен глески. Са крал.см Виктором Емапуи ог и генсралима Кадорном и Паро, Председник републике. је кавршио рееи труиа, које се.кр.оз којп час тгале да иду у борбу, Ол је прикачио то.м ••риликом фран-' цуски ратнл крсг на засшве 57 и 5« пегаачког пу: а, који сачнн.авају чувену Абруцку брцгаду, и г.Једао генерату Капело офпцирскн крсг ордена ЈТежион Д‘ОЈ!ер.

После подне је посећен Заградзн, одакле се има врло леа поглед иа сект< р Монте Неро, Толмин и област Висо ка Соча. Г. Поенхареу су били представљенп у варогаи капетани Габрнел Д‘ Аиунцио н Уго 0;ети, којима је он предао прден Лежион Д' Онер у знак француског приЈатељства. Вече је остдвљено за дипло.матске разг&аоре. Преседник министарства Паоло Боаеди н мгнпстар Висолати дошли су у Врховну Команжу да прнсуствују конферисажу. Следећег дана, после носете логора и болн);ца, била је' у краљевској вили нрва кгнференција миндстар.а и дрлавних поглавара. после ноје је Цредседник- Републике отпутовао за Плриз, одушевљено поздрављан од месе свега, Састапа« два д 'М<ав; 1 а пог авара, извсден у близаии бојног поља, има особити дипломатски значај и представла тежњу за ипо чвргаћпм једшгством у борби против зајед\Н1Ч;ог непријатеља. Ду гачке конференције, држаге код краља, и то непосредно после савезш.чких конферен ција у Паризу и Лондону, добар су изгод-ш предзнак. Може се рећи, још пре шго гато се и сазна о чему се све конфериса;.о, да овај састанак, сам по себп, пр)едставл.а до гађпј првога редз:

ЗВАШШНИ ЛЗВЕШТАЈИ

ФРАНЦУШ КОШНИКЕ • У Шампаљи на више места локалпи сукоби. У једној јачој борби код Сен Суплеа сзн су Немци у гарниз 0 | ; у уСијенИ или заробљени. -Лзијатичарска акцмја бнла је велика. 4 немачка аер( п !ана оборена су у уторак а 10 их јс јако ешгсћепо. Источна појска. — Јучс смо запленили дна мптрал.сза и задобили сготииу за робљен ика. Дапас Је, као резултат једног пиза борби северно од Подградца, пало у наше ру ке 60 нових заробљеника и два топа. Псгочаа војс,\а. — У кљу чу Црне птглијанске трупе су одбиле једаи бутарски одред. У областп Битоља артилериска борба. У области је зера трупе настављају своје усисхе и једнпм наглим нападом сјајно су заузеле варогаицу Подградац на Охридском језеру и сузбиле Аустријанце према северу до виса Мумулишга (4 ки. ом-тра северно од Г1( дградца . ЕНГЛЕСКИ КОАЛИМИКЕ Као резултат локалних борби, које су се подиле јутрос близу Иилереа, нортумберландске трупе су прошириле своје добитке на југу. Доцније су заузеле 400 1 арда немачких ровова и задобиле велики

број заробљеника. Иаши су г}’битци безначајни. Јутрос је непријатељ напао наше нове поло жаје у збијеним рсдовима, али је одбијен. Два друга напада, са јужне стране, тако^ђе су одбијени. Паше трупе утврђујуза .зетеровове. На сектору Нпра артиљериска активност с једне и с друге странс. Нарочито је преко дана била јака артилериска акгивносјугоисточно од Ипра. Р,'Ш КОМИКИКЕ На обали залива Раге на ше претходнице иапредо вале ср према линији река Ингезе Логе Уске, наилазеФт на слаб непријагпељски от пор. На сектору НЈосеа у Пскови све до Двине сукоби претходница. Сукоби су вејшном у нтиу корист. На осталом делу фронта тушкпрање и канонада. Румунски фронт. — У области варошн Р.^дјуза иеиријатељ је повео сфарзнву против наших положаја код села Солке, али је одбијен. Вападно од Кнмполунга нагае су трупе заузелс вис псточно од села Стрипура. Северозападно од Коведа наш дирижабл Или. тииа лМу ]>омец* успешно је бацао бомбе на непријашлдље аргплеријске транспорте.

ЈЕДНА СЕНЗДЦИЈА Цчрпх, 0!.-авгу.ста На послсдњој седници Хрвптеког Сабора поеланик Франк учинио је сензацио налне изјаве о / аду аустриј ске полиције прсд рат. »У тим грозничавим да нима, рскио је рн, имало је планова, по 1<ојима је требалр убити неке послинике од утицаја из срнске стран■ ке у Хрвит' кој, каог.г. Ме ј дакови1\а. предссдника Хр ватског Сабора, браћу При бикевиКе, СрЈана Будисављсоипа и друее. Људч који су мислпли, да Ле наша странка бити слспо ору1)е и рачунају1\и са .ичнсм МЈХЖЊ.ОМ ППК1Ш 1.1 и <1ј КЛс) ј мсне, да >а оргинизујгм ту црну банду. Бивши тсф ио лиције у Загребу Маравчћ, тслеграфисио мч -је пет дана пред прсдају ултимату ма Србији, да 'Ке доћи код мене је.дан господин и холио ме, да пажљиво саслушам п>< гов предлог, га којим се он потпуно слахсе. У пет сати у вече био је дошао један господин код мсне и изложио ми је нрсграм за убгктв<> г-омснутгг ч лансва нишег иорламента. Ја сам одбио да узмсм учешћа у овчм иредуз Т,у П, и мам на ссбе бдговорноап ..*ц (’«(*, ииио сам ивде казао. * Човека абузима крајња нсверица, кад прочџта ову изјаву. Франк, шеф једне аустрофшлске струје и чочек који се врломто одликовао скруиулама у борби против српско хрватске коалиције тешко је мсгао да ти овакву изјаву. Да он тп ипак учини, мора се иретпоставити, да 1\е врло брзо у Аустрији доћи до нај ■ крупнијих промена. — Опа к изјава абјављска у листо вими у Француској. К0Л РИГЕ Цсфоград, 31. авг. Јуче је непријатељ поново почео своје бесне прогивнападе у области Сегеволда, да би повратио положаје, које изгубио у очи тога дана. Сви његови напори били су узалудни. Наша препречна ватра, д о б р о организована, спречила је непријатеља да крене напред ма и за једну стопу. И поред страшних; губигака непријатељ не престаје, да обнав.ка своје нападе уз јакуартилеријску припрему. МЕСТО Л>УДК ГВ0Ж'ВЕ Њујорк, 31. августа Допис I к »Унитед Прес код Фра 1 цус. е војскс, пигае, да су за вр« ме апхлгаске офанзиве дуж ре е Епе и код Моронвилјез, < 1 -ра 1 цузи гпб ц лн просечно ,0- (). 0 пројектила днг вг.о. Међутим у одбрани Вгрде) а, I р» шлс г< дине, кад су мора и у| от! ебљавати све изворе гоје ииа!у, они су

Одговорвв урепии, ДРА Г. С ГОГИЋ

ретко бгпи у ф стању да взбаце в-.*п,е (д 'Је0.0< 0 нрој* кI ила..Француска артил.ерија г.рши данас гађања са таквим

ок каже да ове оцерацпје не треба нгЈгад посматрати као у ! 1 .| з .1 поход и.аШетр|/шрад. Пемлчке трупе не могу иапредовати даље од језда Пејпуса. савршенстЕО.м, да не.мачке трупе у р«вовима не могу да добијају ппкакво снабдевап.е нити уопште ва дођу у везу са позадипом, кад Французи вриге артиљермјску припрему зд изпцд« Немачки заробл.енпци из последшсг гапада па Вепден четири д на нису моглп добити хЈ ан*. Чак и ако би њихова храброст била потпу1 о очува) а, оии физички нису у стан.у да дају отпора кад их пешадија на-падне. Францускн ДвлеКометни топови дана.с ућугкују непријаг.елскр бате|ц<јс на гпгае ) идоцотара изг н.егозих линмја. РезулТат свога ве иког-наП| ег-а у ратиом мгпсрн 'а;.у јесте т<ј, иа сад фрзгарузи заузпмају објектпсе, ма које на падају, еа мшгамумом људскпх жртава.

Мариз . аагуста * Екле] ер де Нис-, пишући о ПашиХевом бављењуу Ници велј-:, Г. Пашић ће редигозатп протссиу ноту, као с.дговг р т Папит" шпу, која не гов.-рг, о ! рбпји. Он ће најгц.е у Р. м/ учипмти потребне кораке, а ;г< !И\ј ће гс- протестпа цота објавити.

Јј ОП ДОН. — » Тајмс«. јавља, д <1 1\с Сјсдињене Државс и Енглеска прсдипш Швсдској улшимшшјм , шражски . да смеапа опозобе свог посл(Iника. у Аргснтини. иначс ке се одмах објавити блокада Шведскс и прскинуке се са н>ом односн. ГцМ. — »Коријере дела Сера« дознаје, да ће итали јански краљ око т.оловине септембра посетити занадни фронт. Лнст каже; »Ово путовале имаће кардктер званнчне посе г н иКе од ирло' ведлке важности.« - .• •• Г’ 11 -М. —гЗа узерши* сп«? Са .ч Гпбрисл Италиданц су дббили 95'0 зароб&еника са 32 официра. Аустријанци сад нису у стању, да бомбардују Горицу. ЦИР11Х. »Ноје Цкрпхерцајтунг« сазмаје, да је Џемал Пашу, .оманганта војске у Сн;>: ј 11 . заменио Фалкеихајн, који се сад налази у Јерусалиму. АТИПА. — Један равиограи Јавља, да је британска и. 1.1 да сзвестила амернчку виаД' , д-т је ентлески одговор на панспе п] -едло)е за м) р, иденIчан са одг.лаором иредсе*ника В. лсона.

НЕИ-НКИ »ФНЦИРИ Парнз, 31 авг. ГГнледње борбе показују да је у не.мачкој војсци дпнас глаб • фит рски кадар. Дб« је некада, до 1У10 к дкне, у че тамн бпло у спште по 3 пли4 офмц ра, у њнмасу дзнаспросечно по двојпца. Батаљонима ио правклу командују капетани, а четама в;>ло често потпоручнпцн. ННА 1.) \Ј ,1

ЧИТУЉА Г. Јездчмир Иешовић, нн жењер из.убио је своју супругу Дтру Марковчћ — НеШ\Овч1) арх.ггекта, ко]'а је умрла у Топчидеру још у ју* лу о : е канне. 11 ,ј,,вљујемо Нешовпћу сауче.нће. Г АР ГЕ 113 СРБИ Е У нашој редакцији и.мају калте из Срблје: ЈованА. Дн митријевић кројач из Чачка, М ! одраг Станојевић по т.ци ска ш)С?р иа Бглоља, Миха( ло С ганој< вић уч тељ из Призрепа и ‘Аћим Ерцејозмц.

АТИПЛ. —- Генсрал Муиишае. в >јни апииие при руско.ч иослананву, изјавио је: ,,Ји не в-рујем да ће бити још опероцнји на фронту код Гиге , Заузсћсм Риге Њ-мци могу имати нешто користи од овог пристаништи, али како немачки дреднииш не могу да улазс у ооо пристаниште, а како је руски флота у њсму ји ча, Руси 1\е и д >ље остати господари Балтичкои Мора". МСТЕРДАМ. — Јављају »Тедефафу« да Не.мци уГвр* ђују северну граннцу БелГије. ЦПР1IX. Франк<ј уртер ЦаЈ 1 унг« )авл,а, да ће локалне 1 емачке банке примат исплате за пеш аустркјски рат1 П) зајтм по 40 од сто од Помпналне вредностп. ПАРИЗ, ,, Еко■ де Пар\г Јавља аз Цчраха: Јсд- :• ном војнпчком наредбом, опЈцв.Ђг.ном у П шти, натерани су сви ст/>анци да напусте мпћарску пресШо ницу. СРПСКИ ЗЗДНКЧАН Н38ЕШГАЈ 30 пвгуста обострана по врсм<на арт. встра. Нанепријатгљ: ки велики могор У рејо> у Рожде.на наиш авнји 1 П !:>,<1 бацила велики б;ој бсмбц и у л >гору произвсла пож <р.

ЊЛЈОРК. — Сазнаје се онде, да је аустријска влада већ званично објавила рат Сједињеним Државпма. У сваком случају, по мвш љењу америчких дипломатских кругова, то је питање првих дана. БЕРН. Пемачко напре дсваие на фроту Риге потпу о је заЈр ављено, здхвч љујућн мочкрноц земљишту НСТОЧ 10 од Рше. — Германо филски лист «Бунд* доноси један сданак нем. чко швајцарског војног критичара, у коме

М.01И ОГЛАСИ Помеи. у недељу, 3. септгчбра ове год., у цркви Св. Саве даваћемр помен нашем . брагу, стЈгицу Миханлу Мнте Костнћч из Лесловца, о чијој сио смрти у С) бији недавпо обавештени. — Ожалошћеии: братСветозар Костић, свештеннк и син Доагољуб и оствла фпмилиј.ч овке и у Србији. Ди. Алберт Гатењо, парис< м зубии лп.ар са 13 го ди> а кс уства лечи уста аа ^ до а дана завршен рад. Вади з' бе Осз икаквих болова. — Егнатијева ул. ЗЗу 3—12

ЖКВАРГН*