Narod

СТР. 2.

Н А Р О Д

БРОЈ 52

шени као руски поданици. Али аустријске власти одмах су их ослободиле и допустиле да иду у Швајцарску. Њих двојица су у Швајцарској отпочели да издају лист »Соци јал Деиократ«, у коме се желео пораз Русије. Ганецки (Фирстенберг) играо је важну улогу у ослобођењу Леаина и Зиновјева. Зна се такође, да су они ослобођенн по личном наређењу аустријског министра председника, графа Штирка. Из узапћене телеграфске кореспонденције види се,да су стално одржавали међу собом односе Лењин, госпођа Колонтај, Козловски, Ганецки и Парвус. Ма да је ова препи ска имала карактер више трговачки, слање извесне робе и поједине њихове трговачке операције показују, да је ова преписка била само срество, да се сакрије читав један шпијунски систем. За шесг месеца госпођа Сомерски подигла је 750.000 рубаља, које су за њен рачун депоновале разне личности. У главном, Лењин и његова дружина оптужени су за то: што су Сили у завери, која је имала циљ да служи интересима непријатеља; што су одржавали везе са непријатељским агентима, а у циљу да изазову растројство у војсци и у позадиии, и да ослабе борбену способност војске; што су примали новац од непријатеља ради пропаганде међу трупама и становннштвом за прекид рата.

ком владе, познатим германофилом. Кажу да се Маргиломан примио, да интервенише у корист Кајзеровог пројекта озасебном миру, под условом, да се очува интегритет Румуније. У том циљу и отишли су у Берлин Карп и Маргиломан. Они су се на путу задржали неко време у Бечу. ИЗГУБЉЕНО ПРШ Базел, 19 септ. »Берлннер Тагеблат" пшш: „Гектор универзитета у Ге тингену предложио је осталим уннверзитетима у Немачкој, да се сложе и потпишу декларацију, у којој се износи уверење потписника, да данашња већина у Рајхстагу, која је изабрана још пре шест година под другим околностима, не сме претендовати да она данас изражава народну вољу у најважнијим пвтањима. Овај циркулар нзражава наду, да ће управљачи немач ке државе и војске успети, у пркос препрекама изнутра и споља, да дођу до мира какав је Немачкој потребан да може живети и напредовати.

КАЈЗЕР И РУМУНИЈА Цирих, 19 септ. Главни разлог Кајзеровог путовања у Румунију био је у томе, што се он надао, да ке моћи закључити засебан мир са њом, на тај начин, што 116 ограничити бугарске претензијс. Кајзер је отишао у Букурешг, где се нашао са Маргиломаном некадашњим председни-

НОВИ МАНЕВРИ Женева, 19 септ. »Журнал де Женев • сазнаје, да се између Беча и Берлина преговара о прокламацији независпости Литваније, али до сада није донето никакво решење. Зна се да Пољаци полажу право на Литванију и зато се централне си ле уздржавају да изведу овај корак, бојећи се, да се не појача незадовољство, које већ влада код Пољака.

ЕНМЕСКО Б0ГАСТВ0 Лондон, 19 септ. Целокупан државни цриход за првих шест месеца ове године јесге 255 милиона фуната стерлинга, што чини чисти прцраипај од 92 милиона на суму, која одговара истом периоду у 1915.

ЗВАНИЧНИ ИЗВЕШТАЈИ

ФРАНЦУСКИ КОМИНИКЕ Извештај Штаба Источ не Војске: Енглези су оборили један непријатељски аероплан. Сукоб грчких и бугарских патрола. Артиљерија је показала извесну активност. На десној обали Мезе, после јаког бомбардовања, Немци су пзвршили напад између шуме Шом и Безонво. Они су успели да продру у неке истакнуте елементе, аги су после живе борбе отерани. Северно од Бреје једно фран цуско оделење од 12 људи са једним офвциром изжршмло је испад на непријатељске ровове н, без губитака, довело 13 заробљеника. Источна Војска. — На Струми и у области Вар дара доста озбиљна актив ност артиљерије са обе стране, преко целе но-ћи и испрекидано у току дана.

На Струми и у долини Де вола били су сукоби пи трола. ЕНГЈ1ЕСКИ КОМИНИКЕ Фронт у Арабији. — Л рабљани тврде, да су убили 100 Турака у борби, која је била код Вадимузе, на пу ту измећу Акабе и Мртвога Мора. Они су такоће на пали железничку пругу близу Мана, порушили један мост, избацили из шина један воз и у исто време убили 70 непријатељских војника и заробилп 80 људи, од којих су ? немачка официра. Јутрос рано непријатељ је развио јак напад против наших нових положаја северно од пута Ипр—Менен и источ но од шуме Полигон. Немачка пешадија, која је наиредовала у три таласа, претрпела 1 е те-

шке губитке од наше птшчане ватрс и повукла се V нерсду. Наше трупе идући за непријатељем, добиле еу нешто заробљеника. Број немачких заробљеника у току септембра износи 52У6 војника еа 146 официра. За исто време запленили смо 11 топова, од којих су три тешка, 17 рововских орућа и 377 митраљеза. РГСКИ КОМШКЕ Насеверном, јужном, западном и румунском фронту пушкарање и акција извидница. Кавкаски фронт. - Северо зададно од Огота, наше извиднице напале су Један мањи турски положај и добиле заробљеника. На 30 врста северо западно од Менека наша претходница опкољена је била знатним одељењима Курда, али су не само успели да се ослободе него су отерали Курде и са њихових висона. Авијатика. — У правцу Тарнопоља наши пилоти оборили су два непријатељска аероплана. У области Гусјатина авијатичарпоручник Јулењин оборио је један аероплан а тако исто и авијатичар Кнрсанов. ИТААИЈАНСКИ К1ШНИКЕ На висоравни Бајнзице непријатељ је поново покушио да напада на наше положаје, које смо скоро задобили. Он је потпуно одбијен после сваког покушаја. Врој задобивенихзаробљеника, за време офанзивне икције носледњих дана, достигао је до 2019, од ко јих су 03 официра. 11а Красу жива активност натрола. У долини Фумо непријатељска одељен>а, која су покушала да се приближе нашим положајима, измећу теснаца Порта и теснаца Форчел Росо, растерана су и гоњена од наи^их патро ла, које су заплениле велику количину муниције аексплозива. У Б Е Ч У Атина, 19 септ. Једно лице, којс је овде стигло из Беча, ошасује врло црннм бојама стање у Аустрији. Последице глади осе ћају се у толикој мери, да Ј‘е више лица извршило самоубиство. Улице су закрчене настрадалима у рату. Готово сви ресгорани су затворени. Нигде се не може добити нн снра ни зејтина. Потпуна је оскудица п у сапуну. У Аустрији готово нема других људи до пострадалих у рату. Жене су прошириле свој делокруг у свима гранама индустрије. Обуће нигде нема. У Бечу се не могу видеги ни аутомобили нп кола. Очајање је свуда загосподарило, само бол још ћутн. Вулкан мора ускоро да нзбије.

ЦНЕЕА ЉУТЊА Цврих, 19 сеггг. Швајцарски листови се врло много бапелибералним покретом у Аустрији. »ГазетдеЛозан« извештена јс, да је цар Карло изјавио једном свом минисгру о унутрашњој агитацији у земљи: »Шта хо'ће на род?Аустри јску Ш вајцарску? Федеративну државу са ширим слободама него н у IIIвајцарској?» По овим речима може се судити, колико ће цар Карло битн предуерегљив према лиоералним тежњама у његовој држави.

ПОЗДРАВ ИТ.ШЈИ Петроград, 19 септ. »Јединство *, орган руских радника социјалиста, ггише један взжан чланак о италијанској демократији. Чланак је написао Плеханов и у њему каже, између осталог: »Руска демократнја радосно поздравља пталијапску демо кратију. Рускн социјалисти прате са ннтересовањем нталнјанску славну офанзиву на Сочи и желе Игалпји брзу победу њеног оружЈ'а«. Плеханов сматра да нема никакве сумње, да ће руска реорганизација допусгитн да се може предузети офанзива на руском фронту.

Д0ГАЂАЈ11 Синоћ су стигли у Солун сви чланови нладе, осим г. Ст. Проти 'ћа, министра финансија, који је у Француској. За време њенот бављења овдс свршиће се хитнији државни послови. П О 3 и в Моноиолски чиновници и службеннци, како они на вој ној дужиости, тако и они ван ове, нека јаве свој’с тачне адресе ЗЛфави Држашшх Монопола у Солуну пасаж Ломбардо 12.

4АД

ЈНОВИЈЕ ВЕС1И

ЦИРИХ. — Због оскудице у намирницама, у Аустрији је настало велико очајиње у народу. Глад је настала отуда, што Немачка лиферује својим савезницима њихове потребе само под условом, да јој се исплаћује у натури. А1ИНА. — За рцског војног аташса у Атини постављен је генерал Леонтијев, на место гснерала Мишанова. БЕРН. — Бечки управни кругови предвиђају скори мир или примирје. ЛОНДОП. — Краљ Т)орће потписао је јуче декрет, којим се забрањује сваки извоз за Шведску. ВАШИНГТОН. — Р у ски амбасадор Бахма"ћев, у једној конференцији са г. Лансингом, званично је уверио Сједињене Државе, да је Русија решена да се, уз Савезнике, бори до краја против Немачке аутократије. Сии немачки

поку ша ј и за засеоа н м ир пропашће. ЖЕНЕВА. — Пз Цтригра да јдвљају »Франкфуртер Цајтунгу« да је шведско посланство у Турској добило 113 Шгокхолма наредбу, да за Сједињсне г.ржаве више не шале тслеграме у шнфрама, како је до сада радило. То је учињено по жељи америчког министра спољних послова г. Лансинга. ЦИРИХ. — Пемци јављају да је од гранате ногинуо близу Инра најславнији француски а вијатичар Гинме. Он јс до сида оборио деведесет непријат ељска х аероилана. ЛОНДОН. — Шго се тиче покрета за мир који су организовале цеитралне силе, јавно мншл>ење у Великој Брптанији сматра, да ни овп маневри из Берлина неће нреварити никога међу Сааезницима. ЛОНДОН. — Енглески дописници јавља-ју, да су Немци, у против наиадима на шуму Полигон, амали так ве тешке губитке, да су хитно довели трупе са руског фјронта, да би попунали празнчну. За осампоследњах дани Немци су просечна дневно губили 0000 људа, ричунајуки ту и за робљенике. ЛОНДОН. - Дописник »Сиднеј Тајмеа , описујући посету шалијанског краља у Еенсу, каже .- За време наше посете и з6лиже смо разгледали .мученичку варош. Ренс је потпуно пуст. Нема готово ни једне куће која није потпуно или делимичмо разорена, ВА ШИНГТОН. — По споразуму азмећу владе а праизво1)ача, ушорксни је цена бакру на 1,20 франака ли ■ вра, франко Њујорк. А111НА. — „Елефгерос Типос" јавља из меродавног извора, да ће војничка савезничка конференција у Паризу, дефанитивно утврдагп операције савезничких трупа на свима фронговима, у току ове знме. АМС ГЕРДАМ. — Један немачки аероплан, који је требао да учествује у излегу на Лондон, спустио се код Сазвангента. На њему је нађено б бомба н карта јужне пнглеске. Једаи од три авијатичара био је тешко рањен. — Други један немачки аероплан, који је морао да се спустц у Снеку, у Холандији, запалили су самн авиЈ'атичарц. БАЗЕЛ. — Идуки у лосету цемачкој војсци на Кариатима, Кајзер се састао у возуса царем Карлом. . ЛОНДОН. — Америчке царинске власти узапгиле су у њујоршком пристанпшту 300 сандука ексера, за коЈ'е се у тврдило да је сваки ексе[) изнутра нспуњен оловом, од прилике у количини, колнко треба за израду једног куршума. ЦИРИХ. У Бечу кру же вести о унутрашњој иолитичкој кризи. Криза би потекла због неиомирљивог држања неких странака ирема влади. ПАРИЗ. — Премо извештајама из Америке, оних 10 мнлиона, које је Боло паша имао у неким амернчким банкама, потичу од Немачке Банке. Боло паша је ухапшен у Паризу. Он тврди д а је невин. СРПСКИ ЗВАНИЧАН ИЗВЕШТАЈ 18 ссптембра пушкарање и повремено обо страно дејство артиљерије и рововских ору$а .