Narod

С ТЕ &

стиио свакога цаиа. да бисмо могли живети; јер без њтх не би ба-ло жи»ота у опште. Азот чини једваења са кисеоакком, водоикксм е ацети леном. У комбинацнји са другим елементима налзза се у Аиовпјасу, ци јанвсдони; у и <*.д. У хемкјској квзустриј >1 1 лав ну улогу игрз азотна ккселина, која са сумпорвон и хлориом киселином чини основицу цегокупнехемијскеиндустрије. Тако се азот у мањим ила већим колич&наиа налазп распрострањен свуда, у развим облицима. Као срсбрви нитрат употребљава се у медеци н«, у фотографијк. Кречнм ви трат служи као база за кајбоља ђубрења. Други витрата као поташа, сада употребљавају се у цврогехг.ЕЦИ или за ђубрење; и т. ј. Азотнакиселина комбиногана са другкм телика, даје многобројна једнњења, која су од велике важности у бојаџијској индустрији. Од њега се прави ве лики број експлсзвва: пикрит, метиниг, нитроглицерин, динамат, бездамни барут и т' д. Али, као што напред поме нусмо; азот је неопходно потребан за живот. Протоплазну жаве кела је састављају албумиви, који садрже: кисеоннк, водоник, угаљ н азот. Без албумина, а то ће рећи бсз азота, нема ж^вота. Азот се налазп у већој количини у многим зрзика, клацама, у језграма као глав га састојак живкх ћелвја. Физиолошка анализа најбоље је утвржила потребу азо та. Жсвотиња непрестаио троши албумин, зато је неопходно потребно уносити у органазам непрес.ано азот, да би се надоккадио губнтик. Само жквотиљк и биљке садрже албумин. Животиље га одузимају од других жввогиља и биљака хравећи се њима. Човек 1 а узима и од једнпх п од другил.

Хајнцл, Никола Ћук, Јулијо пт. Халпер Сигетски, Др. Жига Херцег,Др. ЛавМазура, Др. Анте Павелић, Крсго Павлетвћ л Др. Ђуро Шурмин. У дру^ој изборној курвји мзабрани су: Нван Анцел, виж. Спаво Батушић, Гвидо пл. Хрељанов:’ћ, Фрањо пл. Гуљтак, Др. Изо Јуриша, Др. Светозвр Ритиг, Стјепат Коренић, Др. Стјепан Сркуљ, Рудолф Валдсц, Др. Нагола Влнтерхалтер а Никола Крок. У трсћој курија изабранн су: Александар Ауш, Јанко Беденко, Иван Чупак, Иво Јуришић, Драгутин Марксзг, Анте Кгвран. Кузма Рожма нић Млрко Феркозаћ, Алфонс Руцнер и Славо.љуо Живичњак. — До сад су редовно бвли барани франковци у трећој курији, а сад су и овде палн са готово 300 гла сова мањиае.

ДМЕРИЧКА ВОЈСКД Њујорк, 2 дец. Сједињене Државе могу, а да не проширују иочетну границу старости од 21 године, поаватн под затгаву а милнона војника осим она тра милиона колико је већ раније предвиђепо. Мисли се, да овах пет нових инлиоиа неће битн потребно сааивати, али сав ратни ма* теријал за наоружање тог броја бнће спремљен као нера ј предострожностн, чиа се прва нзродна америчка војска креие еа другу страну Атланског Океана.

ТУРЦМ 35 МИР Лондон, ‘2. дец. Из Жснепе јављајуда су турски делсгати који су пошли на конферекцију у Берн за измену заробљеника тражили од владе у Цариграду пуномсћство да могу отпочети, што је могуће пре, прегогоре за засебан мир. Ако ова вест буде истинита, онда није тешко погодити побуде. Ме-ђутим јављају да су делегати задржани у Бечу из бојазни да не отпочну преговоре замир. ИЗБОРН У ЗДГРЕБУ" Загребачкн листови јављају, да су на дан 15, 16 и 17 октобра о»е годанс взвршени изборл у Загребу за половену градских заступнЕка. ^Мандат траје шесг годлна, алн сваке треће годлнг мавдат истиче половпаи и на њвхово место се бпрају другп). У све трн ваборне курије победила је лжста удружених коалипионаша и Старчевићанзца оротиа франкошачке листе. Изабрани с/ у праој нзборнзј ку ријш: Архитекг Вјекослав

КЗ РОПСТВА Париз, 2 дец. Иоследњом енглеском офанзввом ослобођено је око хиљаду фраицуских грађ ша, која су дошли у Аизјене. Из ња ховог причања, ввди се, дз је режам, који в гаса у селима у области Камбреа, права робаја са тешисии казнама. На најмањц потказ, целим порсдицама одузама се храаа. Они даље прачају да ј.е све стаи вништво уверено у надмоћносг савезннчке сиаге н у своје остобођење и да то увереље чина неардјатељт врло нервознам и врло немирнам.

ТЕШКА КРШ Женева, 1. деа. Јављају да је финансијска ситуација у Аустроугарској веома тешка и озбиљна. Нова емисија од седамнаест милиарди новчаница изазвала је велико у^збуђење. »Наје Фраје Пресе« пише, да је тим повећањем папирног новца само још више појачана оскудица у свима главним животним потребама, а нарочито у намирницама, оделу и угљу.

НА. ПЈАВЕ Лондон, 2. дец. Директор »ОЗсервера« коментарише операције, које су се развијале прошле недеље ва италијанском фронту ■ он мисли, да је непријатељ концентрксао своје снаге између Бревте и Пјаве у нади да ће

МАЕОДи на том сегтору наићи на стгб отпор, као што се десило на Сочи. Посттгнути резултати сигурно су покззали Конрзду и Кробатизу, да није више случзј, да м гу рачуиати иа поцустљпвост војске, коју имају протев осбе. И поред бројее кздмоћкости наиадача и упркос врло честих напида, непријатељ наје успео, да се спусти у равницу а претрпео је веома тешке губитке. Због важиости брањеног сектора и због епског отпора — каже »Обсервер« — битка игнгђуБренте и Пјаве може се смлтрати као круги Вердек само у прострднијем обиму. Оао велике централне тврђаве на вису Грапа, која доминира околином као и Дуомон на Вердену, бије се, дакле, једна од нгјважнијих битака у рату, која је присалила непријатељс: е труне дуж доњег тока Пјаве да остану неакгивнс. Задржавајући се на ланији доње Пјаве, Макензеи је кабсгао опасности, да му буде одсечен саобраћај кад, услед доласка етглеско фрзшуске војске, буде принуђен на по вдачење на лгнију Таљаменга. " ЈЕДНА НАРГДБД Малано, 2 дец. Дневна наредба команданта III армнје, војводе од Аосте, гласл: Војнипи треће армије! Нег.ријатељ је још једаноут покушао да пробије нашу од брану на Пјави, али је аеговз дрскост савладана вашим енергичннм протввнападима, која су га отерала на другу стану рек,°, приморавши га да нам остави преко хиљаду заробљенвка и многобројне митраљезе. Позвааи на акцију, ви сте јоћт једвом дали диван доказ о вашем агресввном духу, која ја добро познајем; и пок азали сте непрдјатељу ва сте :ош они исти војници, који су га победали у толико бојева и којт ће га знати опет победата када буде куцвуо час, Ја то говорим вама, славни ветеранн са Краса! и вама, млгди војнацв, цвет вечног италијанског пролећа! Нзјживље речи своје упућујем вама, јер сте се борила одушевљеео и С 1 . похетол Хероја, и ви гаслужујете признање отаџбиве, која ће са узбуђењем слушаги о овок новом славном вападу. Мојивојници! Сунце победе блбсга се још на сашим ис иданим асставама и расипа мгг лу микулих суморних дана, и ево ме где вас вгћ данас у веравам дз нмам вере у ваше ратиичие врлине. Са њима ћете умети задржати непрвјатеља и груди Италије нећејош д>го газити срамно стопало непријатељско. Вчсоко вух, друговн, за от, џбану и Слободу!

ЗВАНИШ ЕЗВЕШ7Ш

ФРАНЦ/СКИ КОМКНККЕ Јака артилеријска акција у области Мезе и де Шамаањ, источно од Сипе и у Алзасу. Југо западно од С е р н е ј а Французи с} извршили један успео препад на не.мачке ровове. Извештај Штаба Источне Војске. — Јуче су Руси одбили једну бугарску патролу а Италијани непријатељска одељења. — Данашњи дан је миран. ЕИГЛЕШ КОГЛМНККЕ У Езвештајима о јучграшаој борби у блнзгак Билкура каже се ва је аепријатељ извршио два напада у зору а цосле јаке аргаљгријске припреме. Први напад управљен је у северном правцу против наишх положаја ка Хтнденбурговој липији, одмах до Балкура а други на ширем фронту ка истоку и североистоку против угла наших рововских линијц јужно од Биенкур ле Каникур. Оба ова напада одбијен« су са великим гуопцвмд по непријатеља. М»ло доцнаје извршгн ј-: нов иапад на овом другом фронту и неки кепрајатељски делови ушла су у разорене ровове угла нашпх ровова. Неколико Немаца, који су стиглл до наших ровова на другии т&чкама, убајени . су или гаробљени. Локалиа борба продужена је целог дана око малог дела ровова, где је непријатељ ушао, а :и ситуација је остала непромењеаа. Прошле ноћи одбвјен је један непрајатељскл испад југозападно од Лабасе. Нанели смо непријатељу губигака и добили заробљекн.а у сукобу патрола исгочно о» Зонебека. Доцн^је. — Јутрос смо успешно напали један мзњч непрајатељски положај и људе у њсму делом побели делом зароПили. Источно од Вилкура бале су борбе бомбам;. у овомделу ровова, које је иепријатељ јуче узео. Добп >и смо још заробљеника. Непријатељска артаљермја била је нешго акт, внија на разиим тачкама јужно од Скарпт и северо».сточно сд Ипра.

ИТАЈ!*ЈАНСКИ К0«!ИИИКЕ Јч^че у зору, трећега даиа новс борбе између Б|>енте и Лјаве, непријатељ је, сиажно напао пошто је више сати сконцентрисао ватру својих батерија на наше положаје на вису Каприле и у области виса Берете. Наишавши на наш јак отпор, он је прекинуо пешачки напад и док је вршио јак притисак отворио је артиљериску ватру, која је трајала целога дана. Наше батерије снажно су одговарале к заједно са нашим аеропланима успешпо су бомбардовале непријатељске тр} г пе док су се концентрисале у равници ссвсрно од наших линија. Рано у јутру јаки рафали, којима је следовало снажно разорно бомбардовање, обасули су наше положаје на Мо.тте Сонароло, које је непријатељ напао у намери да изврши олкољаваље са запада. Јаки нападни таласи у масама сууправљени на кланац Орсо, вис Солароно и на врх долине Калчино. Величан ствен упоран отпор наше пешадије, довео је до борбе прса у прса и борбе бомбама. Сјајно потпомогнута нашом и француском артиљеријом пошадија је успела дл одржи положаје и да сузбије ,непријатеља. Као накнаду за крваве жртве овога дана непријатељ је добио врло кратку траку земљишта севгрно од виса Сонароло. Нашо. лака ескадра ушла је у недељу но-ћу у трстински залив и бацила четирл торпеда на две ратне ли■ типа •> Монарх «. Сва четири су експлодирала. Оклопњача • Беч* потоп љена је. Сви наши бродови вратили су се непаврећени и поред ј-.ке непријателске ватре

САОПШТЕЊА Пешгд. мзјор г. Сте»ан Ћи раковић нека јг»и с»оју адрес/ сестиићу Алекса> дру М. Петров.ћу редову 2 б. П. 6р. 48.

Одговорни ургднћк ДРАГ. С- ГОГИЋ,

УЕ ВЕОТК

Ј10НД0Н. — Велики раба-|па имао веВу слободу нер у Енглеској упутмо је|акције. краљу Ђ .г ђу пвсм-о, у коме. СОЛУН. — У Солуиу је XV у кме МНЛ 20 НД Јевреја в« • ос.нован Одељак Битолг к-г целога гв:та пз)ављ*'је благо-; Окружног Суда за стспа д .рност на изјавл “нглеске * иел> ске и неспорне иредме «« п ~ *«*-ј зм?«“ народко огњзште јеврејском, Јанковић. Одељик Је отаос,ароду. ј чео рад и нилази ее у ул. ЊУЈОРК. — С300 ли-' Кралице Олгс бр. 95. ‘ ца присуствовало је о-| ЛОНДОН.— Јапансга ;тварању савезничке веЛвлода ишештала дп су лике војне изложбе. >апанске трупе заузеле Призор је јединствен. Владивосток да би осиНа изложбисевиде тен-; гурале ж»:лезнички саокози како разоравају * бра^кај. ПР пг)?тгт 1 Ј* утв Р^ ен * а -' Јапански амбасадор ЛОНДОН. — Про јо категорички деманту је, се се гласови да 1 • се|да јапанска влада и»,а Ватикан преселитп ујкаквих непријатељских Па-;намера п рема Русији. Шгадшрнја АКВАРОШД