Narod

СТР. 2.

Н.АРОД

БРОЈ 175.

Одговорни уредник, ДРАГ. С. ГОГИЋ

Штампарнја, АКУАРОНИ

јај/ храну од Лмериканеке мисвЈе, тузгв оброка од по 120 грдма брагана дневао, што дај ■ држава, а кој I к;!сг ја г овсћава на 250 грама ( ведељно: 430 грама псриача или пасуља, 250 грзма масти или зејтвна, 250 грама шећера; за децу млеко). Г1з'еглице у Лерину примају по 120 грам 1 браввиа и једачпут недељно по 300 трама пиринча. Охо 40о иајсиромашнијих добијају г.етнајестодневно од »Сербиан Релиф Фонда« по 50ц грама пгринча или сочнва, 250 грама шеГерз, 250 грама масти, 100 I р. чаја и соли. У Ксрчи се о кссрани старао г. Луј Кан, представник »Сербг&н Релиф Фуидт« поргд свога глав тог псЈбла око потпоре стаиовништва у Преспанском крају. Но са велике удаљености и оскудице у транспсртним средсгвима, г. Кан је био у неиогућности да и даљ; снабдтва храном тајсвет чија се број јесенас ззатно попео после операцвја у околини Псдградца. На молбу нгшах власти шеф америчкв мисије одазвао се и послао као прву помоћ у месецу октобру 8000 кгр. брашза и 2000 кгр. паринча. Поред то га, г. др. Рајан игдејствовао је те је послат један чин в ник америчке мисије да испита потребе тог нашег жвв ља и да на средокраћи њиховог места становања оснује магацин са храном, одвкле ће се они снабдевати. Дотле ће се слаги нз Лерина по 120 трама Орашна дневно на сва ку особу. Избсглице у Острову добијају храну од америчке мисијс, а у Сороваћу деца ошов не школе стоје у погледу исхрзне и взспитања под непосредшм стлрзњтм дирекције »Сербиан Рел*ф Фунда.« У свима ссталвм местима избеглнце се највећим делом саме старлју аа своје издржавање. ДЕЗЕРТЕРИ Лондон. — Из Аметердамл јављају »Тајмсу«: У четвртак је дошло до праве борбе измеФју немачких пограничних стражара и војника који су хтели да пребегну у Холандију. Уз дезертере било је и више белгијских радника. Ови војници упућени су билиу Флан дрију а долазе са руског фронта. 0 СУМАРЕНИМА Лсндон. — У једном интсрвју у »Асоснатед Прес« Сер Ерик Ј>Д С први лорд адмиралитета взјавио је: , Ја сам велики оптимиста што се тиче сумаренског ра- та. Сумарени насу непобедви и ја сам уверен да ми топимо воше сумарена него што их Немачка може да начави. Сједзњепе -Државе, увгрен сам, учиниће све што могу: Грађење лађа ув:ћано јеу тој мера да је у овој годипа консрувсано два пута више тонаже него у прошлој години. Губацз савезничких трговачких лађа стално се смањују док губици у сумарени ма расту."

Гедс примећује да се нем»ч ка статигт^а, о потопљеној тонажи не слаже саевглеском. Највише губмтака било је у априлу, мају и ј/ну. У августу и у септембру суварени су тако мало учинали да је не мачки адмирзллтег, из поли тичкнх разлогл, морао да увеличава податке.

НА МОРУ Копенхаген. — Немачки морнари, који су се искрцали наздпадну обалу Јитланда причају ово: Пет немачких контра торпиљера пошло је од ХеЛголанда у недељу

изјутра. Од прилике на 60 миља дзлеко од Хел голанда контраторпиљер бр. 77 наишао је на мину и потонуо. Контраторпиљср бр. 73 пошао му је у помоћ али је и сам наишао на мину и такс ђе потонуо. Остала три брода отишла су прога југу. По причању о в и х морнара сва посада са брода 73 удавила се а спасено је само 17 људи са брода бр. 77. Надан ску лађу, која их је спасла укрцало се 19 људи, али еу двојица умрли.

К0Д НЕПРИЈАТЕЉА

Лондон. — Објављен је тексг манифеста ко ји се шири међу рад ничким немачким становништвом а који су потписали шефови социјалистичке сгранке: Хазе, Ледебур, Бернштајн, Дитман, Брандс, Кан и други чланови Рајхстага. Овај манифест износи да пангер манисте теже да изазо ву прекид преговора у Брс ст Литовску и додаје да је влада у потпу.ној сагласносги са овим проповедницима силе. У њему се даље описује како влада држи стално загворен Ра'хстаг и како спречава штампу. На завршетку се каже: »Нови и страшни покори прете немачком народу, који данас треба отворено да истакне своју одлучност да се учини крај рату.« Берн. — »Форверц« јавља да је изгорела највећа фабрика у Беч}'. ЈТот доз. — Вкјзе власти у Берлину примењују враконсеке мере протвв штрајкача. Гл.ваи покретачи нергд» мобглизсвани су баз обзир I на њихову старост. Ратно сгање проширено је и на област Вранвенбург, Нирнберг, Аптону, Бремен, Хамбург, Хемлинген и Вшдсбрук. Штрзјкачки савет нссилао је раст/рен. Ипак равница остају одтуч ни при .својим захтевима, којл се" састоје у тоие да немачка влава усвоји програм31 мир, зтснован на принципима које је изнео Тр јцки у Брест Литовску.

у борбу са полицијом и подигли барикаде на улици. Штрајкови су се проширили у целој јужној Немачко). Берн. — Један телеграм из Берлина потврфује да је шеф цивилног царског кабинета Валентини дао оетавку. На његово место посгављен је Берг гувернер исгочне Пруске. Зна се да конзервативци и војничка странка одавно нападају Валентинија. Конзерватив ни органи показују вел :к незад >вољствозбог Берговог избора и пребацује В^лентинију да је био противник идеЈа војних шефова. »ЛокалАчцајгер« тврди да ће повлачење Ва лентинијево довесги до нових и крупних промена. Цирих. — »Национал Цајтунг«, јавља да су обе странке социјалистичке у саксонском сабору одбизе да гласају за краљеву цивилИсту, зато што је саксонски крзљ једном изјавом одоорио прогрш странке »немачка отаџбина«. Ам:тердам. — В матки ратни гуд осудио је на десет година робије евглеске агијатвчзре поручнике Шолса к Вудта зато што су бацЈЛиун;мачке линије ш ачпзне ! 0 *о ре савезнвчких државника. Ова оштра кззна потекла је из с^раха немачких управљача да кемачки народ не санна встину.

избит шт/мјкови у Ларницама у Калу и и дрчхиипату. ЗАХВАЛНОСТ Дгуштво за заштвту деце дубоко благодари племе итим приложПицима, који се сећају српс е избеглвч^е деце и де» ц; изтинулих ратника: 1. ) Арт. потпук. Александру Николвћу; арт. мајсру Мих. ЈованодићЈ; арт. мајору Тодору Ркстићу; зрт. вапет. Тодссају Николзјевићу; арт. поруч ј. Драгољ. Ђорђевићу; арт. поручн. Љуби Бабићу и арт. пор. Војину Тодоровићу, који приложиш; по 10 фран. и уписаше за члана утеае кача пок. Ђорђа Протића р з. арт. капет. II кл. бив. секр. чачан. грвост. судг. 2. ) Рез. арт. пср. Тихом. С. Савићу и обв. ч нов. реда Сзети С, Сзвићу, који приложиње 25 драх. и упгспле За ред. чланове с:ога брата ; пок. Љубом.ира н сестру пок. Милеву. 3. ) Офицврина пољ. арт, пука Вард. Дивизеје, којз прилсжише 130 драх. и уписаше га редсвне чтгнове своје пок. друговл Ивапа П. Пејовића пуко*., Милор. Стам*нковића мајора, Милана Манића тапет. I кл.. Дем. Ђ рђевића каает. I кл , Луку П. Ристкћа капег. II кл. и Милака Милековића поруч. 4. ) Инж. кгпет. Живојгну Јов. Радов цсвићу, којц нри ложи 50 драх. и уписа ва члана утемељача свога зета пок. Алексу Диматријевића пуковлвка. 5. Ј Арт. пор. Александру Т, Николкћу, која праложи 30 фран. и у.шса за ред. чла на свога сесгрића пок. Милор. С. Мишића. 6. ) Арт. мајору Стојану Лчлићу и медгц. МиленкуЛилкћу, који прлложаше 50 фран. и упвсаше за чпана у темел.ача с*ог пок. брага До Јовача Ли ића оператора. 7. Ј Влтди Станковићу ца рин р 11:3. I кл. кој и приложи 30 фран. и упи^а за ред. ч ана св. г пок. с»на Нвколу Станковића, бив. бачк. чин< в твка. 8. ) В 1 зд м. Пешићу п >тп/к којз приложи 50 дрзх. и у песа за Чтана утемељача свог пск. брата Мллана Пешвћа медец. У.) Ђ - нерал штабном пуксв нику Петр/ М-рксвићу кој* попожи 50 драхми у место шестомесечног помна своме с. ну Јов-, и тиме га уписко за члана утемељача. ЧИТУЉА

-Дракољуб Јеремић суд ја првостепеног с> д с за 01 р> г бесградски, умро је у Београ ду 6‘септембра 1916' Б рг Пеливановић судија првостепеног суда за округ беогрздски, резервни капетгн умро је у Кј фу 1916. Сгасоје М. Степап.вић судаја градског крушевачког суда, резервни кас етан, погвиуо је августа 1916. Д п агутин Дртгутииовић судија Касацлоног суда, умро је у Београду 1917. Драгутвн Атанацксвзћ су дчјт Касацкон'г судцумрсгје у Бесграду 1917/ Буд^мир Маршвћаниа председнак батољск« г окружвог судг са С'дишгсм у Прилепу, умро у Партзу 1917. Ксста Растовић судтја мач ванског среског суда, умро је у Шаццу 1917. Драг. Нешковић пргдседник пс ж »ревач.чог нрвостеп -ног су да, умро ј- у Н.ци ј шуара Тихомир Жчвсовећ секретар Ачелац онсг с>дт, умло је 15 децембра 1915 у т Тр ој Гори.

СА0ПШТЕЊА Ниже именс втна ј ица пози вају се у Обавеш ајни Б ра Срп. Црвеног Крста да лично престану илп јаае своје тачне адресе, радн пријема новца: Г. Жив. Брзаковић арт. мајор, прЛјаш. ксм. кохој '. вардар. дивгзије по акту бр. 4940. 1. Ивко Ђ. Смиљковкћ поднаредник Л пољ. батерије бр. п ћОК по акту бр. 80. Г. Јован, Ђ. Петрсвић арт. иоруч. по акту бр. 4447. Г. Будимвр Ратевић учитељ допун. ком. Микра, по акту бр. 4561. Г. Мглан Д Крзтић саобр. одељеае вој, ш шга бр. 999 по акту бр. 4б9а. Леочида Бурконић из Ско пља, 1 баезни < ђачке чеге (?) неј; се јаеио својлма до сад. Умољава се сааки ко бл о њему шта знао, да то саопшти Стев. Ма ијашевићу, Солун, Ратни Пресбиро. Ф^анц Наузер ез Београда има ка{ ту од Боривоја Пели чека заробљ. уНежидеру; нека се за исту обрати Стевагу Клокј ћу шгаб пука, п. XII. Жака Гавриловић, ђш-, а редник има квр^у од Каје Миловтноввћеве из Београдг, да се 3! тсту обрати Стееану Клокићу штаб пука, п. ХН.

ЗВАНИЧНИ ИЗВЕШТАЈИ

ФРАНЦУСНИ когшш У јутру је јсдно фраицуско одељење извршило испад на сектору северозападно од Куртхон. Д1ала немачка посада од 13 људи зарс.бљена 1 е а добијено је и материјала. ЕНГЛЕСКИ КОМИНИКЕ Пук »Ливерпул« извршио је уснешан испад јужнр одАрмангје ра и довео заробљеника. Један непријатељски испад северно од Пасшанделе одбијен је. Одбили смо један непријатељски покушај препада западно од Геливеа. У току јануара добили смо 171 заробљеника. Преконок били су сукоби патрола у нашу корист у близини Мерикура и севсрно од Ланса. Непријатељска артилерија била је активна у близини Вокри и јужно од Ланса. Ам ралатет јавља да су не? мач и авиона бомбардсвтла у среду аеродрои у Есткану и Д 1 с/ погод ли ангаре и иза-

ввали ПчЈЖфе. У сугоб мапатрола оборили смо један непријагељс<и апарат а деа ошгети/ш и нагзали да се спусте. Једвог нашег апарата немт. Наша ачшни бомбардовали су Тнал и логор у Куртреу. ИТАЛНЈАНСКМ КОИ.ШНИКЕ Умерена артилеријска акција од Стелвио до ,Пјаве а јача на доњем току реке. Биле су чарке патрола на висовима североисточно од виса Грапа. ' Лепо је време-и наше ескадриле су туклс центре за снабдевање и пугеве у непријатељској позадини на висоравни Азјаго. Апарати за бомбардовање оштетили су прошле ноки аустри]ска телеграфска постројења код Калдонацо. У току дана одбили смо осам неприЈатељских апарата, од којих су 6 оборили енглески авијатичари. Осим тога запаљен је и један непријатељски балон за осмаграње.

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Берн. — П/ед све веБом опс.сношћу сд штрајкова немачка влада је пристала да дискушује о радничким захтевима. Једна социјалистичка делегација сд два аосланика састаће се са владиним делсгатима да почну преговоре за које се предви^а да Ае бити врло тешки. .Лондон. — Социјалистички во г ђа Дитман ухапшен је. Берлински листови јављају да је било великих н^рела у разним квартовима Бе]> лина. У Шарлотенбургу број штрајкача износи до 200.000. Они су ушли

Париз. — » Матен « јавља; Пемачки листови оптужују моксималисте а нарочи то Троцксг, да су они глав ни виновници данашњих нереда у Немсчкој. Рачунасе, да више од 230 фабрика муниције не ради у Берлину н у предгра1)има. Од јуче немачке вл сти не дају више следовање штрајкачима. Берн. — Док је у Берлану штрајкачки покрет више мање стабилан, у уну трашњости се све веФ>ма шири и захвата целу радничку масу. У' Данцигу штрајкује 1С.000 радника мунициЈе. Лондон. — » Тајмс « саз наје из Ам&тердама да су

»Злавичче Новине ■ објављују овај део судкске чвтуље: Н Ј.кола Јгвановић судлја краљевског првсстепеног суда, умро је у Риму апр*ла м;сеца 19.6 Драгољуб Хермановић су дијг ниглког првостепеног суда, умро је у Нашу 1916, Сава Узунсвзћ судија нашког првостепсног суда, резервни каоетан, умро је у Солуну 1916. Милета Белаковић суднја петровач ог пргостепеног суда, умро је у Крфу 1916, Гл»ша Рсгнеровдћ судија грвсстепеног гуда суда за варош Београд, умро је у Београду 1916.

МАДРПД. — Нереди у Шпонији трају и да ље. У Барселони је ју че био митинг жена на коме је учествовало ви ше од 5000 м а н и ф е с т а н а т а. ПЕТРОГРАД. — Указом максималисгичке владе ствара се народна војска под именом »Црвена Војска«, У њој ■ке биги гра^ђани старији од 18 гпдина, који су готови да погину за победу . револуционарних припципа. СРПСКН ЗВАИКЧАН И38ЕШТАЈ 21 јануара ватром смо ометали неиријатељу ме стимичио утврфивање.

МАЛИ ОГЛАСИ Винарска радња Ираклије ЗарчевиФа — Б тољца Препор/чује добро природчо вино, коњак и ракије по најумерениЈ'им ц нзма Радњ! се налази у улица.’ Макс Хардена Бр. 13. — у бллзини »Олимпоса«. 9—30 Српско 'Грговачко Друштво Улица Александра Великог број ?, обавља све банкарске, трговачке и фанспортне послове. Препоручује нашем свету, да се корист? услугама ове новчане установе за све своје послове. Врш» на својој благајни размену свнх новчаних монета по повољним дневмни курсевима. 9—10