Narod

СТР. 2

Н А Р О Д

БРОЈ 282

Одговорни уредпик Крста Љ Милетић.

ПЈтампчрија Акуаропи

с.у апарати многобројни. Они бомбардују и гађају из митраљсза свакога часа позиције, логоре, трупе у покрету и комору на свима тачкама, како прве линије тако и позадине. План неиријатсљев због овога тешко се изводн. »Ехо де Пари« јавља, обострана активност авиагичка доказује да смо у очи велике борбе.

ИЗ РУСИЈЕ Берн. — Америчка влада сматра да је сигуација у Русији промењена и дозвољава скору интервенцију Јапапа у Сибиру, да би се спречио немачки утицај у овим областима. Лондон. — Корссподент »Тајмса« у Вашингтону предвиђа, као могућу, савсзничку акцију у Русији. И поред држања Веле Куће телеграфише овај — које се односи на акцију Јапана у Сибиру, постоје разлози да се може веровати у промен} г ситуације у Русији, која ће изазвати заједничку акцију Савезника, чији је цил> да сс узме од Немаца све оно, чега су се дочепали. . Париз. — Поводом евентуалне интервенције Савезника у Русији, социјалистички листовн и органи анархиста, који излазе у Москви, објављују чланке, у којима кажу да Ке интерненција Савезника у Русији обележити еру народиог прспорођаја и изазвати борбу за независност и неприкосновеиост отаџбине. . Лисговн унукују позив на руски народ, којн садржава овакав пасус : »Народе! Ти си на ивици пропасги. Збаци са твојнх очију бољшсвичку копрену и знај да Лењин и Троцки раде као издајници«. ДУНАВСКО ПИТАЊЕ Париз. — Јав.љају из Јаша: Министри Француске, Ечглеске и Италије изјавили су румунској влади, да њихове владе сматрају као нспостојеће све аранжмане утврфене без њих, којс се тичу пловидбе на Дунаву. Ово пигање може да се реши само по закључењу општег мира. Министри су се уздржали да говорс о последицама привременог режима.

ТИРОЛСКИ НЕМЦИ Цирих. — Тиролски ли стови публикују резолуцију, којује изгласао немачки народни тиролски збор у Шгерцингу. У резолуцији се износе ове тачке: Закључење мира у смислу успеха аустријског оружја: да се принуди Италија на лсправку грачице ц на ратнV оштету; реоргаиилација савеза Аустрије са Нсмачком, претворивши га скономску и војничку заједиицу: . 1 авоћењс у Ау-

етрији немачког државног права и немачких држав них установа; одбијање а спирација сезерпих и јуж иих Словена у погледу ства ра 1 ва њихових држава; уједињење и недељивост Тирола од Куфштајна до области Вероне; одбијање ма којег захтева за аутономију италијанског Тирола; никаква амнестија трентииским издајницима ни дознола за повратак у завичај; конфисковање њихове имовине у корист тиролских Пемаца; наименовање једног Немца затрентског бискупа; иобољшање управе Тирола нарочито у погледу животних намирница. ХАРДЕН 0 САВЕЗУ Париз. — Јављају из Амстердама: Максимилијан Харден, коментаришући у »Цукунфту« одлуке, које су донели два цара, руга им се и назива их »утопијапројекта мителеуропе«, нарочито у ногледу склапања саве»а Немачке са Аустро-Угареком.

0СЛОБОЂЕЊЕ НАРОДА Лондон. — Лондонски председиик општине дао је банкет у част италијанских универзигетских професора, који сада путују кроз Енглеску. Меку позванима били су и дипломатски 11 ре дсга в н и ци Ф ранцу ске, Италије, Лапана, Кине, Србије, Америке и Бранилије. Лорд Сесил држао је говор, у коме је измећу осалог рекао: У штампи и иначе много се говори о распарчавању Аустрије. Тај израз није гачан. Савезници нису никад желели распарчавање ма које државе, већ они траже Ослобоћење иарода који с\ под гућо.м управом, да би им дозволили да буду госиодари своје судбине и да уживају иета права као и остали слободни народи: Овај се принцип примењује на Аустрију као и иа остале државе. Шго се.тиче Италије, говорник каже, да силе Споразума неће прекинути свој напор док цело игалијанско становништво, које јс сада под туфом управбм не буде уједињено са мајком отаџбином.

Дневне Вестн ДОЛАЗАК Г. ВЕНИЗЕЛОСА Данас се очекује долазак господина Венизелоса у Солун. БОМБАРДОВАЊЕ БНТОЉА За прошлих 24 сата непријатељ је избацио на варош и на периферију 66 граната. Рањени један човек и две жене. Порушено и оштећено 7 кућа. ПЕРА ЈАНКСВИТ Управник Царинарнице Београдске у пензији, инспектор Срп. Бродар. Друштва, 11ера ЈанковиТ умро је 20 априла у Лезену. Важио је као вредан и интелигечтан чиновник. Био је угледанчлан радикалне странке. ПЛРАСТОС Друштво за заштиту деце даваће парастос својим умрлим члановима у 10 часова прс подне 12 маја о. год. у српској цркви у Водену. Извештавају се чланови Друштва, као и дечји пријатељи, и моле се да дођу на парастос.

ФОТОГРАФИЈЕ ИЗ СРБИЈЕ Моле се именована лица да пошљу Обавештајиом Оироу у Солуну своју тачну адресу, поаивајући се и на редни број фотографије, какоби им се нсте могле доставити. 373 ПавловиТ. Светозар од Исидора Павловика и другова из Пармза. , 374 Поповић М. Влади.мир трг. из Крушевца, евом брату. 375 Марковић Зори Вранеши од Љуб. МаркониТ.а војника враћена.

333 Врачарић Миодраг за Вел>у од Јјосиљке п Славке Стојковн+.-Крушевац. 370 Ракић Тихомир Р. одбрата Јсрсмије и Светолика Велико Орашјс. 377 РанегиТ. Во.јин од еестре Милице-Чачак. 378 Ранковић Љуба учитељ од Обреније ЛазаревиТ. - Аранфеловац. 379 РанфиТ. Новица наред. од Руже, Умчари-Гроцкз. 330 РњаковиФ Јеротије одсестре Вукосаве-Крагујевац. 331 Савић Милоје бр. п. 28 ш. бат. 2 чет. од Јована Радовановггћа Француска. 382 Савић Мирко 5 п. 1 бат. 1 ч. од Јулке, Л.убе, и Милке, Београд. 383 СтајиТ.и Велимир наред. н Вели.мир СтајиТ. пребегли војници ив Аустрије384 СтојановиТ. Љубомкр'свом брату-Крушевац. 385 'ГомиТ. Љуба од снајке Ленке и мале Косе-Лранфеловац 386 ЦветковнТ. Драгољуб Стојанчин од Добриле н Иаден;де Г редиг. 387 ШћепоннТ. Драгомир пољ. арт. 2. поп. Г. Милановац. (НаставиТ.е се)

{стобран Каио Силс потиуно је одбијек. У Кава Цукерина једна наша патрола растерала је једну непријатељску предстражу и уништила њене одбранбене организације. Наши и савеамичкн аероплани оборили су гри непријатељска ае-

роплана, а два су принудили да се спусте. Бомбардовали смо код Мота ди Ливенца непријатељске аеродроме, а на висоравни Ааиаго трупе и комору у покрету. Мајор Барака добио је тридесет другу победу у ваздуху.

Н А Ј Н 0 В И Ј Е В Е Е Т И

ЛОШТА ЗД СРБИЈУ Милија В. МагиТ. 1, 1, бр. п. 44 јавља сестри Лепосави В. Матић у Наталинцнл 1 а, да је здрав као и браФа Милутин и Миленко. Такође су здравиМилан и Чедомир Миљковић. Периша ИвовиТ.. Стојан ЗлатковиТ 3 брд. бр. п. 216. јавља својој жени Зорки у Прекадину, да је здрав.

САОПЈЛТЕЊА. Боривоје В. ЛазиТ., 4, 3, бр. п. 96 молн Јована Ђ. Миросављевића електротехничара, ЂорТ,а ЦвијиТ.а и Милана Н. КалабгРћа п. поруч. да му се јаве. Никола Беатовић, добровол.ац-жандарм, 3 чета 1 бтаљон бр. п. 83, моли Константииа Јоксимовпћа поруч.. да се јави на горњу адресу, има пакет из Америке од оца Антуна.

ЗВАНИЧНИ ИЗВЕШТАЈИ

ДРЖАЊЕ ТУРСКЕ Ц и р и х. — »Франкфуртер Цајтунг« пише да Турска оклева да ступи у нови савез ценгралних сила, пошто се њени интерсси косе са бугарским. Турска неће приступити овом савезу — каже лист — ,него тек онда, кад несугласице са Кугарском буду регулисане у њену корист. КИНА И ЈДПАН Вашингтон. — СпоЕ м између Јаиана и г, кбји јс учињен бсз учешћа Савезника примљен је од Савезника. ФРАНЦУСКИ К01У1ИНИКЕ 213 сата. — Безпрекидна артиљеријска активност на неким тачкама јужно од Авре. Никаква пешадијека акција. Један непријатељски испад у пределу шуме Монживал угушен је нашом ватром. Наше су патроле ушле у непријатељске линије у 'Шампањи, у шуми Авокур и у Вевру. Задобили смо зароВљеника иматеријала. СОАУНСКИ ФРОНТ Рлд патрол.а на разним тачкама фронта. Енглескису авиатичари бомбардовали депое у пределу Сереза. АМЕРИЧКИ КОМИНИКЕ У Лорену при сукооу извидница Амери канци су заробили неколико људи. Интензивнија обострана артиљеријска активност на оврм сектору и уВевру. ЕНГЛЕСКИ КОМИНИКЕ Непријатељ је напао прошле ноћи на један наш пАложај на сектору шумеАвлен; два наша човека нема. Мисмо извршиш усп.°шан испад у близини Ајете и Боазије Сент Мар наневши нсприја-

тељу гуоитке и запленивши један митраљез. Непријатељ је покушао испад на нашеположаје код али је био одбијен нашом пушчаном и митраљеском ватром. Непријатељска је артиљерија била активна прошле ноћи у долини Анкра, јужно од Ланса, источно од Робека и источно од шуме Ниеп. Доцније.—Преко ноћ одбили смо непријатељске испаде у шуми Авлен и јужно од Ебитерне нансвши непријатељу губитке. .Један део наших трупа напао је један немачки митраљез, који је био у шуми Авлен, и уништио га. Французи су прошле иоћи једним успешним испадом северно од Бајела- и западно од Локра задобили заробљеника и један митраљез. ИТАЛИ.ЈАНСКИ КОМИННКЕ На брдовитом фронту уобичајена обострана артиљеријска активност и рад наших извидиица. Одбијене су неприЈатељске патроле у Вал Арса. На јужним обронцима Сасо Росо била је жива борба. Дуж ГЈјаве повремена интензиннија артпљеријска ватра. Једап пспријатељски напад на мо-

Париз. — Хавасова Агенција јавља: Немци еу отпочели зкестоку артиљеријску припрешу, употребљујући загушљиве гасове. Авиагика је удвостручила активност. Листови истичу, да ће велику улогу играти авиатикау скорој битци. Берн. Према »Локал Анцајгеру« жетва у Турској биће врло слаба услед немаља радне снаге. Париз. — »Екселсиор« пише: Битка је је већ почела у ваздуху кад линијама, логорима и непријатељским комуникацијама. Надмоћност наше авиатике је огромна. ()д авиатике ће зависити много судбина будућс немачке офанзиве. Париз. Потписан је нов сг.оразум измефу Немаца и Белгијанаца о размени саробљеника. Вашингтон. — Румунски посланик код Сједињених Држава дао је оставку. Рим. — И поред пораза румуаског, Румуни из Маћ&рске продужују акцију против Мађара за одбрану својих народних интереса. Лист »Аз Ешт« јавља, да је на састанак представника румунске источнс православне цркве влада ма•ђарска послала свога изасланика у циљу контроле рада. Бладика Пап нијс одговорио на поздрав владе. Скуп је изгласао протест противу незаконитог мешања владе у ову ствар. Очекујући решење скуп је одложио своје седтице. Париз. — Нове америчке трупе стижу беспрекидно у пристаништа француска. Толико је велики број лаћа који превози трупе, да се искрцавање мора да врши и у пристаништима енглеским. Уверавају да месечно долази вишс, од 120.000 људи. Берн. — Из Беча: Службени лист публикује распис аустроугарског министра војног, којим се у Чешкој уводи војна дикта■гура. Берн. — Немачка штампа признаје, да је жетва у 1 ‘уму ниј и недовољна. Париз. — Швајцарска штампа пише, да је у изгледу оставка председника пустриске владе Сајдлера. Лондон. —■ »Дељи Телеграф« јавља : У Берну су се еаетали делегати Италмје и Немачке под предосдништвом прсдсодника швајцарске рспублике, ради

размене оболелих заробљеиика и инвалида. Седнице су отпочеле. 'Берн.— Цар Карло је стигао у Цариград. На сганици Сиркефи дочекао га је Султан, турски принчеви и кедив. Одсео је у двору Јилдизу. Лариз. — Листови јављају, да је поручник Фонк оборио три иова аероплана. Према доме однео је четрдесет пету победу у авијатици. Париз. — Фрпнцуска влада протерала Је из Париза дописника »Манчестер Гвардиана« због тога што је индискрецијом јавио свомс листу о п и с м у цара Карла. Штокхолм. — По повратку са излет 1 над Лондоном, два су немачка авиатичара била принуђена да се спусге у море код Догербанка. Спасли су их шведски рибари, а затим су одмах интернирани. Б е р н. — Немачка влада известила је бољшевичку владу, да признаје анексију Баеаррбије Румунији. Париз. — Јављају из Вашингтона: Према изаештају министарства марине, америчка марина јако ће повећати патролне јединице које оперишу у водама европским. —Контингенти маринске авијације појачани су, исго тако су и поморске рагне јединице огромно појачане.

МАЛИ ОГЛАСИ Српски Магацин — Душана Стојановића, улица Навахија Лимно бр. 30, пошавши од хотел »Париза« ка г.окривеној чаршији, прва улица десно у непосредној близини Бурмали џамије. Има на стоваришту разне сорте гарантираночислогприродногви- на у бурадима и флашама, које нарочито препоручује српским менажама. Магацин је обилно снабдевеи коњаком, ликерима, ракијом и осталом робом. Продаја на велико .и на мало. Цене умерене. 8—10

Српска књижара М. Ристивојевића код Беле Куле, препоручује разне српске књиге и романе, разне граматике, речнике и уџбенике, за. 5 г чење страних језика, календаре велике и мале џепне, дописне карте беле и друге. 18—30

Српско Трг. Друштво. Улица Александра Великог број 7, обавља све банкарске, трговачке и транепортне послове. Препоручује иашем свету, да се користи услугама ове новчане усганове за све своје послове. Врши на својој благајни размену евих новчаних монета по пово.љним диевним курсевима.