Narodna milicija

својих господара —- империјалистичких обавештајних служби.

У смрадном троцкистичко - бухаринском подвемљу повезали су се у јединствену целину — троцкисти, зиновјевци, бухаринци, риковци, мењшевици и есери. Према инструкцијама фашистичких обавештајних служби, гнусни издајници нису се устручавали ни пред каквим злочином упереним против совјетских народа. Органи државне безбедности ОССР-а, под руководством Бољшевичке партије и великог Стаљина, размрсили су клупко мрачних непријатељских злодела. Раскринкавањем веома, вешто маскираних, у подмуклости и провокацијама, префињених, троцкистичко-бухаринских ниткова, стране обавештајне службе изгубиле су из руку свој најјачи адут.

Победа социјализма у ООСР-у и ликвидација свих експлоататорских елемената довела је до невиђеног морално - политичког јединства, совјетског народа. И кад је избио највећи од свих ратова, Други светски рат, немачки фашизам није могао наћи ни најмањи ослонад у нашој земљи. Совјетски људи, надахнути узвишеним и племенитим циљевима, једнодушно су стали на браник своје велике социјалистичке домовине, показајући примере херојства. на фронту и у позадини. Цео свет је увидео снагу совјетског патриотизма, јединство и монолитност совјетског народа. У Совјетском Савезу није било пете колоне, како је то био случај у капиталистичким земљама. Ови напори страних обавештајних служби разбијали су се о неразрушиво јединство совјетског народа, и били паралисани активношћу органа државне безбедности, Совјетски органи државне безбедности будно су штитили оружане снаге ОССР-а и совјетску позадину од смицалица немачких шпијуна, обезбеђивали су чување војних тајни, хватали су и раскринкавали агентуру немачке обавештајне службе и хапсили издајнике отаџбине.

Овршио се рат. Побеђени су и хитлеровска. Немачка, и империјалистички Јапан. Међутим, делатност иностраних обавештајних служби против Совјетског Савеза, није престала. Џотхвати светске реакције постали су у последње време још обимнији. Амерички империјализам је прешао на агресивни, отворено експанзионистички смер. Друг А. А. Жданов је.указивао да су највлобнији, неуравнотежени империјалистички политичари, трагом Черчила почели да истичу планове о што скоријем отпочињању превентивног рата против ОСОР-а, Стога, је разумљива појачана активност империјалистичких обавештајних служби против Совјетског Савева и земаља нове демократије. Судски процеси који су се одиграли у Бугарској, Румунији и Мађарској, убедљиво показују како капиталистичке обавештајне службе искоришћавају снаге унутрашње реакције за своје гнусне, рушилачке циљеве.

Инострани обавештајци не презвају ни од каквих средстава да би што је могуће више укоренили своју атентуру, да би увукли у своје мреже потребне им људе, и да преко њих добију потребна, обавештења. У арсеналу империјаистичких обавештајних служби налазе се и најгнуснија и најсуровија средства. Ето зашто сваки совјетски грађанин треба свуда и на сваком месту да испољава потребну нужну политичку будност. Дешава, се да по неки совјетски грађани, желећи да се похвале својом обавештеношћу, избрбљају о извесним тајним подацима, што шпијуни страних земаља врло вешто искоришћавају. У извесном делу наше интелигенције још се нађе трагова клањања, пред иностранством и пред буржоаском културом. Међутим, слабљење осећања, достојанства совјетског грађанина, осећања поноса на свој

народ, на своју социјалистичку домовину — често повлачи за собом крупне грешке и баца човека у наручја непријатеља.

Совјетски људи будно чувају безбедност своје велике социјалистичке отаџбине. У подршци и помоћи милиона, совјетских грађана, органи безбедности СССР-а црпу снагу која им омогућује да пресецају разорну делатност империјалистичких обавештајних служби.

Феликс Едмундовић Ђержински

Партија и велики Стаљин уче совјетски народ да увек буде спреман и изванредно обазрив.

»Неопходно је потребно имати на уму и никада не заборавити — говорио је друг Отаљин у свом реферату на фебруарско- мартовском пленуму ЦК СКП(б) 1987 год., — да је капиталистичко окружење основни фактор који одређује међународни положај Совјетског Савеза.

Памтити и никада не заборављати, да ће све дотле док год постоји капиталистичко окружење постојати и саботера, и диверзаната и шпијуна и терориста, који ће бити отпремани у позадину Совјетског Савеза. од стране обавештајних органа страних држава, имати то на уму и водити борбу против оних другова, који потцењују значај факта капиталистичког окружења, који потцењују снагу и значај саботаже. «

Поникла и прекаљена у борби против безбројних непријатеља совјетске државе, совјетска обавештајта, служба дочекује своју тридесетогодишњицу. Током протеклих 30 година, органи државне безбедности неустрашиво су извршавали свој тешки задатак, чувајући интересе наше социјалистичке отаџбине и бдијући над мирним радом њених грађана.

Данас, на дан тридесетогодишњице органа државне безбедности, читав совјетски народ упућује топле поздраве славним совјетским обавештајцима. Совјетски народ је уверен да ће трудбеници државне безбедности ОССР-а и убудуће чврсто стојати на стражи велике социјалистичке државе, немилосрдно се борећи против шпијуна и диверзаната, посланим на територију наше земље, Гаранција зато је бескрајна оданост совјетских обавештајаца делу социјализма и њихова нераскидива, повезаност са радним масама, гаранција је зато мудро руководство Бољшевичке партије и нашег великог вође

друта Стаљина. (Игвестија бр. 9521)