Narodna milicija

ЈЕЗЕМЈ КЕОЗ МАВОРХЕ МИЛОЈЕ Џ 7АОКЕВЏ

Kao svake tako i ove godine održan.

je jesenji Kros. širom cijele zemlje, Desetine hiljada fiskulturnika i ostalih građana iz mnogih društava i ustanova nastupili su na krosu i takmičili se, polučivši time značajne uspjehe, a ujedno su uvidjeli da su kros — trčanja od neorocjenjive važnosti za organizam.

Dobro je poznato da trčanje u priroJi veoma povoljno utječe na čovjekov organizam, da razvija i jača ne samo mišiće, nerve, srce, pluća itd., već snaži volju, razvija borbenost i čini da svaki pojedinac savlada i one prepreke za 'koje je mislio da ih neće moći savladati. Pored toga svaki onaj koji„izađe u prirodu, koji trči, preskače razne jaruge, grmlje i druge prepreke ošjeća se jačim, veselijim i zadovoljnijim, a time i sposobnijim za vršenje svojih dužnosti u običnom životu. |

Uvidjevši. ogromnu. važnost krosa, kao i potrebu da naši milicionari budu što snažniji, zdraviji i poletniji Uprava Narodne milicije grada Zagreba i FD »Milicionar« nastojala je da po mogućnosti što više milicionara izvede na jesenji kros. U tome se je uspjelo. Milicionari iz mnogih četa, Škole Narodne milicije i sa tečaja za fiskulturne rukovodioce, takmičili su se kroz nekoliko dana u prirodi na Kajzerici i Maksimiru. |

Bilo je mnogo početnika koji su sa nepovjerenjem gledali na kros. Smatrali su takvo takmičenje teškim i nemogućim, a pogotovo kad se trči u vojničkim cipelama, hlačama i to 1.5—2 kilometra. Ali i ti kolebljivci na kraju su se ipak odlučili. Vidjeli su da' svi njihovi drugovi trče i vraćaju se kroz kratko vrijeme, živi i veseli, pa su onda i oni pokušali trčati. Naravno, i oni su došli na cilj uvjereni da to nije ništa strašno i nemoguće već korisno i potrebno, te će sigurno drugi puta biti prvi u propagiranju takvog trčanja.

U trčanju krosa na Kajzerici naročito Su se ištakli miličionari sa tečaja za fiskulturne rukovodioce, zatim pitomci iz Škole vatrogasne Narodne milicije, kao i milicionari vatrogasne čete, konjičke čete i čete. za obezbeđenje. Među pojedincima bilo je vrlo dobrih, koji su, iako sa malo. treninga, pokazali lijepe rezultate. Potrebno je istaći milicionare: Škaru, Obradovića, Šaponju, Barlovića, Kuneša, Ćinića, Šepada, a i mnoge. druge koji bi sa pažljivim treningom mogli postići daleko bolje re-

zultate.

Pored gore navedenih potrebno je ištaći pitomce· iz Škole Narodne milici~

je, kojima je, zahvaljujući razumjevanju rukovodstva Škole, omogućeno skoro u cjelosti izići na kros. Taj kros, iako je održan bo neugodnom i kišnom vremenu, ipak je potpuno uspio. Oko 800 mladića, zdravih i poletnih takmičilo se toga puta u Maksimiru predvođeni svojim predpostavljenim „rukovodiocima. Vod po vod redao se na mjesto starta i

jom. borbenošću. Tako na pr. Milinović Marko, Jurković Slavko, i još neki drugi, odlični su pojedinci, kojima bi trebalo omogućiti dalji razvitak.

Sve su to mladi ljudi puni poleta, ambicije i volje, koji bi mogli našem cjelokupnom sportu, a posebno u našoj Narodnoj miliciji podići ugled i na tom polju. ·

Sa jesenjeg. krosa NM u. Zagrebu

po dolasku na cilj jednih, odlazili su drugi, da kroz šumu, uz brdo, oko jezera pokažu svoje sposobnosti i u međusobnom takmičenju pokažu »ko je brži«. To je bio veseo dan — manifestacije mladosti — dan koji će sigurno i samim pitomcima dugo ostati u sjećanju sa željom, da im se ponovno pruži prilika oprobati svoje znanje.

I na tom krosu bilo je mnogo vrlo dobrih pojedinaca koji su se istakli svojim trkačkim sposobnostima i SVO-

„MILICIONAR“ (B:OGRAD)

Jedanaestog decembra ove godine, održan je u Pančevu rvački susret, za ekipno prvenstvo Vojvodine, između »Milicionara« iz Beograda i »Dinama« iz Pančeva. Posle lepih borbi meč se završio sa nerešenim rezultatom 8:8. Tehnički rezultati su sledeći:

U muva kategoriji Balan (»Dinamo«) pobijedio je Novakovića tušem u petoj minuti. U bantam kategoriji Putnik (»Dinamo«) pobedio je Stefanovića tušem u jedanaestoj minuti. U perolakoj kategoriji Sunajce (»Milicionar«) pobedio je Kranjca tušem u četvrtoj minuti.

Preko 1200 milicionara koji su učestvovali na jesenjem krosu u Zagrebu lijep je broj, a ujedno i primjer ostalima da se organizovanim radom i voljom, te razumijevanjem rukovodstva, mogu postići dobri rezultati.

Treba i ubuduće nastojati da na krospriredbama, broj milicionara bude još veći, te da po mogućnosti učestvuju i oni, koji vrijednost krosa još nisu dovoljno shvatili.

- „DINAMO“ (PANČEVO) 8:8

U lakoj kategoriji Bohutski (»Milicionar«) pobedio je Fridla tušem u prvoj minuti. U Velter kategoriji Jovanović (»Milicionar«) pobedio je Lelika tušem u prvoj minuti. U srednjoj kategoriji Ponjović I (»Milicionar«) pobedio je Mihajlovića tušem u trećoj minuti, U poluteškoj kategoriji Terzić (»Dinamo«) pobed:o je Mirosavljevića tušem u prvoj minuti. Pošto »Milicionar« nije izveo pretstavnika u teškoj kategoriji, to je »Dinamo« dobio ovaj meč bez borbe. Konačan rezultat je 8:8. Meču je prisustvovalo oko 500 gledalaca.

25