Narodna milicija

Dr. Petar Trifunović

Kurs šahovske teorije а росепике

Pomicanje figura na Ššahovskoj tabli beleži se pomoću posebnog sistema koji se naziva šahovКа ађеседа ili šahovska notacija.

Najpre se beleži redni broj poteza, i kod toga potez beloga i odgovor crnoga nose uvek isti edni broj. Zatim dolazi oznaka figure koja se pomiče. Oznake figura nalaze se u tablici otštamрапој U broju 3 časopisa »Narodna milicija«, te je nepotrebno da, se to ovde ponavlja. U toj tablici, pod rubrikom »oznaka« data su slova kojima se označuju figure. Ta slova nije teško zapamtiti, jer je za oznaku svake figure uzeto početno slovo njenog naziva. Kod beleženja poteza koji čini pešak ispušta se oznaka P, i u tom slučaju dovoljna je samo oznaka polja.

Posle oznake figure dolazi oznaka polja sa kojeg figura polazi i polja na koje ona po izvršenju poteza, dolazi. Oznake tih polja odvojene su ер Исота (—) kada se figura samo pomiče, ili vimgkim „brojem deset (X) ako je istovremeno meta protivnička figura.

Ova tablica pokazuje kako se označuje polja. Rinije (vertikale) označene su slovima, 4, ба а 4, е, 1, g, h, a redovi (horizontale) 1, 2, 3, 4, 5, #, 7, 8. Tako se kaže да bele figure leže na prvom i drugom redu, a crne na Osmom i sedmom. Beli topovi u svom početnom položaju naЛазе se na a- i h-liniji, a ocrni lovoi ma &- i 1liniji, Kako se pronalazi određeno polje na ptimer f5% Pogledaćete koja je linija na tabli oznaena slovom f i kad se utvrdi o kojoj se liniji · radi, treba još samo pronaći gde peti red seče T-liniju, i tu je traženo polje 15. Pokušajte sami sa drugim oznakama polja na šahovskoj tabli bez figura i videćete posle nekoliko pokušaja koliko je jednostavan ovaj sistem oznake šahovskih polja, -

Pored već iznetih oznaka figura i polja u šahovskoj abecedi postoje još sledeći znakovi:

— za malu rohadu

#-—0—0 za veliku robadu У

– označava. pokretanje Jligure s једлос polja na druge

“'ŠAHOVSKA ABKGCEDA

Х služi kao oznaka za uzimanje protivničke figure takođe oznaka za uzimanje koja se upotrebljava u skraćenoj šahovskoj notaciji е. р. uzimanje pešaka en passant

+ та objavu šaha

E za objavu dvostrukog šaha

Е za šah-mat

! za dobar potez

%# za slab potez

54 za меКапфар ројећ — potez sumnjive vrednosti

~ za potez po volji

Niže navedena, partija sastavljena je samo U svrhu da se još jednom i još jasnije na praksi objasne znaci šahovske notacije.

Веи. К. Ове Ј. 1. ег—е4

Potezi belog pišu se ispod imena i prezimena belog, a potezi crnog u koloni ispod imena crnog. Najpre je naveden redni broj poteza. Dalje je navedena samo oznaka polja bez oznake figure, a to znači da je krenuo pešak Beli je vukao pešakom ispred kralja za dva polja. Tačkice ispod стлост znače da crni još nije odgovorio na potez beloga.

o ae 47—45

Ovđe su stavljene tačkice na sirani belop đa se ne bi ponovo izvodio njegov prvi potez. Orni je odgovorio pešakom ispred dame za dva volja. Time je završen prvi potez u partiji.

2. едх 45 И Е Beli pešak е4 члта стпос ребака db i skida ga sa table.

Ена равх 45

Степа dama uzima belog pešaka na 45. 3. 521—13 КЕ ван

Beli skače konjem (skakačem) sa gl na 13. ПС 6 Le8—>g4

Crni izvlači lovea sa c8 i postavlja ga na g4. 4. Sbi—-XKc3

Beli skače konjem sa bl na o8. dua Ddđ5—h5

Crni sklanja damu na ћ5, јег јој је zapretila opasnost od konja sa 23. 5. Lf1I—b5+ Миа Beli vuče lovca за fl na b5 i objavljuje šah ernom kralju. MW a 508—с6 Orni postavlja зуова Копја за 98 па св: Нте зе zaklanja od šaha. 6. 42—а4 5е8—716

Ovo već sami možete pogoditi, pošto smo imali objašnjenja, za slične poteze.

7. d4—05 ea Beli ·prođužuje napredovanje d-pešakom za jedno polje. Тео е 0--8—0! Oi je izvršio veliku rohadu. Pored poteza stavljen je znak usklika. što znači da je potez dobar.

8. Lb5Xc6 РК 4 Beli lovać за bb Uzima crnog konja Da 00, skida ga sa table i dolazi na njegovo mesto. аи 21 ртхсв Orni pešak b7 uzima belog lovca na с6.

5. Heli je izvršio malu гоћади. Mu: i

~

18. d5Xe6 e. p.? S a

Beli je uzeo en passant crnog pešaka na 65, ali po izvršenom uzimanju nije došao na njegovo mesto, već na e0, kao da je orni pešak bio krenuo samo za jedno polje. Pored poteza stavljen je znak pitanja, što znači da je potez slab. No beli namerno tako igra da bi se mogli izredati svi znaci šahovske notacije.

10 5 118—86!7

Oni neće да uzme belu damu, već postavlja belom ' zamku. Pored poteza stavljen je znak usklika i pitanja, što znači da je potez riskantan i da bi trebalo proveriti da li je bilo bolje uzeti belu damu.

11. e6-—e7 Lg4x13

Za ove poteze već nisu potrebna objašnjenja.

12. e7x dSD+ Пе TĐeli pešak e7 uzima crnog бора па d8 i odmah se pretvara u novu damu objavljujući istovTremeno šah crnom kralju. За се "Th8X d8

Omi top uzima novorođenu belu damu i brani ime wvoga kralia od šaha.

13. Dđixf3 Dh5xXh?-E Crna dama uzima belog pešaka na h? i daje belom mat Partija je time završena. Ova notacija upotrebljava se i u skraćenom obliku. Tako bi ista partija, koja je gore izneta, u skraćenoj notaoiji glasila:

Beli: N. N. Ornt: 3 4.

1. е4 d5 2. edb5 Dd5: 3. Sf3 Lg4 4. Scš8 Dbh5 5. Lb5+ Sc6 6. 44 516 7. 45 0—9—0! 8. 1,с6: рсв 9. 0—0 e5 10. de6 e. p.? Ld6!? 11. e7 1,13: 12. едвр+ тав: 13. Df3: Dh?: mat.

Kad se uporede tekstovi obih notacija lako je konstatovati razlike među njima:

Prvo, u skraćenoj notaciji ispušta se oznaka polja sa kojeg figura polazi. Kod figure ostaje samo njena oznaka i polje na koje ona dolazi; kod pešaka ostaje samo polje na koje on dolazi.

Drugo, uzimanje se označava gstavljanjem dveju tačaka(:) na kraju poteza (umesto X). Kad pešak uzima onda, se ne upotrebljava ni taj znak, već se umesto toga stavlja ispred slova linija sa koje pešak. bolazi (vidi u pabtiji 2.\edb i 8. be6).

Ovaj način notacije nije dovoljan ako dve iste figure mogu doći na jedno polje. To je slučaj samo kod konja i topova. U tom slučaju notaciju treba nadopuniti ukoliko je to nužno radi jasnog određenja poteza. Na primer beli topovi se nalaze na a-_ i h-liniji i oba mogu da dođu na polje di. Kad bi se zabeležilo Tdlil he bi bilo jasno koji je top kretao ali ako bi se kazdalo Tadl, onda to znači da je krenuo top koji se nalazio na a-liniji. Ili ormi konji koji se nalaze na poljima, d7 i d5 mogu oba doći na, polja f6 i b6 U ovakovom slučaju nije dovoljno kazati Sdf!6 ili Sdb6, jer se oba skakača nalaze na dliniji. Razliku ovde označuje red na kome se oni nalaze, pa treba zabeležiti S516 „što znači da je konj koji se nalazi na petom redu skočio na 16, ili S7b6, što znači da je konj koji še nalazi na sedmom redu skočio na bđ6.

Obe notacije podjednako su u upotrebi. Puna u šahovskim udžbenicima i knjigama, a skraćena u časopisima. Skraćenom notacijom obično se pišu partije na šahovskim takmičenjima, jer je 10 praktičnije i odnosi manje vremena.

а