Narodna milicija

Места тисјопага Зитзке Narodne milicije

u NR Srbiji prošla je kroz školu

_ U nastavnom programu škole za Sumsku Narodnu miliciju najvažniji su predmeti bili: zaštita šuma, dendrometrija, premeravanje šuma, obračun štete, lov i ribarstvo, šumska botanika, uzgoj i iskorišćavanje šuma. Za pojedine predmete usko je vezana matematika. pa je 1 tom predmetu morala biti posvećena Daгпја. Као о зе vidi, predmeti su prilično teški, a pogotovo kad se uzme u obzir opšte obrazovanje slušalaca koji su završili ovu školu. Bilo je nekoliko polupismenih drugova, bez osnovne škole, ali zahvaljujući naporu slušalaca i zalaganju nastavnika, obadve klase su završile sa vrlo dobrim uspehom. Pored toga, za sprovođenje programa Којес је imala škola, bilo je potrebno oko godinu dana. dok su ga ove dve klase savladale za mnogo kraće vreme.

U radu ove škole važno mesto zauzima praktičan rad, koji su izvodili milicionari posle pojedinih predava-– nja, odlaskom na teren. Na ove praktične' radove odlazilo se obično јеdanput ili dvaput mesečno. Nastavnici su slušaocima na terenu praktično prikazivali premeravanje i uređivanje šuma, udzračunavanje šuma, razne metode merenja Киђафга, upoznavamje sa raznim vrstama drveća. Tu je praktično objašnjavano čitanje karata, orijentacija. Da bi ovo bilo što uspešnije, slušaoci su па terenu razdeljivani po grupama koje su imale različite zadatke, menjajući sve ove radnje.

Važno je istaći primere pojedinih milicionara, koji su se naročito istakli u ovoj školi. Milicionar Miloš Spasojević mije imao ni osnovnu školu, a položio je sa vrlo dobrim uspehom u prvoj klasi. Bio је рт mer discipline u četi. Danas, on SVOju dužnost, koristeći znanje koje ЈЕ stekao u školi, uspešno obavlja. Takav e Slučaj ı sa milicionarom RSBmrom Horovićem. Milicionari Rajko: Marjanović, Filip AGdimović i Veliko Govedarica, bili su u prvoj klasi prva tri po rangu. Dobili su nagrade od Uprave Narodne milicije za Srbiju i ostali su kao komandiri odeljenja u drugoj klasi ove škole. Slušaocima svojih odeljenja pomagal su i umnogme doprineli bržem savlađivanju nastave, prenoseći im iskustva stečena u prvoj klasi. U drugoj klasi najbolji pitomci su bili Miodrag Carević, Petar Nedić i Božidar Stefanović. Ova trojica su takođe nagrađeni, a šest miliiconara iz ove klase je pohvaljeno. .

Uspešnom radu ove škole doprineo je najviše nastavnik Časlav Po-

·pović. Nije redak slučaj da milicio-

nari međusobno govore o pomoći koju im on daje i o njegovom metodu u predavanjima, koja su shvatljiva | svima pristupačna. Preko 50% predavanja, koja su održana u školi, održao je drug Popović. Pored toga, on je pomagao rad kružoka, prilazio pojedincima i objašnjavao razna pitanja. Jedam milicionar je rekao: »Teško je naći ovako dobrog i radnog čoveka, koji puno zna i sve hoće da pokaže. Udžbenika nemamo, a on nam sve lepo izdiktira.« Da bi mu pokazali svoju zahvalnost na svestranoj pomoći, milicionari prve klase poklonili su drugu Popoviću nalivpero i nekoliko knjiga.

. U školi su slušaoci na vreme bili obavešteni o svim događajima kroz političke informacije i raznim drugim predavanjima, a sami su pratili dnevnu štampu, ma da ih je u Dolitičkom i kulturmo-prosvelnom radu ometao nedovoljan broj prostorija.

Ova škola dala je do sada dobar kadar koji će omogućiti bolji i efikasniji rad Šumske Narodne milicije. Po završenom kursu milicionari su raspoređivani ma najpotrebnija mesta, naročito tamo gde se izvode veliki radovi, kao hidrocentrale i drugi objekti Petogodišnjeg plana, gde se sada u isto vreme vrši i pošumljavanje. Iako su milicionari iz škole medavno otišli na svoje nove dužnosti, njihov dolazak na terem već se sada oseća. Mnoge ranije greške na ovom poslu se više ne dešavaju. U Otseku Šumske Narodne milicije Uprave NM Srbije, mogu da se vide, za Ovo kratko vreme, mnoge promene u statističkim „podacima u odnosu na šumske štete, krađe i ostalo.

Pripadnici Šumske Narodne milicije, koji su završili školu, znaće, sa ostalim svojim drugovima, Savesno čuvati maše šume, koje čine našu zemlju mnogo bogatijom; oni се зе stalno sećati reči koje im je na-

čelnik Uprave Narodne milicije za.

Srbiju, general-major Čedomir Drulović, uputio na završetku rada druge klase: »Poverenje koje vam je narod dao treba da opravdate kao sinovi ove zemlje.«

PRIPADNICI NARODNE MILICIJE NR BOSNE I HERCEGOVINE DOBILI SU SVOJE ODMARALIŠTE U FOJNICI

Mali gradić Fojnica, nedaleko od Sarajeva, kroz koji protiče brza planinska rječica, opkoljen je visokom planinom. Bogata listopadna i zimzelena šuma daje mjestu i okolini lijep i privlačan izgled.

Pored šume, koja daje ljepotu i svježinu ovom kraju, okolina Fojnice je bogata rijetkim i plemenitim rudama, a zatim i radioakfivnim mineralnim vrelima, koja su poznata ioš od davnina po svojoj ljekovitosti. Tako: se i danas jedno vrelo u selu Banja, kraj Fojnice, naziva rimskim vrelom, jer je poznato još lz tih vremena kao takvo. Za vrijeme nenarodnih režima na uređaj ovih ljekovitih wrela mije se niti mislilo, iako bi se oma mogla odlično koristiti za liječenje raznih bolesti. Međutim, u želji za zaradom, kapitalisti, koji nisu imali drugih ciljeva osim profita i poslovanja svojstvenog svim kapitalističkim „preduzećima stare Jugoslavije, su ipak napravili dosta primlitivno kupatilo. Tu su se, uglavnom, mogli liječiti samo imućni, dok radnom narodu ovakvo, pa makar i primitivno lječilište nije bilo pristupačno. Poslije oslobođenja, pravilno postavljajući pitanje zdravstvenog stanja trudbenika, naša narodma vlast pristupila je uređenju svih, pa i najmanjih ljekovitih banja, i na taj način omogućila liječenje širokim slojevima maroda.

Uprava Narodne milicije za Воsnu i Hercegovinu dobila je lječilište u Fojnici, za oporavljanje i odmaranje pripadnika Narodne milicije. Lječilište nije bilo uređemo, pa su zato u toku 1949 godine preduzete mjere da se ono osposobi.

U hotelu ima oko 30 kreveta, što svakako nije dovoljno. Hotel još nije potpuno uređen i adaptiran ali ipak rezultati dosadašnjeg liječenja i Oporavka, u profekloj godini, su uspješni i zadovoljavajući. Osim brige za liječenje, dosta dobru ishranu i udoban smještai, posvećuje se velika pažnja političkom i kulturnom uzdizanju pripadnika NM za vrijeme liječenja i odmora. Mala biblioteka, šah, radio-aparat, šetnja u okolini itd. čine veoma udobnim boravak u ovom odmaralištu.

Otvaranjem ovog lječilišta, pripadnici Narodne milicije u BiH dobili su još jedno mjesto gdje će moći korisno da proveđu svoj godišnji odmor, tako, da će i u tom pogledu koristiti brigu i pažnju koja

' se svim trudbenicima posvećuje u

našoj socijalističkoj. domovini.

13