Narodna milicija

И

U GRADU OPATIJI OTVOREN KLUB NARODNE MILICIJE

Na zajedničkom sastanku pripadnika NM grada Opatije, koji je održan pre nekoliko meseci, donesen je zaključak da se dobrovoljnim radom urede prostorije za Klub NM i nabavi potreban inventar. Obaveza je bila da se klub završi do Dana republike ti. 99 XI ove godine. Međutim, kada su raspisani izbori za Sabor NR Hr-

na plićak u more i otuda u posudama vadili pijesak iz vode, što je pored ostalog omogućilo da zgrada bude na vrijeme osposobljena za Klub.

Na obnovi zgrade za Klub pripadnici NM su dali — što stručnih, što nestručnih — ukupno 6.329 dobrovoljnih radnih sati, čija vrijednost iznosi oko 122.000 dinara.

– SON E S

vatske, partijska organizacija NM se u predizbornom takmičenju obavezala da će Klub biti završen do dama izbora. - -

Početak, kao i svaki, bio je težak. Nedostajalo je materijala za uređaj zgrade i prostorija, nije bilo inventara i niz drugih poteškoća. Problemi su se pojavljivali jedam. za drugim, ali sve to nije moglo da skrši volju pripadnika NM u Opatiji, da izvrše datu obavezu. Tada su uzimane lične obaveze. Milicionar Mario Čarloni (u građanstvu ličilac — farbar) obavezao se da će sam izvršiti sve farsbiirske radove na preuređenju prostorija Kluba i inventara. Stolarske i zidarske radove također su izveli sami pripadnici NM.

Kod uređivanja prostorija za Klub, svi pripadnici NM u Opatiji su pokazali veliko interesovanje i samoinicijativu za rad. Ovo interesovanje i zalaganje najbolje ilustruje primer, kada su milicionari — u nedostatku

pijeska — sami se dogovorili'i otišli

Oni u Klubu lepo čitaju i odmaraju se

Svi radovi i nabavka materijala povjereni su milicionaru Joakimu Jakusu. Pun oduševljenja, sa mladalačkim osmjehom na licu, vodio nas je milicionar Jakus kroz dovršene i namještene prostorije Kluba, pokazujući nam svaku prosoriju posebno.

— Ovaj biljar je bio takoreći poipuno uništen — objašnjavao nam je milicionar Jakus pri ulazu u prvu prostoriju. — Mi smo ga popravili, nabavili potreban pribor, i sada će nam korisno poslužiti za razonodu.

Iz ove prostorije ulazi se u dvoranu za konferencije i sastanke, koja je vrlo ukusno dekorisana sa državnom i nacionalnim zastavama, kao i slika ma naših partijskih i državnih rukovodilaca. Pored prostorije u kojoj su šahstolovi, gde će se ljubimci šaha zadržavati, nlajviše nas je zaimteresovala prostorija u kojoj je smještena biblioteka. Lijepa, svijetla i potrebnim namjestajem snabdijevena soba bit će uvijek pristupačna pripadnici-

ma Narodne milicije da svoje slobodno vrijeme provedu na čitanju i učenju. Biblioteka je snmabdjevena većim brojem knjiga iz svih oblasti literature. Pripadnici NM većim dijelom . još ranije, uložili su svoje dobrovoljne priloge u svrhu kupovine knjiga. Nedavno su povećaj biblioteku sa 190 raznih knjiga i u tu svrhu utrošili 7.980 dinara sakupljenih od pripadnika NM. Na sredini sobe je postavljen dugačak sto sa stolicama, na kome se nalaze razni časopisi i listovi, na našem i talijanskom jeziku.

Na kraju je milicionar Jakus uzdigavši ramena, malo raširio ruke i smješeći se rekao: — to, sve smo mi to sami napravili. Bilo je ponekad bogami i teško. Znali smo često raditi i po noći. Ali sada barem imamo gde da se razonodimo za vrijeme slobodnog vremena.

Dvorište oko Kluba je lijepo uređeno i pretvoreno u mali park. Od tucamika su, između visokog drveća, lovorike, javora i palme izgrađeme staze, oivičene sa crvemom tucamom ciglom, a unutra je zasijana takozvana indijska trava, koja sa svojim . bujnim zelenilom, klao i ostale nasade, daje dvorištu romantičan izgled. Ispod drveća su pored aleja. postavljene Каре ха одтагапје.

Ovdje je važno napomenuti da velike zasluge za otvaranje Kluba NM ima povjerenik umutrašnjih poslova za grad Opatiju drug Ignac Kertez, koji se za cijelo vrijeme izgradnje Kluba zalagao da se nabavi potrebam materijal ı inventar za Klub. Kod izgradnje Kluba očitovala se potpuna saradnja i razumijevanje između mjesnih narodnih vlasti i Povjereništva unutrašnjih poslova. Prilikom otvranja Kluba, polit. sekretar Стадskog komiteta partije, za uspješan i požrtvovam rad ma kulturnom uzdizanju, poklonio je u ime Kometeta pripadnicima NM za potrebe Kluba radioaparat.

Ovaj uspjeh pripadnika NM u gradu Opatiji može korisno poslužiti, kao podstrek, mnogim upravama NM u kotaru i gradu, da se vlastitim snagama može izgraditi tako korisna kulturna ustamova, kao. što je Klub Narodne milicije u Opatiji.

pporučnik M. Vranešević

13