Narodna milicija

]

Dr Petar Trifunović

IZ ŠAHOVSKE TEORIJE

(nastavak)

PRAKTIČNA ZAVRŠNICA

Osnovni principi.

Pre prelaza na navođenje osnovnih principa za odigravanje čistopešačkih završnica (u kojima se nalaze kralj i nekoliko pešaka sa svake strane), potrebno je kazati nekoliko reči uopšte o praktičnoj završnici, O ZaVIšnici Која se redovno javlja u praktičnoj partiji.

Kao karakterne orte završnice, za razliku od otvaranja i središnje igre, javljaju se:

1. porast aktivnosti kraljeva. usled umanjenja broja borbenih jedinica (redovno usled izmene dama; ili ako su dame ostale na ploči to usled izmene svih ostalih figura) kralj dobiva mogućnost da aktivno učestvuje u jgri, jer je prestala opasnost od maftnog napada ili ie postala vrlo malena;

9. porast Vrednosti pešaka, jer nost njihovog izvođenja u damu puno realan izgled;

3. porast vrednosti topova kao najsposobnijih figura za borbu protiv pešaka i stešnjavanje slobode protivničkog kralja;

4. pozicioni i tehnički metod potiskuju u pozadinu kombinaocioni; kombinacije u zaVIŠnici pojavlju se vrlo retko.

Iz ovih osobitosti proizilaze osnoVbni principi kojima, se treba rukovoditi pri Oodigravanju praktične završnice:

1. CENTRALIZAOIJA KRALJBVA. Vrlo važan princip koji treba stalno imati na umu. ДЈ završnici kralj postaje najjača figura i treba da sudeluje u napadu i u odbrani. Prema tome on treba da se. nalazi na takovom mestu, odakle u svako doba može preći na ona mesta па ploči gde se pojavljuju slaba, polja (svejedno vlastita ili neprijateljska), i da istovremeno sprečava ulazak nepri-. jateljskih figura u svoj položaj. Oba zadatka ostvaruju se obično dovođenjem kralja u centar, jer tu drži centar, a istovremeno može da se prebaci na jedno ili drugo krilo, već prema tome gde se pojavi mogućnost napada, ili potreba odbrane. U svakom slučaju, preporuča se kao pravilo, držati kralja ispred svojih pešaka.

je mogućdobila, pot-

Princip centralizacije ima svoju vrednost i u odnosu na druge figure.

9. Pravljenje slobodnog pešaka. Motiv pretvaranja pešaka u damu provlači se kroz sve završnice kaj orvena nit. Razumljivo je otuda kakovo veliko značenje dobiva slobodni pešak; ako ga nema, onda ga treba napraviti. U borbi za stvaranje slobodnog pešaka i njegovo provođenje bitnu ulogu igra konžjiguracija pešaka obih protivnika; ako u sredi-

šnjoj igri jedan od njih ima udyvojenog, slobodnog ili udaljenog pešaka itd., to se to gotovo i ne oseća, dok se te osobitosti Dpešačke pozicije u završnici pojavlju kao rešavajući faktor u igri.

Еуо: ауа najjednostavnija primera:

Orni с-ребасј su udvogstručeni, i usled toga tri bela pešaka mogu zadržati četiri ora. Beli u stvari igra s pešakom više (pešak f4). Orni se nikako ne može osloboditi udvojenih pešaka: ako 1.... 24 10 2. ђе: bot grad 65 4. K#8 KIiI6 5. Ke4 j beli lako, dobiva; ako lj. bi too od: dkovl,.... MH #0, 9.)04 itd.

Beli pešak-a4 nalazi se udaljen od drugih pešaka. U završnici imati takovog pešaka obično znači imati prednost, jer se pomoću žrtvovanja toga pešaka može odvući protivnički kralj od drugih važnijih mesta: 1. а5

262. аб Коб 8. Ка5: Каб; 4. Кеб Кђ6 5. К16 Кев 6. Kg6: i dobiva. S mekim specifičnim osobinama raznih

oblika završnice (pešačke završnice, damske, topovske itd.) čitaoc će biti upoznat u docnijem izlaganju.

РЕЗАСКЕ ZAVRŠNICE (KRALJ I NEKOLIKO РЕЗАКА SA SVAKE STRANE)

Pešačke završnice, u kojima obe strane imaju po kralja i. nekoliko pešaka, imaju ogromno značenje u praktičnoj igri radi toga, što na čistopešačke završnice mogu biti svedene i druge završnice sa pešacima i figurama.

Karakterna svojstva pešačkih završnica su:

1. Materijalno preimućstvo od jednog pešaka, pri približno jednakim uslovima, pokazuje se gotovo uvek rešavajućim. Kod razrade završnica, s jednim pešakom | dva pešaka protiv jednog, mi smo videli, da tu preimućstvo od jednog pešaka nije uvek bilo dovoljno za dobitak partije. Noj što je veći broj pešaka na ploči, to su veće i šanse na dobitak partije, i kod tri pešaka prema dva dobitak je gotovo uvek moguće smatrati obezbeđenim, izuzev slučajeve jasno nepovoljnoga poloažja pešaka i kralja; izvesne šanse na neodlučna ishod ima slabija strana, ako su pešaci raspoređeni na, jednom krilu.

9. Svaka slabost u rasporedu pešaka dolazi do osobitog izražaja u završnici, jer ne može biti kompenzirana kontra-napadom figura na protivničke pešake.

93. Naročitu snagu dobivaju:

a) slobodni pešak, branjen drugim pešakom, jer takav pešak kao magnet prikiva uza se protivničkog kralja, a sopstveni kralj na taj način dobiva slobodu manevrisanja,

b) slobodni udaljeni (od drugih pešaka) pešak, jer žrtvujući toga pešaka odvlači se protivnički kralj na stranu od odlučnog · bojišta, i kralj druge strane bez ikakovih smetnja kupi preostale pešake.

Za pravilno odigravanje pešačkih zavVIšnica veliko pmnačenje ima dojbro poznavanje osnovnih principa pešačke završnice i tehničkih pomagala, jer 10 omogućava, bržu i lakšu analizu pozicije. O tom je već bilo govora: 1. pravilo opozicije, 2. teojrija odgovarajućih polja, 3. pravilo kvadrata, sa primedbom, da ono vredi samo- u slučaju, ako na putu kralja nema pešaka, 4. pravilo sedmice.

Ovde će biti izneto još jedno pravilo: kad na jednom krilu postoji preimućstvo od jednog pešaka, a pešaci su raspoređeni jedan naspram drugog izuzev jednog, tada je ха pravilan način realizacije pešačkog preimućstva potrebno da se prvo pokrene pešak koji naspram sebe nema protivničkog pešaka. Uzmimo za primer sledeći položaj:

Pravimo 1. -„, bol, zatim at i na kraju b6—5b5. Pogrešno 1. ... a6% radi odgovora beloga 2. a5l, i orni se pešaci više ne mogu pokrenuti. Na ovaj isti položaj nadodajmo još belog pešaka па b4 i ornog na o7. Prema onome kako smo kazali treba igrati prvo 1. ... 06!, zatim b6 i o6—05. Pogrešno 1. ... b6? radi 9. b5! i ommi pešaci postaju nepokretni. Ili 1.

- a62?.9. a5! b6 (posle b5 ili c6 orni pešaci

Si DI овалан је фи Бо ривала 9. ). „UDBB) Поа ab5: sledi 4. ba6: ili 4. ak i beli dobiva.

Navedeno pravilo biće još lakše zapdmtiti, ako se u položaju na dijagramu beli pešak postavi na polje a5; tada nikome ne bi palo na pamet da“ odigra l ,.., a1—2a6%, јег је posle toga očevidno da više ne može роктеШи pešake, već bi svak odmah igrao 1. ...

и Pešacke završnice samo na oko izgledaju jednostavne; a u stvari mnoge od njih spadaju u red teških završnica, jer njihovo odigravanje iziskiva majveću tačnost. Veliko značenje, što ga u pešačkim završnicama ima dobitak tempa, i običan pričekni potez (u Dpoložajima, iznudnice), iziskiva od igrača naročito duboku analizu položaja, pre nego li se reši na izmenu poslednjih »ligura«, jer su inače sa prelazom u pečašku završnicu moguća« iznenađenja svake vrste. Evo nekoliko primera iz majstorske prakse. 5

31.