Narodna skupština

СТРАНА 496 НАРОДНА СКУПШТИНА.

Пошто је већ 1 час по подие, је ли пољна Скупгатино да закључимо седпицу? (Јесте). Данашњу седиицу закључујем и заказујем другу сутра у 9 часова пре подне. На дневном реду биће : претрес у појединосгима данашњег закона; затим друго читање закона о судијама и треће мшшстар грађевине одгоиараће на интерпелације. Састанак трајао до 1 сата по подне.

47 САСТАНАК 2<> јануара 1891 год. у Београду

ИГЕДСЕДАВАО ПОТПРЕДСЕДННК Димитрије КатиЈ. СЕКРЕТАР Витом. Младенови! Почетак у 9 1 /., час. пре подне. Присутна су била г. г. министри: Финанције , народне привреде, просвете и црквених послова, правде и грађевина. Потпредседник — Отпарам 4 7 редовни састанак. Изволте чути протокол 46 састанка. Секретар Ст. Вукчевић прочита протокол тога састанка. Потпредседник — Прима ли Скупштина прочитани протокол ? (Прима), Пзволте чутн молбе и жалбе, које еу дошле Скупттини, Секретар чита: Миладин Антонијевић и још шесторица рачунополагача из ср. жичког окр. рудничког, Стеван Марковић бив. рачунополагач из Дедевца ср. жичког; Миладин Камиџорац са још 20 бив. опшгинских рачунополагача у ср. жичком окр. рудничком; Филип Васиљевић из Прогорелице бив. рачунополагач општински и Ника Гојковић са још 1 1 другова, рачунополагача из општине богутовачке, у ср. жичком окр. рудничком, моле да се ослободе плаћања дијурне прегледачким комисијама опгнтинских рачуна ; Трајковић и Живковић из Београда, моле за извесне олакшнце за ужарску Фабрику, коју би подиг.ш у Веограду; Исљедни судија из Лознице, моли Скупштину да може узети на кривични одговор Љубинка Радивојегзића посланика, за дело из чл. 98 избор привр. закона; Сибин Милић из Ласова, ср. бољевачког, молн Скупштину да му се не продаје имање, за неко време, за дуг управи Фондова; Драгиња удова пок Јована Николића бив. учитеља у Богатићу, моли Народну Скупштину да реши, да јој се повиси издржање ; Иредседници и одборници из среза златиборског округа ужичког у име 15 општина, моле Народ. Скупштину да реши, да се народу тих општина разда оружје; Ште;ија Поповић и још 13 бив. дуваиџија из Крушевца, жале се против управе монопола дувана, што је дозволила механџијама да продају дуван и траже задовољења од Народне Скупштиие ; Грађани из општине придворичке, у ср. морав. окр. ужичком (њих 15 у име 200), моле Народ. Скупштину, да не дозволи да се њихоиа општина разгруиише ; Сељани села Сипића у ср. лепеничком, окр. крагујевачком, моле да се затвори механа Анте из Сипића ; Станица Милићевића из Гостиопице у ср. и округу ужичком, жали се против решења министра појног и моли, да јој се нзда одузета јој потпора;

САЗИВ ЗА 1890 ГОДИНУ

Сељани из ужнчког среза и округа. моле да се оглаеи за државпи онај друм, који води од Ужица за Восну и новопазарски савџак; Дамњан Тодоровић, учитељ у Петровцу, моли да му се уважн време, које је као учитељ провео у Аустро-Угарској; Спира Станишнћ, проФесор гимназије у Нишу, моли да му се време од 2 7 априла 188 5 до 22 фебруара 188 7 урачуна у године указне службе. Потпредседник — Спе ове молбе и жалбе упућују се одбору за молбе и жалбе. Изволте чути један предлог посланички. Секретар чита: Народној Скупштини Новом поделом земље на 1 5 округа, прошле године, ушли су делови некадашњег нишког округа у суседни топлички, врањски и пиротски округ. Тако је Ниш остао без свог округа, али је у погледу управном добио засебну управу као и Београд. Но чланом 108 закона о уређењу округа и срезова, од 1 јула 1890 године, створена је једна неприродност с Нишем, у самоуправном погледу, тиме : што Ниш као општина потчињен је окружном одбору топличког округа. Неприродност ове потчињености једне многољудне вароши округу и одбору, коме он ничим не припада, види се из тога, што је Београд у погледу самоуправном, као општпиа, потчињен Државном Савету; а и Београд и Ниш имају своје управе и оба су остали оцепљени од својнх некадашњих округа. Да би се, дакле, ова неприродност поправила, част нам је предложиги Народној Скупштини да изволи решити овај ПРЕДЛОГ о изменп ч.1 ана 108 закона о уређењу округа и срезова од 1 јуда 1890 год. Чл. 1. Члан 108 замењује се овим : „Исто тзко и варош Ниш, у погледу организације управних власти, има засебну управу; а у погледу самоуправном, као општина, потчињен је Државном Савету. Чл. 2. Закон овај важи кад га Краљ потпише*. 2 5 јануара 1891 год Веоград. предлагачи посллници: Жив. Живановић, Ст. Д. Рибарац, П. Срећковић. Потпредседник — Овај предлог упућује се одбору за преглед посланичких предлога. Изволте чути једно питање на министра просвете. Секретар чита: II и т а њ е НА г .г. министре просвете и правде. Архпмандрмт манастира Бунова у округу крајннском немнлице упропашћава манастирску шуму, т. ј. гору. Он сече дрва, слаже их у метре, на нх продаје. И сада их има у прилпчно.ј колпчнпи сложеннх у метрнма. Ово унропашћавање вршн тако немилнце и у тако великом размеру, да се на внше месга у манастнрској шумп, где је нре неколико годнна бпла густа сгародрекна гора, сад могу вндети иространи иропланци, јер је псечено све од реда. Питамо г. г. мннпстре, да нам нзволе едговоритн:

Одговорни уредш !« Ранко Петровић

ШТАМПА КРАЉ. СРПСКЕ ДРЖАВНК ШТАМПАРИЈЕ