Narodna skupština

СТРАНА 792

НАРОДНА СКУПШТИНА, САЗИВ ЗА 1890 ГОДИНУ

Чл. 17. Трошак око самог извршења овога закона пада на дотичне општине и села, и наплатиће се од оних сопственика, на које је аграрни дуг дељен. Чл. 18. Закон овај ступа у живот кад га Краљ потпише, а за извршење чл. 2. и 3. овога закона оставља се рок најдаље до краја 1891 године. Препоручујемо и т. д. Мишљеве Државног Савета. Госиодине Министре, Државни Савет проучио је пројек&т „закона о аграрноме дугу у присаједињеним крајевима", који сте му тога ради изво. Јели посдати писмом Вашим од 4 Јануара 1891 год. ЗБр. 107По закону о аграрном зајму од 22 Јуна 1882 год. држава је исплатила накнаде за непокретне имаовине, које су на основу аграрног закона од 4 Фебруара 1 880 год. постале својина народа у ослобођеним крвјевпма. Пројектованим >( законом о аграрном ду Г у», сад се у нојединости одређују односи овог народа према држави у погледу поверилачких права њених. Према томе требало би по мишљењу Државног Савета. да се назив овог закона замени овим: „закон о одужењу аграрног зајма у ослобођеним покрајинама*. Измена ова била би потребна и за тачније означење разлпке између закона о аграрном зајму од 22. Јуне 1882 год. и новог закона. На ову сте измену и Ви, Господине Министре, пристали. Што се тиче самнх одредаба пројектованог закона, опе су битно изведене из начела , која су законом о аграрном зајму узакоњена за обезбеђење иоверилачких права државе и за олакшање народног одужења у ослобођеним покрајинама, и с тога је Савет мпшљења да их треба узаконити. Узимајући на знање Вашу изјаву, да ћете одредбу чл. 16 б.шже определити н објаснити. Савет још палазн само да бп у чл. 17, у другој врсти после речп „пада" ваљало додати реч „сразмерно ». Саопштавајући Вам изаожено мишљење Државиог Савета, мени је част и овом приликом уверити Вас о мом одличном поштовању. председник држ. савета Др. Докић с. р. Потпрвдседник — Иредлог овај упућује се секцијама. Данашњу седницу закључујем, другу заказујем сутра у 8'/ 2 часова пре подне. Молим г. г. из свију одбора да дођу после подне да раде. Састанак је трајао до 12 1 / 2 часова.

70 САСТАНА^ 10 фебруара 1891 год. у Београду председавао потпредседник Димитрије Кати! секретар Ранко Петрови! Почетак у 9 час. пре подне. ЈЈрисутна су сва г. г. министри сем министра иностр. дела. Потпредседник — Отварам 70 састанак. Изволте чути протокол 6 9 састанка. Секретар В. Младеновић прочита прогокол. Алимпије Васиљевић. — Молим вас да учиним једну примедбу на овај протокол, Тамо — ако сам добро чуо — стоји да сам ја говорио против свију тих пројекта и владиног и одбора већине и одбора мањине, међутим ја тако нисам говорио.

Секретар Вит. Младеновић. — То сам ја казао за г. Панту, а за вас сам казао да сте за пројект владин. Алимпије Васиљевић — Ја сам казао да би се могла примити прва половина одборске мањине и друга половина одборске већине. Секретар Вит. Младеновић. — То ће се исправити. Потпредседник — Прима ли Скупштина прочитани протокол? (ПримаЈ. Изволте чути молбе и жалбе које су дошле Скупштини. Секретар чита: Суд и одбор општине сирогојштанске у срезу златиборском окр. ужичком, жали се протпв општине горобињске; Смиљана Ивана Степановића из Козличића у ср. подгорском окр. ваљевском, жали се против старатељског судије; Сељани из Кривеља у ср. зајечарском окр. црноречком, моле, да се од њиховог бив. кмета Трајила не тражи пореза, коју је упропастио; Трајило Бугариновић из Кривеља у ср. зајечарском окр. црноречком, моли да не граже од њега порезу, коју је као бив. кмет упропастио; Арсеније Радовановић, учитељ из Аранђеловца, мо.ш да му се и прве две годнне службе узму у рачун при одређивању гтовишице; Алекса Савић пз Београда моли да му се за 10 година бесплатно даде земљишга у ади на Сави спрам Чукарице, ради гајења врбе и прућа за корпарску индустрију ; Сељани из општине трупалске, вртишке и миљковачке у ср. нишком окр. топличком моле да се у Нишу укине трошарина ; Сехани из Вукушиће и Отрока у ср. жичком окр. рудничком. моле за исплату реквизиције. Потпредседник — Све ове молбе и жалбе упућују се ј одбору за молбе и жалбе. Изволте чути једно саопшгење председништву. Секретар чита:

/

Предоедништву Народне Скушптине Због слабости ноге, за сад не могу доћи у Скупштину, ово јављам ради знања. 18 Фебруара 1891 год. ^ д "Ј а Тодор ТуцакоЕ! иот . нар. послАаш? X Ирима се к знању. {Одбор

у Београду.

Потпредседник Изволте чути једну чествтку Нар. Скупшгини. Секретар чита: Народној Скупштини

(ирема

1 а

а се ли

Читајући лист (( Таково" од 10 тек. месеца, видесмо . предлог Ранка Тајсића, по партији ванредних потреба, у Г1 ^\ тресу буџета усвојен. Овај радоски глас, нрошао је као светао свуда и с тога ми потписати пошто смо увиде.ш опште одобравање, честитамо Народној Скупштини и желимо да мњење и у осталим гранама уштеди нађе одзива. 17 Фебруара 1891 год. Гуча. у име сељана општине гучке : Марко Ивановић, Миљко Протић, Алдрија Достанић, Ђоко Протић, Миладин Ивановић, Милић Бугарчнћ, Драгић Иротић, Милић Ивановић, Марко Богдановић, Илија Ивановић, Марко Ристић, Ђорђе Ристић, Јаков Паладић, Милутин Дроби.ак, Милоје Пантовић, Велимир Гавриловић, Добривоје Ивановић. (наставиће се)

\

Одговорви уркднак Ранко Петровић

штампа краљ. ср11ске државнк ШТАМПАРИЈВ