Narodna skupština

6 НАРОДНА СКУПШТИНА ; ] Мо

= === ~ = =—I—I—-Z K—:_— === da —————

А

то најдаље до краја 1911. год. како се то вели у чл. 28. истог закона, па с тога пита: Š

1. Да ли сам прописао овај правилник како је то закон определио:

9. Ако нисам шта је томе узрок те није извршен један позитиван закон и -

3. Најзад мислим ли та скоро прописивати, јер чим време буде омекшало путови ће захтевати нагле оправке услед јаких вода од отопљеног снегаг

На ово питање част ми је одговорити следеће:

На предлог начелника инжињерског оделења мој претходник наредио је почетком јуна прошле стодине, да извесно техничко и административно особље Министарства Грађевина отпочне израду свих правилника, типова и нормалија, које прописује закон о сувоземним јавним путевима,

Одређено особље приступило је овом послу'и у велико припремило све што је потребно за израду појединих правилника, а рађено је доста и на типовима и на нормалијама. Остало је још, да се овај материјал среди и да се правилници издаду. бем тога, на извршењу су многи врло важни технички послови на разним крајевима наше отаџбине, с тога је техничко особље Министарства. Грађевина, које је и иначе према техничким радовима уопште, слободно се може рећи, недовољно — морало бити врло“ често употребљено за разне радове на самом терену, што је у главном и био узрок, те се са израдом правилника мало задоднило.

Тако је један начелник Министарства Ррађевина био цело лето и целу јесен на трасирању и прегледу траса неких важних војних путова.

Инспектор Инжињерског Одељења је провео са једним цртачем Мипистарства Грађевипа од марта до конца новембра пр. тод. као надзорни инжињер на радовима при трасирању и изради државног пута, Голубац низ Дунаво; један виши инжињер Министарства Грађевина провео је цело лето и јесен на надзору над грађењем новога моста преко Мораве, на путу Марковац— Овилај нац, где се и сада налави : један виши инжињер Министарства Грађевина, са једним подипжињером и једним пртачем провели су јесенас око 2 месаца на снимању терена и прибирању података за израду пројеката за нове мостове преко Мораве код Ћуприје, Варварина и Глотовца, тако да је у Инжињерском Одељењу Министарства Грађевина остајао често пута начелник само са 2 инжињера, од којих је један слат још и у разне комисије, те је бивало случајева, да је у одељењу остајао начелник само са једним инжињером. Па ипак, и при овакој оскудици техничкога особља при Министарству Грађевина, урађено је доста на изради потребних правилника и нормалија зако, да ће сви правилници, које закон прописује, бити готови најдаље до половине Фебруара месеца, а дотле ће бити готово и само категорисање путова по новом закону, те ћу до тога времена наредити Окружним Одборима, да на окружним путовима поставе надзорнике и путаре, а и сам ћу поставити Ha државним путовима надзорнике и путаре, те ће се путови у пролеће већ помоћу тога особља и резервног материјала, који је на евима путовима спремљен, моћи по потреби оправљати и добро одржати.

Никола Шакић. — Одгавором Министра Гра- |

59! ђевина не могу бити вадовољан зато, што није упу- -41' ћен на време правилник о стручној спреми над- ф - LR · зорника путева и путара још у току прошле године. .9н: Јер по чл. 25. истог закона требали сте да про- | -04! пишете правилник о стручној спреми и дужности“ нто налзорника путева и путара још прошле године. „5и: А зна се да ћо се ускоро снег отопити и услед | 191. Јаке воде и јаких река лако се могу направити ве-| -98 лике штете, · у Председник, Андра Никслић. — Више нема NB питања. Сад ћемо прећи на дневни ред. | Стојан Рибарац. — Ви имате захтев влодин нил о хитности предлога, ва пристаниште на Доњем Ду- -1А наву. По члану 102. пословпика о том предлогу |Y101 решава се одмах без одлагања. Кад upebere Hal BH дневни ред, ви ћете, свакојако, прво Окупштини пни ставити то питање да о њему реши. Да се Скуп-“ -17 штина не би изложила оправданом прекору да се! 50 реши тај захтев без кворума, ја молим да се прво- она прозовемо, те да се тај кворум констатује, јер! 481 мислим да сада нема довољнога броја посланика.“ .52: Председник, Андра Николић. — Ја ћу на-| -6н

редити прозивку, алићу прво позвати г. г. посла--- Бг вике. Ја мислим да Г.Г. посланика има доста, та

|

i

| под сумњом да.није радила у довољном броју. E

Секретар, Стеван Јанковић прозва посланике SH по азбучном реду.

(После трозивке)

Председник, Андра Николић. — Одазвало се 55 « 85 посланика. Окупштина, је у довољном броју. a M. Господо, молим вас да одлучите о овоме. Влада еља

тражи хитност за законски предлог за грађење ијп експлоатацију пристаништа на Доњем Дунаву. [0-|спода која су против хитности нека изволе устати (сви седе сем г. Рибарца).

Стојан Рибарац. — Ја сам против због тога, што налазим, да је предлот закона о устројству! војске пречи од тога предлога.

~ Председник, Андра Николић. — Објављујем, да је хитност овога предлога примљена.

У исто време ја вас молим да пошљемо тај предлог финансијском одбору и да не бирамо друг одбор, а у исто: време да пошљемо Финансијскомји одбору и законски предлог о потпоматању витешких: и културних друштава и да му препоручимо, даје поред законског предлога за грађење и експлоата цију пристаништа на Доњем Дунаву подједнакој хитно ради и законски предлог о потпомагању визј тешких и културних друштава (Прима се). ?

Прелазимо, господо, на дневни ред.

Прва је тачка дневнога реда: пзвештај BepH-j Фикапионога одбора.

Изволште чути извештај.

Секретар, Рад. Филиповић прочита извештај | верификацноног одбора о уважавању оставке Витеј Радовановића на посланички мандат и позивањј на његово место г. Антопија Барјактаровића, еко=ј нома пз Јоваповца, као четвртог са листе Оретенај Којића, чија листа није исцрпљена. (Види овај иза сен вештај у ХГ1Т саст.).